Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x leuke en betaalbare zomeruitjes in Nederland

In Nederland zijn volop leuke zomeruitjes te beleven. Gezellige activiteiten die ook nog eens heel betaalbaar zijn. Want een portie gezelligheid krijg je ook voor een kleine prijs. Zin om Voedselbos Drenthe te ontdekken? Of willen jullie feesten op het Tweetakt Festival in Utrecht? Dit zijn de zeven leukste zomeractiviteiten. Van gratis toegang tot € 15 per persoon. Ook fijn: alles is makkelijk bereikbaar met de trein.


1. Fietsroute 'Van stad tot polder' in en rondom Groningen

Zin in een actief uitje met het gezin? Waag je aan een van de leukste fietsroutes van Groningen: 'Van stad tot polder'. Jullie beginnen de tocht in hartje Groningen. Daar spotten jullie al wat iconen van de stad, zoals de Martinitoren. Al snel brengt de route jullie in de natuur. Jullie komen langs meren, schilderachtige dorpen en weidse polders. Stap even af bij de vogelkijkhut op het Polderpad. Hoeveel dieren krijgen jullie in het vizier? De fietsroute eindigt waar hij begon: op de Herebrug in hartje Groningen. Blijf gerust nog even plakken in de stad. In onze stedengids ontdek je wat er nog meer in 'Grunn' te beleven valt.

Huur op station Groningen een OV-fiets en trap in een paar minuten naar het startpunt van de fietsroute: de Herebrug.

 • Lengte route: 37,1 kilometer
 • Start- en eindpunt route: Herebrug

Startpunt: Herebrug, Groningen, visitgroningen.nl

2. Theater, muziek en kunst beleven op het Tweetakt Festival

Het Tweetakt Festival in Utrecht is leuk voor jong en oud. Jullie genieten er van theaterspektakel, muzikale optredens en kunstzinnige voorstellingen. Het festival vindt plaats op diverse locaties in de stad. Op de Neude is het festivalplein. Daar zijn concerten, workshops en kraampjes met eten en drinken. Plus: een zweefmolen. Andere voorstellingen bezoek je onder andere in het Akademietheater en in de Stadsschouwburg. Maak ook zeker een uitstapje naar Fort Ruigenhoek. Ook op deze historische locatie - een forteiland met slotgracht - beleven jullie van alles. Van theater en film tot spelletjes en dans, op het Tweetakt Festival is vervelen onmogelijk.

Tip: huur een OV-fiets op station Utrecht Centraal. Vanaf hier fietsen jullie in ruim 5 minuten naar het Tweetakt Festival op de Neude. Met de OV-fiets zijn jullie ook snel bij Fort Ruigenhoek en de verschillende theaterlocaties in de stad. De verst gelegen plek - Fort Ruigenhoek - ligt vanaf de Neude op 20 minuten fietsafstand.

 • Jullie kunnen losse tickets kopen voor de voorstellingen van het Tweetakt Festival. Prijzen hiervan liggen tussen de € 5 en € 15. Alle prijzen per voorstelling vind je op tweetakt.nl
 • Ook mogelijk: een familieticket. Jullie krijgen dan toegang voor vier personen, lunch, entree op Fort Ruigenhoek, tickets voor de zweefmolen en een bezoek aan een middag-jeugdvoorstelling voor € 68,95. Deze tickets zijn geldig op 15, 16, 22, 23, 29 en 30 juni. Bestel een familieticket via tweetakt.nl

Diverse locaties in Utrecht, tweetakt.nl

3. Op ontdekking in het Voedselbos Drenthe

Trek stevige schoenen aan, zet een speurneus op en ga op ontdekking in Voedselbos Drenthe. Hoeveel verschillende fruitsoorten tellen jullie? Een heleboel, als het goed is. Er zijn namelijk honderden fruitbomen en -struiken in het bos. Met een informatieboekje in de hand leren jullie over alles wat er groeit en bloeit. Tijdens het struinen komen jullie ook ongetwijfeld paarden, varkens en geiten op het spoor. En een Koffiehuis, waar jullie genieten van gebak met fruit uit het bos. Tip: meld je aan voor een wildplukwandeling. Dan leren jullie alles over eetbare planten. 

Pak op station Hoogeveen bus 27. Vanaf daar zijn jullie in een half uur bij Voedselbos Drenthe.

 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur
 • Toegang tot het Voedselbos kost € 4,50 per persoon. Toegang inclusief koffie en huisgemaakt gebak kost € 7,50 per persoon
 • De wildplukwandelingen van 1,5 uur vinden op verschillende data plaats. Kosten: € 15 per persoon. Bestaat de groep uit minimaal 5 personen? Dan kunnen jullie ook in overleg een datum afspreken. Lees meer informatie op voedselbosdrenthe.nl

Coevorderstraatweg 24a, Geesbrug, voedselbosdrenthe.nl

4. Ontdek het verhaal van Hoorn tijdens een Podwalk

De Podwalk 'Het verhaal van Hoorn' van het Westfries Museum brengt de geschiedenis van de havenstad tot leven. Jullie komen langs historische monumenten, oude havens en sfeervolle Hoornse straatjes. Enthousiaste gidsen vertellen jullie verhalen over de stad. Wie woonden er en wat betekenen de monumenten? Er zijn twee Podwalks: de stadsroute en de havenroute. De stadsroute komt bijvoorbeeld langs het Sint Pietershof en het VOC pakhuis. Wandelen jullie de havenroute, dan zien jullie de Grote Kerk en het Oostereiland. Dieper historisch Hoorn induiken? Bekijk dan ook de multimediashow in de Statenpoort. In een videoshow van een kwartier komen alle historische hoogtepunten van Hoorn voorbij.

Vanaf station Hoorn wandelen jullie in een kleine 10 minuten naar het startpunt van de Podwalk: de Statenpoort.

 • De stadsroute en havenroute samen kost € 4. Jullie kunnen deze routes achter elkaar bewandelen. Liever alleen de stadsroute of havenroute doen? Die bestellen jullie voor € 2,50 per route. De routes staan op westfriesmuseum.nl
 • Duur stadsroute: 60 minuten en duur havenroute: 90 minuten
 • Willen jullie de Podwalk combineren met de multimediavoorstelling? Een combiticket voor volwassenen kost € 7,50 en voor jongeren t/m 16 jaar € 2,50. Museumkaarthouders krijgen gratis toegang. Boek tickets op westfriesmuseum.nl

Startpunt route: Statenlogement (Statenpoort), Nieuwstraat 23, Hoorn, westfriesmuseum.nl
Westfries Museum, Roode Steen 1, Hoorn, westfriesmuseum.nl

5. Wandel de street art route door Utrecht

Met haar centrale ligging in Nederland is Utrecht een ideale stad voor leuke uitjes. Wat dachten jullie van een street art wandeling? Overal in Utrecht staan gebouwen met kleurrijke kunst op de muren. Die kunnen jullie gratis bewonderen met de route van Discover Utrecht. Jullie komen bijvoorbeeld langs de muurschildering op de Croeselaan. Dit kunstwerk is maar liefst 190 vierkante meter groot. Met al haar kleuren en figuren blijf je er haast naar kijken. Zin om na de street art wandeling meer van Utrecht te ontdekken? Bekijk onze stedengids Utrecht voor meer leuke tips via ns.nl.

Vanaf station Utrecht Centraal wandelen jullie in een half uur naar de Spaaklaan, het startpunt van de street art route. Liever met de OV-fiets naar de start? Die huur je op station Utrecht Centraal. Vanaf hier ben je in ruim 10 minuten in de Spaaklaan.

Startpunt route: Spaaklaan, Utrecht, discover-utrecht.nl

6. Speelpret in het Maisdoolhof in Malden

In het Maisdoolhof in Malden dwalen jullie door hoge maisplanten, op zoek naar de uitgang. Maar jullie beleven er nog veel meer. Kinderen kunnen er uitrazen op springkussens, klimtoestellen en skelters. Er is een dierenweide waar biggetjes, kalkoenen en geiten rondlopen. En er zijn volop spelletjes, van een reuzesjoelbak tot enorme Legoblokken. Bijkomen doen jullie met zelf gebracht lekkers. Of met koeken, broodjes en tosti's op het park zelf. Het Maisdoolhof is een aanrader als jullie op zoek zijn naar leuke uitjes in de Nederlandse buitenlucht.

Pak vanaf station Nijmegen bus 8 richting Hatert en jullie zijn er in een half uurtje. Of huur een Greenwheels-deelauto vanaf het station. Parkeren bij het Maisdoolhof is gratis.

 • Bekijk de actuele openingstijden in de online kalender op maisdoolhof.nl
 • Toegangsprijzen: kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen € 4,75 per persoon, kinderen t/m 12 jaar € 5,75 per persoon

Westerkanaaldijk 7, Malden, maisdoolhof.nl

7. Maak de BloteVoetenWandeling in Brunssum

Een BloteVoetenWandeling: dat klinkt best gek. Het voelt ook een beetje gek aan je voeten. Toch is zo'n wandeling een hele fijne manier om in contact te komen met de natuur. In het BloteVoetenPark in Brunssum prikkelen jullie je voeten op allerlei soorten ondergronden. Jullie stappen over keien, zand en modder. Er is zelfs een uitdagende hindernisbaan. Na afloop kunnen jullie je voeten wat rust gunnen op het zonnige terras. Of niet, als de speeltuin erg lonkt. In restaurant BloteVoetenHut zijn in ieder geval soepen, salades en broodjes om mee bij te komen.

Pak op station Heerlen bus 3 richting Brunssum en wandel in 20 minuten naar het park. Of huur op station Heerlen een Greenwheels-deelauto en jullie zijn er in een kwartiertje. Parkeren is gratis.

 • Openingstijden: woensdag t/m zondag van 10.00 - 18.00 uur. Het park is open van 14 februari 2024 tot en met 5 januari 2025
 • Ticketprijzen: kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen € 10,50, kinderen 3 t/m 12 jaar € 6, kinderen t/m 3 jaar gratis
 • In restaurant BloteVoetenHut bestel je een lunchgerecht voor +/- € 15. Een gerecht van de kinderkaart kost +/- € 7,50

Ganzepool 15, Brunssum, blotevoetenpark.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Tim Bilman, Waanzinnige Wereld, Maisdoolhof Malden, Westfries Museum, BloteVoetenPark Brunssum, Voedselbos Drenthe, Festival Tweetakt en Jelmer de Haas

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

8x betaalbare activiteiten in de lente

Ga eropuit deze lente. Er is zoveel te beleven!

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten