Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x plekken in Nederland waar sprookjes tot leven komen

Op zoek naar plekken met een vleugje magie? Waar het lijkt alsof je door een sprookjesboek wandelt? Deze winter zijn er volop sprookjesachtige evenementen in ons land. Van de Winter Efteling tot het IJsbeelden Festival. Maar ook events met duizenden lichtjes en plekken die zo het dorp van de kerstman kunnen zijn. Ga op ontdekking en laat je fantasie de vrije loop. Waar wacht je nog op?


1. Winter Efteling

Het meest magische pretpark van ons land tovert vanaf half november om in een winterwonderparadijs. Tijdens de Winter Efteling geniet je van de bekende sprookjes en attracties, maar dan in winterse sferen. Het park is bedekt met een laagje sneeuw en de sprookjesfiguren zijn warm aangekleed. Overal branden knisperende haardvuren, waar je je opwarmt met warme chocomel en een zoete lekkernij. Geniet ondertussen van het gezang van vrolijke kerstkoren. Tijd voor actie? Laat dan je schaatskunsten zien op de ijsbaan. Hoe koud het ook is, van de nostalgie van de Winter Efteling krijg je het vanzelf warm.

Vanuit station Den Bosch of Tilburg zijn er verschillende busverbindingen naar de Winter Efteling. Vanaf station Den Bosch duurt de rit drie kwartier, vanaf station Tilburg ben je er in een half uur.

 • Data: 13 november 2023 t/m 4 februari 2024
 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 11.00 - 18.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00 - 19.00 uur. Bekijk de actuele openingstijden
 • Tickets: de prijzen variëren van € 38 tot € 45. Kinderen t/m 3 jaar bezoeken de Winter Efteling gratis. Bekijk de prijzen per dag

Europalaan 1, Kaatsheuvel, efteling.com

2. IJsbeelden Festival in Zwolle

Tijdens het IJsbeelden Festival laten ijskunstenaars van over de hele wereld hun ijskoude creaties zien. De IJsselhallen in Zwolle vormen dan wekenlang het thuis voor tientallen magische sneeuw- en ijssculpturen. Dit jaar is het thema 'Mythen en Legenden'. Je bewondert er dus allerlei mythische en legendarische figuren, van Koning Arthur tot de Griekse Medusa. Wist je dat sommige sculpturen een hoogte van maar liefst 6 meter hebben? Het IJsbeelden Festival vindt plaats in een koude vrieshal, maar er zijn gelukkig genoeg plekken waar je het warm van krijgt. Denk aan een soephut en een apfelstrudelkraam. 

Vanaf station Zwolle wandel je in een kwartier naar het IJsbeelden Festival. Met de OV-fiets ben je er in 5 minuten. 

 • Data: 16 december 2023 t/m 25 februari 2024
 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
 • Online tickets: volwassenen € 17,50, kinderen van 4 t/m 10 jaar € 13,25 en kinderen t/m 3 jaar gratis. Let op: in de kerstvakantie en weekenden kost een online ticket voor volwassenen € 18,50

IJsselhallen, Rieteweg 4, Zwolle, ijsbeelden.nl

3. Amsterdam Light Festival

Tijdens het Amsterdam Light Festival staat onze hoofdstad een aantal weken lang in de spotlights. Verspreid door de stad staan 24 lichtsculpturen van nationale en internationale kunstenaars. Dit jaar is het thema 'LOADING... Revealing Art, AI and Tech'. Met dit thema brengen de kunstenaars hun gedachten over de impact van technologie en kunstmatige intelligentie op ons leven in beeld. Je kunt de lichtsculpturen wandelend of per grachtenrondvaart ontdekken. Op je eigen tempo, terwijl je via de app of een audiotour meer hoort over de kunstwerken en hun makers. 

De route van het Amsterdam Light Festival start vanaf station Amsterdam Centraal.

 • Data: 30 november 2023 t/m 21 januari 2024
 • Openingstijden: zondag t/m dinsdag van 17.00 - 22.00 uur en woensdag t/m zaterdag van 17.00 - 23.00 uur
 • Ticket wandelroute: via de gratis app download je de routekaart voor € 7,50
 • Ticket grachtenrondvaart: volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar vanaf € 26,50, kinderen van 4 t/m 12 jaar € 13,25, kinderen t/m 3 jaar gratis. De duur van de rondvaart is ongeveer 75 minuten

Amsterdam, amsterdamlightfestival.com

4. De Goudse IJsbaan in Gouda

Vlak voor kerst opent op de Markt in Gouda de Goudse IJsbaan. Je schaatst dan rondjes om het iconische vijftiende-eeuwse stadhuis: een van de oudste gotische stadhuizen van ons land. Vanaf het ijs kijk je uit op de magisch versierde kerstboom. Zin om je schaatsen even uit te trekken? Pauzeer met warme chocomel of glühwein bij de koek-en-zopiekraam. Het evenement opent op 15 december tijdens Gouda bij Kaarslicht. Dan worden op feestelijke wijze de lichtjes van de kerstboom aangestoken. Tip: dit jaar wordt ook de Rotery Santa Run georganiseerd. Honderden hardlopers rennen dan - verkleed als kerstman - voor het goede doel.

