Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

8x leukste (bloemen)pluktuinen

Wie houdt er niet van een zelf geplukt boeket wilde bloemen, vers fruit of nu de herfst in aantocht is: verse pompoenen? Ook al komt de zomer langzamerhand tot zijn einde, er valt nog meer dan genoeg te plukken. Je vindt er nog een overvloed aan frambozen, peren, dahlia's en tal van andere kleurrijke bloemen en vruchten. Gelegen net buiten de stad vormen de tuinen een oase van rust. Toch zijn ze goed bereikbaar met de trein. We tippen je de leukste pluktuinen van Nederland.


1. Fruit plukken in de Fruittuin van West in Amsterdam

Bij de Tuinen van West pluk je van juni tot en met oktober fruit. Op dit moment pluk je er verse peren, aardappels, appels en meer. In de boomgaard vind je zo’n 40 verschillende noot- en fruitsoorten, zoals pecannoten of loganbessen. Heb je een vraag over het fruit? Boer Wil — een fruitteler in hart en nieren — weet alles van het land. Ook lopen er koeien en varkens rond. Tussen het gekakel van de kippen vul je een doosje met eieren. Breng vooral een bezoekje aan het tuincafé voor een heerlijke koffie met een appeltaartje. De appels komen natuurlijk uit de eigen boomgaard. 

 • Je fietst in 15 minuten met een OV-fiets vanaf station Amsterdam Sloterdijk naar de Fruittuin van West. 
 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.30 - 18.00 uur 
 • Gratis toegang. Wat je plukt, betaal je
 • Op de website vind je dagelijks een update van welk fruit die dag te plukken is 

Tom Schreursweg 48, Amsterdam, fruittuinvanwest.nl

2. Pluk! in Den Haag

Een plek midden in het groen, ‘om de hoek’ van de stad. Daar vind je de tuinen van Pluk! Hier oogst je 50+ verschillende groenten, fruit en kruiden. Frambozen, aardbeien, bessen, noem het maar op. Ook is er een duurzaam voedselproject: Voedselbos het Achterland. Er groeien stoofperen, Szechuanpepers en Japans bladgember. Genoeg geplukt? Ga dan lekker picknicken in de heemtuin. Bij het tuincafé bestel je een goed gevulde picknickmand. 100% biologisch én plantaardig. Het is ook een ideale plek voor een wandeling.

Vanaf bushalte Ockenburghstraat is het 5 minuten lopen. Liever of de fiets? Je trapt er vanaf station Den Haag Centraal in 30 minuten naartoe met een OV-fiets.  

 • Fruit pluk je hier elke woensdag van de zomervakantie voor € 3,50. Er zijn 4 rondes van een half uur, van 13.00 - 15.00 uur  
 • Wil je picknicken? Een mand kost € 33,50 per 2 personen. Inclusief smoothies, thee, broodjes, citroencake, kleedje en servies. Reserveer minimaal 1 dag van tevoren  

Loosduinse Hoofdstraat 1184A, Den Haag, plukdenhaag.nl

3. Alle kleuren van de regenboog in Pluktuin Stoutenburg

Tussen de weilanden in de buurt van Amersfoort ligt een verborgen parel: pluktuin Stoutenburg. In het voorjaar staat het land vol met tulpen. Vanaf juli tot oktober maken deze plaats voor zomerplantjes. Pak een plukschaar en -mand en wandel tussen de bloeiende bloemen. Van roze dahlia’s tot gele goudsbloemen en paarse korenbloemen. Je stelt jouw favoriete regenboogboeket samen. Uitgeplukt? Bezoek het theehuis van pluktuin Stoutenburg voor een heerlijke high tea. Hier geniet je van sandwiches, scones en soesjes. Met natuurlijk een bos wilde bloemen op tafel. 

Vanaf station Amersfoort Centraal fiets je in 25 minuten met een OV-fiets naar pluktuin Stoutenburg. Liever wandelen? In 20 minuten bereik je de pluktuin vanaf station Hoevelaken. 

 • Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 10.30 - 17.00 uur. Op andere dagen op afspraak  
 • Toegang voor pluktuin Stoutenburg is gratis. Je betaalt alleen voor de bloemen die je plukt 
 • De high tea is beschikbaar vanaf 4 personen. Je dient minimaal 5 dagen van tevoren telefonisch of per mail te reserveren. Een high tea kost € 24,50 p.p. 

Stoutenburgerlaan 6, Stoutenburg (in de buurt van Amersfoort), pluktuinstoutenburg.nl

4. Volop pluk plezier bij Pluktuin Amstelveen

Nog een bijzonder plekje: Pluktuin Amstelveen. Het was ooit een rozenkwekerij, nu is er ruimte voor ruim 6.000 m2 pluk plezier. Pak een knipschaartje en een emmer en ga zelf de tuin in. In het voorjaar pluk je narcissen en tulpen. De zomer kan niet op met een grote keus aan bloemen. Zinnea’s, goudsbloemen, zonnebloemen en nog veel meer. Richting het najaar blijven de dahlia’s, gladiolen en herfstasters. Er is in alle seizoen van alles te doen. Zelfs in de winter. Dan krijgen de planten en kransen een mooi plekje binnen. Met een flink bos bloemen verlaat je de Amstelveense pluktuin.  

Vanaf station Amsterdam Zuid pak je de tram richting Westwijk, daar stap je over op bus 149. Stap uit bij bushalte Nessersluis. Vanaf daar wandel je in 3 minuten naar pluktuin Amstelveen.   

 • Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur  
 • Wandel gratis naar binnen bij pluktuin Amstelveen 
 • Voor € 12,50 pluk je ongeveer 20 stelen 

Amsteldijk Zuid 183b, Nes aan de Amstel, pluktuinamstelveen.nl

5. Bloemenpluktuin in hartje Arnhem: Kweekland

De mooiste bloemen voor jezelf óf een ander pluk je bij Stadstuin Kweekland. Deze bloemenpluktuin — gelegen vlak bij Park Sonsbeek — opent ieder jaar in juni. Tot oktober kun je hier kleurrijke veldboeketten plukken. Kweekland heeft vaste planten, dahlia’s en eenjarigen. Na afloop drink je een kopje kruidenthee in de theeschenkerij. Een plantaardig stukje citroencake mag niet ontbreken.  

Wandel in 20 minuten vanaf station Arnhem Centraal naar de stadstuin. Liever fietsen? In 10 minuten ben je er met een OV-fiets.  

 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 - 13.00 uur. Bij mooi weer is de tuin ook ’s middags geopend 

Dalweg 80, Arnhemstadstuinkweekland.nl​

6. Pluktuin Bakkum; midden in de polder

Plukken in een bloemenpluktuin? De ideale activiteit voor een zomerse dag. Een leuke hotspot: de pluktuin in Bakkum. Midden in de polder vind je een stuk land met eindeloos veel bloemen. Terwijl de vlinders om je heen fladderen struin je met een emmer door de tuin. Pioenrozen, tulpen en zonnebloemen. Hier pluk je naar hartenlust allerlei moois. Op het Instagram- of Facebook-account van pluktuin Bakkum zie je wat er groeit en bloeit. Met wie ga jij op pad?

Vanaf station Heiloo bereik je pluktuin Bakkum binnen 15 minuten met een OV-fiets. 

 • Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.30 - 16.00 uur. Op dinsdag zijn de vrijwilligers aan het werk en ben je welkom om te komen plukken tot 16.00 uur 
 • Gratis toegang. De prijzen van de bloemen variëren
 • Je kunt niet pinnen bij deze bloemenpluktuin, maar eventueel wel betalen via een QR-code  

Limmerweg 5c, Bakkum, pluktuinbakkum.nl

7. Oogsten en plukken bij pluktuin Het Platteland in Putten

Bloemen plukken en groenten oogsten. Het kan bij pluktuin Het platteland in Putten. Vrijwilligers onderhouden de pluktuin en helpen je graag een handje. Zij zijn niet de enige harde werkers, ook bijen spelen een belangrijke rol in het onderhoud van de tuinen. De bezige bijen zijn medeverantwoordelijk voor de bestuiving. Zin in iets lekkers? Bessen, frambozen en bramen zijn er volop te vinden. Wandel via het Norderpad of Hoeverveldpad naar de pluktuin in Putten. Heerlijk zo’n wandeling. 

In ruim 15 minuten wandel je vanaf station Putten naar de pluktuin.  

 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur 
 • Toegang is gratis. Voor je gaat plukken, word je geïnformeerd over de kiloprijs. Voor alles geldt: zolang de struik strekt 

Engersteeg 14, Putten, pluktuinhetplatteland.nl

8. De plek voor aardbeienliefhebbers: Het Aardbeienterras in Rijsbergen  

Dit is geen bloemenpluktuin, maar een heus aardbeien-walhalla. De locatie zegt al genoeg: het Aardbeienterras ligt in het hart van het grootste aardbeienteelt gebied van Europa. Van eind mei tot november kun je hier zelf aardbeien plukken. De gezonde rode vrucht wordt al sinds de jaren 50 geteeld door de familie Bastiaansen. Neem je je kids mee? Dan kunnen ze een aardbeienknip-diploma verdienen. Er is nog heel veel meer te beleven. Van High Strawberry — met een etagère vol aardbeienhapjes — tot rondleiding en speurtocht. Hier hoef je je geen moment te vervelen.  

Pak bus 115 vanaf station Breda. Stap in Rijsbergen uit bij bushalte Koningin Julianastraat. Daarna wandel je in ruim 20 minuten naar Het Aardbeienterras. 

 • Openingstijden: elke dag van 10.00 - 18.00 uur  
 • Het terras, avonturenpad, de speurtocht en wandelroute zijn gratis toegankelijk 
 • Een High Strawberry kost € 15 p.p. Reserveer minimaal 1 dag van tevoren per mail

Pannenhoefsebaan 31, Rijsbergen, hetaardbeienterras.nl

Geschreven door: Maaike van Suijdam - Insiders
Beeld: Pluktuin Stoutenberg, Pluktuin van West, Pluk Den Haag, Pluktuin Amstelveen, Pluktuin Kweekland, Het aardbeienterras, Pexels,

Geïnspireerd om op pad te gaan?

7x beste plekken met bollenvelden in bloei en bloemenweides

Ontdek prachtig gekleurde velden en weides.

10x de leukste natuurmusea en botanische tuinen

Van micro-organismen tot fossielen: in deze bijzondere musea gaat een wereld voor je open.