Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

5x mooie routes om te wandelen met de hond

Een dagje wandelen met de hond is perfect om samen van de natuur te genieten. Struin door een van de oudste bossen, uitgestrekte heidevelden en schilderachtige rivierenlandschappen. Elke route start en eindigt op een station. Met Dagkaart Hond reist jouw hond één dag onbeperkt mee. Ontdek vijf NS-wandelingen waar je hond aangelijnd is toegestaan: van Zwolle tot Breda en van strand tot heide.


1. Over hoge grasduinen en door diepe dalen in het Noord-Hollands Duinreservaat

Met deze afwisselende route wandel je door bossen, duinen en open velden. Struin over de historische Oude Schulpweg, waar vroeger schelpvissers hun karren trokken, en langs voormalig duinbouwland. Na het passeren van een infiltratieveld voor drinkwater, volg je het Duin- en Polderpad door diverse binnenduinbossen. Halverwege verandert het landschap abrupt en slingert de route over hoge grasduinen en diepe dalen naar het strand bij Egmond aan Zee.

De route gaat van station Castricum naar Egmond aan Zee. Neem daarna de bus van daar naar station Alkmaar.

 • Lengte: 15 km
 • Honden zijn aangelijnd toegestaan
 • Voor deze wandeling heb je een toegangsbewijs van het Noord-Hollands Duinreservaat nodig. Een toegangsbewijs kost € 2 en is aan het begin van de route bij een kaartautomaat te koop. Je kunt betalen met pinpas
 • Meer wandelingen in Noord-Holland? Bekijk de NS-wandelingen Helderse Duinen, Gein en Vecht en De Bretten

2. Door het bos naar de Wezepsche Heide

De NS-wandeling Wezepsche Heide voert je door een afwisselend landschap van bos, heide en vennetjes. Startend bij station Wezep, wandel je door de prachtige natuur van de Veluwe. Onderweg geniet je van de rust en de rijke flora en fauna, terwijl je hond aangelijnd mee mag. Deze route langs verrassende Hanzesteden biedt prachtige uitzichten en is perfect voor een ontspannen dagje uit in de natuur.

De route gaat van station Wezep naar station Zwolle.

 • Lengte: 7,5 km, 14 km of 16 km
 • Honden zijn aangelijnd toegestaan
 • De Wezepsche Heide is onverhard, de rest is grotendeels verhard
 • Van half augustus tot half september – als de bloeitijd zijn piek bereikt – is de heide op zijn mooist
 • Bekijk de NS-wandelingen Overijsselse Buitenplaatsen en Woldberg voor meer routes met de hond in Overrijssel

3. Wandel door de Gelderse Vallei

Geniet van een avontuurlijke wandeling door de prachtige natuur van de Gelderse Vallei. Deze wandeling neemt je mee door een uitgestrekt bosgebied naar de top van de Elsterberg, waar je een panoramisch uitzicht hebt. Vervolg je tocht naar het Egelmeer, een uniek voormalig hoogveengebied waar de kans groot is dat je allerlei dieren tegenkomt. Via een schilderachtig heide- en stuifzandgebied bereik je de historische Slaperdijk: oorspronkelijk aangelegd om Utrecht te beschermen tegen doorbraken van de Gelderse Rijndijk. Dit is een perfecte route voor natuurliefhebbers die houden van afwisseling en avontuur.

Deze wandelroute gaat van station Rhenen naar Veenendaal West. 

 • Lengte: 11 of 17,5 km
 • Honden zijn aangelijnd toegestaan, alleen in het begrazingsgebied (1,5 km) niet. Kijk voor een alternatief op de routekaart
 • In de routebeschrijving staat uitgelegd hoe je na 10,5 km de route inkort
 • Meer van Utrecht zien met je viervoeter? Bekijk de NS-wandelingen Hollandse Kade, Beerschoten en Beukenburg

4. Geniet van het uitzicht over de Rijn en de Betuwe

In dit afwisselende landschap wandel je over landgoed Hoekelum en langs de slingerende Molenbeek. Neem op de Wageningse Berg de tijd om van het fraaie uitzicht over de Rijn en de Betuwe te genieten. Sluit je wandeling af in de beroemde tuin ‘Belmonte’ met prachtige magnolia's en rododendrons. Vanaf het station loop je via landgoed Hoekelum naar natuurvriendenhuis De Bosbeek. Je passeert een aantal prehistorische grafheuvels. De route volgt het beekdal van de slingerende Molenbeek. De beek werd gegraven om energie te leveren voor watermolens. Door de bossen van landgoed Oranje Nassau's Oord loop je naar de Wageningse Berg met fraaie uitzichten over de Rijn en de Betuwe. De befaamde botanische tuin Belmonte is een mooi slotstuk. Je ziet hier prachtige magnolia's en rododendrons.

Deze wandeling start op station Ede-Wageningen en eindigt op busstation Wageningen.

5. Vanuit het Mastbos naar bruisend Breda

Waar denk je aan bij Breda? Misschien aan De Grote Markt vol horecagelegenheden, Het Kasteel van Breda met de Defensie Academie of Brabantse gezelligheid in ‘t Ginneken. Dan heb je nog het Begijnhof naast het Valkenbergpark, het Mastbos met z’n mooie vennen en kasteel Bouvigne of het moderne Chassé Theater. Gelukkig hoef je niet te kiezen. Met deze route zie je het allemaal en nog veel meer.

Deze rondwandeling start en eindigt op station Breda.

 • Lengte: 11 km of 14 km
 • De route is op meerdere manieren in te korten. Bekijk de routebeschrijving voor de verschillende opties
 • Meer wandelroutes waar honden aangelijnd zijn toegestaan in Noord-Brabant? Ontdek de NS-wandelingen Kampina, Hart van Het Groene Woud en Vughtse Lunetten

Tekst: Priscilla Repi - NS
Beeld: Wandelnet

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

5x wandelen langs het water

Bekijk vijf mooie wandelroutes langs het water op een rij.

Groepsticket Daluren

Reis voordelig met een groep vanaf 2 personen. Geldig tijdens daluren.

vanaf € 7,15 p.p.