Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

9x de leukste pluktuinen

Wie houdt er nou niet van een boeket wilde bloemen? Nog leuker is het om ze zelf te plukken. Wij selecteerden de 9 leukste pluktuinen van Nederland.


1. Rotterdamse Munt

Deze stadstuin in Rotterdam is een genot voor je zintuigen! Naast kleurrijke bloemen pluk je hier ook verse kruiden. Volgens het team van de Rotterdamse Munt ben je dan dubbel goed bezig: je draagt bij aan de ontwikkeling van de stadstuin en een gezonde planeet. Laat je vooral verrassen door al het moois wat de Rotterdamse Munt te bieden heeft.

Rosestraat 200, Rotterdam, rotterdamsemunt.nl 

2. Fruittuin van West, Amsterdam

Bij de Tuinen van West ligt deze pluktuin waar je van juni tot en met oktober fruit kunt plukken. Er lopen koeien en varkens rond en tussen het gekakel van de kippen kun je een doosje met eieren vullen. Liever alleen fruit plukken? In de boomgaard heb je keuze uit zo’n veertig verschillende noot- en fruitsoorten, zoals pecannoten of loganbessen. Breng vooral ook een bezoek aan het tuincafé voor een heerlijke koffie, zoet taartje en verse broodjes. De eigenaresse nodigt iedereen uit om ook buiten het plukseizoen langs te komen: de tuinen zijn namelijk elk seizoen prachtig om te zien.

Tom Schreursweg 48, Amsterdam, fruittuinvanwest.nl

3. Pluk! Den Haag

Nog zo’n bijzondere plek: de tuinen van Pluk Den Haag. Hier kun je je eigen groenten oogsten in de zelfoogsttuin. Je betaalt hiervoor een vast bedrag per jaar en vervolgens kun je gedurende 25 weken (gedurende het plukseizoen) je eigen groenten oogsten. In de pluktuin kun je fruit en kruiden plukken en  het plukseizoen gaat in juli van start. Ook start een nieuw duurzaam voedselproject: Voedselbos het Achterland. In dit voedselbos vind je vele soorten fruitbomen, zoals de mispel en de meidoorn. Genoeg geplukt? Ga dan lekker picknicken in de heemtuin, waar je ook fijne wandelingen kunt maken.

Loosduinse Hoofdstraat 1184A, Den Haag, plukdenhaag.nl

 

4. Pluktuin Stoutenburg

Tussen de weilanden in Stoutenburg ligt nog zo’n parel van een bloemenpluktuin. Al in het voorjaar staat het land vol met tulpen. En vanaf juli maken deze plaats voor opgekweekte zomerplantjes. Denk aan dahlia’s, ammi majus en lathyrus. Maar ook goudsbloemen, korenbloemen en zinnia’s. Zoals de eigenaren zelf zeggen: ‘Veel te veel soorten om op te noemen’. Je gaat zeker weten met een mooi zomers boeket naar huis. Extra leuk: je kunt ook terecht voor een heerlijke high tea, met natuurlijk een bos wilde bloemen op tafel.

Stoutenburgerlaan 6, Stoutenburg (in de buurt van Amersfoort), pluktuinstoutenburg.nl

 

5. Utrecht Natuurlijk

Ontsnap even aan alle drukte van de stad en kom tot rust in de stadstuinen van Utrecht Natuurlijk. En breng vooral een bezoek aan de pluktuinen. Vrijwilligers onderhouden de pluktuin en helpen de gasten graag een handje. In de zomermaanden ben je vanaf half juni welkom om je eigen bos bloemen te plukken. Neem je eigen schaar mee en knippen maar!

Daalseweg 150/150A, Utrechtwww.utrechtnatuurlijk.nl/stadstuin-zuilen

 

6. Stadstuin Kweekland, Arnhem

De mooiste bloemen voor jezelf óf een ander pluk je bij Stadstuin Kweekland. De stadstuin - gelegen vlak bij Park Sonsbeek - opent ieder jaar in juni. Tot oktober kun je hier veldboeketten plukken. Stadstuin Kweekland heeft vaste planten, dahlia’s en eenjarigen. Voor de fanatieke plukkers zijn er ook strippenkaarten verkrijgbaar, voor 10 keer een mooie bos.

Dalweg 80, Arnhem, stadstuinkweekland.nl​
 


 

7. Theetuin Stadsland, Zwolle

Eigenaren Christian en Silvia heten je graag welkom in hun grote moes- en snijbloementuin. De twee tuinliefhebbers delen hun passie voor groente en bloemen graag met anderen. Alle bloemen zijn door Sylvia zelf gekweekt. Vanaf maart schieten de narcissen uit de grond. En in april staat het land vol met tulpen. In de theetuin kun je terecht voor een stukje taart en een kop thee met theekruiden die natuurlijk vers uit de tuin komen. 

Hasselterdijk 57, Zwolle, theetuinstadsland.nl

8. Het Aardbeienterras, Rijsbergen

Aardbeien- en recreatieboerderij Het Aardbeienterras ligt in het hart van het grootste aardbeienteelt gebied van Europa. Van eind mei tot november kun je hier zelf aardbeien plukken. Neem je je kids mee? Dan kunnen zij een aardbeien knip diploma verdienen. Ook leuk: boek een rondleiding bij de teler en krijg alles te horen over de aardbeienteelt.

Pannenhoefsebaan 31, Rijsbergen (in de buurt van Breda) hetaardbeienterras.nl

9. Festina Lente tuin, Katwijk

Voor deze pluktuin moet je echt even de tijd nemen. Festina Lente betekent letterlijk ‘haast je langzaam’. Met zo’n groot assortiment komt dat wel goed. Er zijn namelijk ruim negentig soorten bloemen en duizend soorten planten. Er is keuze uit eenjarigen, vaste planten, bol- en knolgewassen en kuipplanten. Een mooi exemplaar uit de bloemencollectie is de knaloranje papaver orientale (ook wel de oosterse klaproos genoemd). Dit belooft lange zomerse wandelingen tussen de bloemen en planten.

1e Mientlaan 13, Katwijk (in de buurt van Leiden), festinalentetuin.nl
 

Beeld: Michelle Arnold, Misses Prins, Helene van de Pol, Instagram @stadstuinzuilen, Instagram @festinalentetuin

 

10x de beste plekken voor bloesem en bollenvelden in bloei

De mooiste bollenvelden, bloesemparken en -weides in het voorjaar.

De hofjes van Leiden

Maak een wandeling langs de idyllische hofjes van Leiden.