Vanaf station Gouda wandel je in een kleine 10 minuten naar de Markt in Gouda. De tocht op de OV-fiets duurt 5 minuten.

 • Data: 20 december 2023 t/m 14 januari 2024
 • Openingstijden ijsbaan: van 9.00 - 23.00 uur
 • Tickets: verkrijgbaar bij de kassa van de IJsbaan

Markt, Gouda, goudseijsbaan.nl

5. De Lumineuze Nachten van Kasteel de Haar

Met haar puntige torens en ligging aan het water is Kasteel de Haar al een magische plek. Maar tijdens de Lumineuze Nachten lijkt het even alsof hier sprookjes echt tot leven komen. Midden in het kasteelpark staat Lindert: een sprookjesboom die eeuwenoude mythische verhalen vertelt. Je wandelt over de verlichte paden van het park, terwijl Lindert steeds een nieuwe bladzijde van het sprookje voorleest. Tijdens de tocht stuit je op allerlei bewegende projecties. De figuren uit de sprookjes lijken daardoor te dansen op de eeuwenoude kasteelmuren. Dansen jullie met ze mee?

Tip: huur een OV-fiets op station Vleuten. Dan ben je in een klein kwartier bij Kasteel de Haar. Liever met de bus? Pak dan lijn 127 richting Breukelen en stap uit bij halte Brink in Haarzuilens. Vanaf hier ben je in een kwartier bij het kasteel.

 • Data: 7 december 2023 t/m 7 januari 2024
 • Duur tocht: 60 tot 90 minuten
 • Bekijk de actuele openingstijden per dag
 • Tickets: volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar € 19,99, kinderen van 5 t/m 12 jaar € 14,99, kinderen t/m 4 jaar gratis

Kasteellaan 1, Utrecht, delumineuzenachten.nl

6. De Brabantse Winter

De Brabantse Winter vier je in de Brabanthallen in Den Bosch. Bijna 3 weken lang verandert de evenementenhal in een groot kerstdorp, waar van alles te beleven valt. Voel de nostalgie tijdens een ritje in de ouderwetse zweefmolen. Zwier over de XXL-ijsbanen, die omringd zijn met verlichte kraampjes en kerstbomen. Of ga je liever los in de Duitse biertuin? Op de Brabantse Winter vermaak je je makkelijk een hele dag, of je nu actief deelneemt aan spellen en attracties of op je gemak wil genieten van shows en foodtrucks. 

Vanaf station Den Bosch wandel je in 20 minuten naar de Brabanthallen. Met de OV-fiets ben je er in 10 minuten.

 • Data: 21 december 2023 t/m 7 januari 2024
 • Openingstijden: van 11.00 - 23.00 uur
 • Dagtickets: volwassenen € 19,50, kinderen van 4 t/m 13 jaar € 14,50 en kinderen t/m 3 jaar gratis
 • Avondtickets: volwassenen € 14,50, kinderen van 4 t/m 13 jaar € 12,50 en kinderen t/m 3 jaar gratis

Diezekade 2, Den Bosch, debrabantsewinter.nl​​​​​​

7. Light Nights Treasure of Time in Ouwehands Dierenpark

Ben je wel eens in het donker in een dierentuin geweest? Tijdens de Light Nights in Ouwehands Dierenpark kan het. Het dierenpark krijgt tijdens dit magische evenement extra bewoners, namelijk dieren in de vorm van lichtkunstwerken. Metershoge dino's, maar ook tropische planten en felle vulkanen hullen het park in kleurrijk licht. De lichtobjecten zijn gemaakt door Chinese kunstenaars. Elke avond viert het park het thema 'Treasures of Time', met muzikale optredens en een spannende familieshow. De geluiden van olifanten, leeuwen en apen op de achtergrond geven de Light Nights nog een extra magische dimensie.

Vanaf station Rhenen wandel je in een kwartier naar Ouwehands Dierenpark. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in 5 minuten.

 • Data: 13 oktober 2023 t/m eind januari 2024
 • Openingstijden: 17.30 - 21.30 uur.
 • Tickets: volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar € 19, kinderen van 3 t/m 9 jaar € 16,50 en kinderen t/m 2 jaar gratis. Een combiticket kost € 23,50 en geeft vanaf 14.30 uur toegang tot het park en Light Nights

Grebbeweg 111, Rhenen, ouwehand.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: De Lumineuze Nachten, Efteling, IJsbeelden Festival, Goudse IJsbaan, Amsterdam Light Festival, Light Nights Ouwehands Dierenpark en de Brabantse Winter

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

9x knusse kerstmarkten in Nederland

Kerstcadeaus shoppen en glühwein drinken op sfeervolle Nederlandse kerstmarkten.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten