Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

8x de mooiste bloesemwandelingen in Nederland

De lente is het perfecte moment voor een kleurrijke bloesemwandeling. Alles bloeit en groeit. Wist je dat vallende kersenbloesemblaadjes volgens Japans bijgeloof geluk en nieuwe liefde brengen? Toch hoef je voor een beetje geluk niet helemaal naar Japan. Ook in ons eigen land vind je plekken vol bloesembomen. Je kijkt je ogen uit tijdens een ontspannen bloesemwandeling. Dit zijn onze acht favoriete bloesemtochten in Nederland.


1. Uitdagende bloesemtocht door de Betuwe

Zin in een flinke bloesemwandeling? Zet dan deze route langs de Linge op je lijstje. Deze tocht van 16,7 kilometer brengt je van station Leerdam naar station Beesd. De bloesemroute leidt je dwars door de Betuwe, naar het dorpje Asperen en in het spoor van de Linge. Onderweg kom je ogen tekort. Van idyllische huisjes en een statig fort, tot knotswilgen en een scheve kerktoren in het dorpje Acquoy. Langs de hele wandelroute staan fruitbomen in bloei. Perfect om in je pauze onder te picknicken. 

Deze bloesemwandeling start op station Leerdam en begint zodra je de trein uitstapt.

 • Afstand bloesemwandeling: 16,7 kilometer
 • Startpunt: Station Leerdam
 • Eindpunt: Station Beesd

2. De mooiste bloesemdijk van Nederland op Landgoed Mariënwaerdt

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is het hele jaar door een wandelwalhalla. Logisch ook, want het is een prachtig gebied om te voet te ontdekken. In de lente is het landgoed op haar allermooist. Hoe dat komt? Dat ontdek je wanneer je aankomt op de Appeldijk: de meest geliefde bloesemdijk van ons land. Honderden witte bloesembomen geven dit stukje Betuwe een vleugje magie. Onderweg wisselen akkers, goudgele koolzaadvelden en boomgaarden elkaar af. Her en der staan picknicktafels om even uit te rusten. Tip: Sluit je dag af met een lekkere appelpannenkoek bij de Stapelbakker.   

Vanaf station Beesd loop je in 10 minuten naar Landgoed Mariënwaerdt. 

 • Afstand bloesemtocht: 12 kilometer 
 • Start- en eindpunt: pannenkoekenboerderij de Stapelbakker

3. Romantisch bloesemretourtje over historisch Landgoed Eerde

Deze lentewandeling over Landgoed Eerde is een bloesemretourtje. De bloesemroute brengt je langs boerderijtjes met rieten daken, voorbij landerijen vol blauwe korenbloemen en over heidevelden. Vogels fluiten je vrolijk tegemoet en met een beetje geluk spot je zelfs een ree. De vroegere baron van Eerde heeft de bloesembomen – in dit geval krentenboompjes – lang geleden uit Amerika laten overkomen. Neem op ongeveer de helft van de wandeltocht even een pauze bij biologische boerderij de Meulenhorst. Hier bestel je een vers ijsje of ijskoud biertje uit de huisbrouwerij.  

Vanuit station Ommen ben je in 20 minuten met de OV-fiets bij het startpunt.   

 • Afstand bloesemtocht: 4,8 kilometer 
 • Start- en eindpunt: parkeerplaats Janmansweg in Den Ham 

4. Slenter onder de kersenbloesem in het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is een van de populairste plekken in ons land om je te vergapen aan kersenbloesem. In april staan de 400 Japanse kersenbomen hier in bloei. In mei krijg je er een zee aan paarse Rododendrons bij. Wil je in alle stilte genieten? Bezoek de bloesem in het Amsterdamse bos dan juist vroeg of laat op de dag. Doordeweeks dwaal je hier in alle rust heerlijk rond tijdens de avondschemer. Leuk weetje: Alle bloesembomen in het stadsbos hebben een eigen Japanse of Nederlandse vrouwennaam. 

Een tocht in het bloesempark Amsterdamse bos start je vanaf station Amstelveen. Vanaf hier wandel je in 10 minuten zo de bloemenzee in. Wil je zeker weten dat je de bloesem treft? Houd dan @amsterdamsebos via Instagram in de gaten. 

Doorweg 32, Amstelveen, amsterdamsebos.nl 

5. Bloesems bewonderen langs het Zeegsepad in Ressen

Het Zeegsepad is een klompenpad en volgens sommige bloesemzoekers de mooiste route van ons land. Uitvalsbasis is het dorpje Ressen, een pittoresk plaatsje vlak bij Nijmegen. Je start de tocht bij Landwinkel de Woerdt. Hier vul je een picknickmand – of je rugzak - met de lekkerste streekproducten. Vanaf de winkel wandel je een bloesemroute van 6 kilometer door de appel- en perenboomgaarden. Als klompenpad is deze tocht grotendeels onverhard en echt even weg van de bewoonde wereld.

Vanaf station Nijmegen ben je in 20 minuten met de OV-fiets bij het startpunt van het klompenpad. 

 • Afstand bloesemtocht: 6 kilometer 
 • Start- en eindpunt: Landwinkel de Woerdt 

6. Tour op de fiets en te voet langs bloesem rondom Wijk bij Duurstede

Word jij blij van een flinke fietstocht en uitdagende wandeling? Dan is deze bloesemtocht door de Kromme Rijnstreek voor jou. Eerst even op de fiets en met de pont mee. Je parkeert je OV-fiets bij het Toeristische overstappunt in de stadshaven van Wijk bij Duurstede. Vanaf daar begint je bloesemwandeling. Van de knusse binnenstad, langs monumentale molens en het fraaie kasteel Duurstede naar het weidse buitengebied. Maak een pitstop bij het lokale landwinkeltje de Kersenhut om te proeven waar al die bloesem goed voor is. Je bevindt je nu in het hart van de Nederlandse kersenstreek. In het schattige dorpje Cothen word je lange tocht beloond met prachtige bloesembomen.

Vanaf station Culemborg fiets je in 3 kwartier met de OV-fiets naar het startpunt van de wandeling in Wijk bij Duurstede.

 • Afstand bloesemtocht: 20 kilometer (fietsen) en 14 kilometer (wandelen) 
 • Start- en eindpunt van de wandeling: TOP Stadshaven 

7. Een bloesemtocht van de gebaande paden tussen Lek en Linge

Tussen de Lek en de Linge wacht een stuk onbekend Nederland op je. Van de gebaande paden, over smalle bruggetjes en langs rijen aan bloesembomen. Deze 15 kilometer lange tocht is een feestje voor de avontuurlijk wandelaar. Je wandeling start op station Culemborg. Vanaf daar loop je direct door de ecowijk Eva-Lanxmeer. Eenmaal de stad uit trek je door het groene Vretstrooi en Leidsche Hoeven. Ga in dit laatste natuurgebied even langs de landwinkel voor lokale lekkernijen of rust wat langer uit in de theetuin. De bloesemroute vervolgt zich richting Landgoed Mariënwaerdt in Beesd. Hier eindigt je bloesemwandeling tussen de statige lanen en monumentale boerderijen.

 • Afstand bloesemtocht: 14,5 kilometer
 • Startpunt: station Culemborg
 • Eindpunt: Landgoed Mariënwaerdt (10 minuten lopen naar station Beesd)

8. Bewonder magnolia’s in Belmonte Arboretum in Wageningen

Magnolia is het mooiste meisje van de bloesembomenklas. Met haar pasteltinten is ze de muze van kunstenaars, zangers en schrijvers. Wil jij de magnoliaboom ook in al haar glorie bewonderen? Maak dan een bloesemwandeling door Belmonte Arboretum in Wageningen. In maart, april en mei staat de magnolia hier in bloei. Dat geldt trouwens ook voor de kersenbomen en rododendrons. Tijdens je wandeling in deze botanische tuin ontdek je naast bloesem ook kunstwerken. Ideaal voor wandelaars die liever struinen dan doorstappen. Tussendoor drink je in het Koetshuis thee met uitzicht op de bloesem. Tip: Benieuwd wanneer welke bomen en planten in bloei staan? Belmonte Arboretum heeft hier een handig lijstje voor. 

Vanaf station Ede-Wageningen fiets je met de OV-fiets in een half uur door het groen naar de botanische tuin. 

 • Entree: gratis (maar een kleine bijdrage voor onderhoud wordt gewaardeerd) 

Generaal Foulkesweg 94-A, Wageningen, belmontearboretum.nl 


Tekst: Jeske van Steen
Beeld: Jan van der Wolf, Liselotte Helleman, Mirja van Dijk, Niel van Kuijeren Doon, VVV Krommerijnstreek, Marijke van Eijkeren, Aranka Sinnema, Tess Korevaar, Paul van Gaalen, Mabel Amber, Silvie Bonne, Couleur, Lamornis, Oldiefan, Micheile Henderson en Kieker

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

7x beste plekken met bollenvelden in bloei en bloemenweides

Ontdek prachtig gekleurde velden en weides.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten