Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur historische bezienswaardigheden in Arnhem

In september 1944 vond een belangrijke historische gebeurtenis plaats in Arnhem: de Slag om Arnhem. De militaire operatie had veel impact op de stad. Vandaag de dag kun je in Arnhem nog steeds bezienswaardigheden en verhalen vinden uit die tijd, bijvoorbeeld tijdens de Airborne Stadswandeling. Ontdek de levendige cultuur en historie van Arnhem in 24 uur. Ons gevarieerde programma is je gids.


10:00 uur: Ontbijten bij Dudok in hartje Arnhem

Dudok begon ooit als horecazaak aan de Meent in Rotterdam, maar heeft inmiddels ook haar vleugels uitgeslagen naar Arnhem. De Arnhemse vestiging van Dudok zit op een iconische plek in de stad: onder de rook van de Eusebiuskerk. Het pand zelf is een rijksmonument uit 1920. Wie Dudok een beetje kent, weet dat hun appeltaart - met rozijnen en kruimellaag - een begrip is. Als je dan toch nog moet ontbijten... Grotere trek en meer zin in hartig? Dan is het Dudok Compleet Ontbijt een aanrader, met onder andere een gepocheerd ei, pancakes en verse jus d'orange.

Vanaf station Arnhem Centraal wandel je in een kwartier naar Dudok. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in 5 minuten.

 • Openingstijden: maandag t/m woensdag van 10.00 - 20.00 uur, donderdag van 10.00 - 23.00 uur, vrijdag en zaterdag van 9.00 - 23.00 uur en zondag van 10.00 - 20.00 uur
 • Het Dudok Compleet Ontbijt bestel je voor € 16 p.p. (te bestellen vanaf 2 personen). Een punt Dudok-appeltaart met koffie kost +/- € 7,50

Koningstraat 40, dudok.nl

11:30 uur: Leer over de Slag om Arnhem in de Eusebiuskerk

Op steenworp afstand van Dudok ligt de Eusebiuskerk. Een plek waar je 1.000 jaar stadsgeschiedenis kunt ontdekken. Misschien wel de belangrijkste gebeurtenis van de stad - de Slag om Arnhem - wordt uitgebreid belicht in de kerk. Via verhalen en beeldmateriaal maak je kennis met twee belangrijke getuigen van de Slag om Arnhem: de brandweer en de koster. Hoe hebben zij deze indrukwekkende gebeurtenis beleefd? Meer historische bezienswaardigheden vind je in de grafkelders en de tentoonstelling 'Glorie van Gelre', over de tijd van ridders en kastelen. Stap ook zeker de panoramalift in naar de toren. Vanaf de glazen balkons heb je een weids uitzicht over de hele stad.

Vanaf Dudok wandel of fiets je in een minuut naar de Arnhemse Eusebiuskerk.

 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 - 17.00 uur
 • De lift in de Eusebiustoren gaat elke dag om 16.15 uur voor het laatst omhoog
 • Tickets: volwassenen € 16, kinderen van 8 t/m 18 jaar € 7,50, kinderen tot 8 jaar en Museumkaarthouders gratis

Kerkplein 1, visitarnhem.com

13:00 uur: Lunchen bij Sugar Hill in het Arnhemse Modekwartier

Midden in het Arnhemse Modekwartier ligt Sugar Hill. Misschien zag je de zaak al wel vanaf de Eusebuistoren: de knaloranje gevel is haast niet te missen. Bij Sugar Hill verandert de kaart bijna sneller dan het licht. Dat komt omdat de eigenaren werken met lokale en dagverse producten, die leveranciers zelf uitkiezen. Wat je op je bord krijgt, is dus afhankelijk van wat de leveranciers die ochtend hebben bezorgd. Tip: aan de overkant zit Sweet Sugar Hill Bakery. Deze bakkerij is een aanrader voor zoetekauwen onder het gezelschap. Wat dacht je van een punt Hemelse Moddertaart?

Vanaf de Arnhemse Eusebiuskerk wandel je in ongeveer 25 minuten naar Sugar Hill. Met de OV-fiets ben je wat sneller, dan duurt de tocht nog geen 10 minuten.

 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.00 - 0.00 uur, zaterdag van 11.00 - 20.00 uur, zondag van 11.00 - 0.00 uur
 • De kaart, en dus ook de prijzen van de gerechten, veranderen hier dagelijks

Klarendalseweg 192, sugarhill.nl

14:30 uur: Maak een Airborne Stadswandeling

De Slag om Arnhem is onderdeel van operatie Market Garden: een van de grootste luchtlandingsoperaties ooit. Op 17 september 1944 probeerden geallieerde troepen met veel geweld de bruggen in Arnhem te veroveren. Wat voor impact had deze operatie op de stad? Tijdens de Airborne Stadswandeling kom je erachter. Je wandelt langs 25 bezienswaardigheden en ontdekt op elke plek wat zich daar afspeelde. Zoals de Zwarteweg 14, waar Britse soldaten een schuilplek vonden. Via de Airborne Stories-app luister je naar de achterliggende verhalen van de plekken. Het perspectief van het verhaal kies je zelf. Hoe was de Slag om Arnhem voor een stadsbewoner? Of juist voor een soldaat?

Vanaf Sugar Hill wandel je in een kleine 20 minuten naar het startpunt van de wandelroute, in het centrum van Arnhem. Met je OV-fiets ben je er in 5 minuten. 

Startpunt: Jansbinnensingel 19, visitarnhem.com

18:00 uur: Sluit de dag af bij Karakter Arnhem

Na je historische stadswandeling door Arnhem schuif je aan bij Karakter. Een restaurant dat haar naam eer aandoet, gezien het sfeervolle karakter van de plek. Je dineert hier namelijk met een vleugje nostalgie. Op de wanden prijken oude platen van bekende bands, waarvan je de muziek op de achtergrond hoort. En op het menu? Daarop prijken vooral klassieke gerechten, zoals schnitzel met champignonsaus en zalmfilet met aardappelpuree. Maar ook vegetarische lasagne, met pesto- en paddenstoelensaus. Bij lekker weer tippen we je een plekje op het terras. Vanaf hier kijk je uit op het levendige Jansplein.

Vanaf het eindpunt van je historische wandeling door Arnhem wandel je in 5 minuten naar restaurant Karakter. Heb je een OV-fiets bij je? Dan duurt de tocht enkele minuten. 

 • Openingstijden: dagelijks vanaf 16.00 uur
 • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor € 19,95

Jansplein 49, restaurant-karakter.nl

Overnachttip: De historische Walburgis Residenties

Heb je na een dag vol bezienswaardigheden nog geen genoeg van cultureel en historisch Arnhem? Blijf dan lekker slapen. Geheel in lijn met de historie van vandaag tippen wij een overnachting in De Walburgis Residenties. Die zitten in de 700 jaar oude Walburgiskerk, midden in Arnhem. Er zijn 6 verblijven met elk een eigen historisch thema. Zo staat in het Slag om Arnhem Penthouse de gelijknamige gebeurtenis in 1944 centraal. De kamers zelf ademen veel historie, maar je geniet er wel van luxe en comfort die past bij de tijd van nu. Zo kun je in de ochtend je ontbijt klaarmaken in een compleet uitgeruste keuken.

Vanaf restaurant Karakter wandel je in een kleine 10 minuten naar de Walburgis Residenties van Arnhem. Met de OV-fiets duurt je tocht 5 minuten. 

 • Je boekt hier een kamer vanaf € 160 per nacht
 • Let op: voor sommige kamers geldt een minimum verblijf van 2 nachten

Sint Walburgisplein 1a, walburgis-residenties.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Sabrina Gaudio, Walburgis Residenties en Restaurant Karakter

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

7x de leukste winkels van Arnhem

Shoppen in hippe winkels met een vleugje vintage.

Overnachting Arnhem

Overnachting Arnhem Dagretour + hotel + ontbijt voor 2 personen.

vanaf € 82 p.p.