Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

9x de leukste rondvaarten van Nederland

Wanneer de zon schijnt is het heerlijk om een nieuwe stad te verkennen; al helemaal vanaf een boot. Bij deze leukste rondvaarten in Nederland geniet je volop van oude monumenten, natuur en kunst, maar dan vanuit een ander perspectief dan je misschien gewend bent.


1. Rondvaart Middelburg

In zo’n drie kwartier nemen Roland en Marleen je mee langs de monumentale panden van Middelburg. Van de 14e-eeuwse kerk Lange Jan en via het 17e-eeuwse VOC-gebouw vaar je door naar het smalste huis (van 2 meter breed). Ondertussen luister je naar interessante verhalen over de geschiedenis en bewoners van de stad. Wist je bijvoorbeeld dat de voorouders van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt uit Zeeland kwamen?

Achter de Houttuinen 39, Middelburg, Rondvaartmiddelburg.nl

2. Rembrandts Vaar- & Wandelwegen in Leiden

Deze speciale route staat in het teken van de Leidse kunstschilder. Terwijl je langs oude herenhuizen, molens en de houten ophaalbrug uit Rembrandt’s kinderjaren vaart, vertelt de schipper alles over Rembrandts jeugd in Leiden. Na een uur wandel je met een gids door de sfeervolle straatjes én krijg je een uniek kijkje in The Young Rembrandt Studio: de plek waar Rembrandt als kind schilderles kreeg. 

Havenkantoor aan de Apothekersdijk 5, Leiden, Leidserederij.nl

3. Rondvaart Nationaal Park De Biesbosch in Dordrecht

Op het water van Nationaal Park De Biesbosch geniet je in alle rust van de natuur. De Sterling – een open fluisterboot (met elektromotor) – brengt je in één à twee uur langs de mooiste oevers, veel groen en restanten van een ark die in de Tweede Wereldoorlog fungeerde als slaapplek voor onderduikers. Dat is indrukwekkend om te zien. Met een beetje geluk spot je ook nog een bever of ijsvogel.

Biesbosch Centrum Dordrecht bij Baanhoekweg 53, Dordrecht, Biesboschcentrumdordrecht.nl

4. Waterlijn-rondvaarten in Amersfoort

Bij de Waterlijn is jong en oud aan het juiste adres voor een fijne afwisseling van natuur en historie. Via de westroute maak je kennis met Amersfoortse hoogtepunten, zoals de smalle grachten en het Huis met de Paarse Ruitjes. Of ga voor de stadsmuurroute die je leidt naar andere must sees: van het 19e-eeuwse park tot de Koppelpoort. Met uitzicht op oude muren, torens en prachtige bogen begeef je je voor even in een sprookje.

Krommestraat 5, Amersfoort, Amersfoort-rondvaarten.nl

5. Rondje Varen Breda

Stap op de luxe sloep en bewonder alle bijzondere gebouwen van Breda. Laat je intrigeren door de rode vuurtoren The Lighthouse van kunstenaar Aldo Rossi, de grote Koepelgevangenis en waterpoort het Spanjaardsgat. Geniet je ook graag van eten en drinken op het water? Kies dan bijvoorbeeld voor een tapas of wijnrondvaart. Alle rondvaarten zijn vooraf op aanvraag te boeken, check de website voor meer informatie.

Haven 12, Breda, bootjevarenbreda.nl

6. Rondje Groot Groningen

Een Rondje Groot Groningen is ideaal voor wanneer je meer van de stad wilt zien. Onder de bruggen die je tegenkomt, ontdek je een foto van de haven, een gedicht en Delftsblauwe tegels die kinderspellen afbeelden. Via de woonbuurt Paddepoel vaar je naar het Ommeland, de groene oase buiten de stad. Een aanrader op de route is De Gordijnen, een kunstwerk met geometrische vormen, van Gunnar Daan.

Rondvaartbedrijf Kool, Stationsweg 1012 (vertrek vanaf de steiger), Rondvaartbedrijfkool.nl

7. Cruise Like a Local of Small Open Boat tour in Amsterdam

Voor luxe, gezelligheid en comfort vaar je mee met KINboat. Zo kom je naast het wereldberoemde Anne Frank Huis op plekken waar de grote, meer toeristische boten niet kunnen komen. De pakhuizen aan de Bloemgracht, het lila gebouw aan de Groenburgwal en de 17e-eeuwse huizen aan de Egelantiersgracht zijn slechts een greep uit de parels die je tegenkomt. De vriendelijke schippers maken je uitje met hun verhalen nog aangenamer.

Rijksmuseum: bij Tours & Tickets, ter hoogte van Stadhouderskade 39, Amsterdam
Anne Frank Huis: Prinsengracht 267, Amsterdam
De Wallen: Bij Hotel Sofitel Legend the Grand, Amsterdam,
Kinboat.com

8. Jeroen Bosch vaarroute in Den Bosch

Houd je van cultuur en avontuur? Dan mag je de spectaculaire vaarroute Jeroen Bosch, die in het teken staat van de middeleeuwse kunstschilder Jheronimus Bosch, niet missen. Gedurende deze intieme tocht – die vaart langs de Binnendieze – bewonder je beelden van zijn schilderijen. Vaar door de grot het Hellegat en De Groote Hekel, waar je onder een verlichte boog naar zijn film Hemel en Hel kijkt. Dat zorgt vooral ’s avonds voor een surrealistische ervaring. Maak je dag compleet met een bezoek aan het Jheronimus Bosch Art Center.

De steiger bij Zuidwal/Oude Dieze of Molenstraat 15a, Den Bosch, Dagjedenbosch.com

9. Vaartochten naar Pampus vanaf o.a. Amsterdam

Vlak bij Amsterdam ligt het 19e-eeuwse forteiland Pampus: een ontspannen locatie waar van alles te beleven valt. Na een heerlijk tochtje over het IJsselmeer volg je er een interactieve tour, ga je vogels spotten of maak je een virtuele reis in een ballon. Lekker ‘voor pampus liggen’ kan er natuurlijk ook.

Daarnaast kun je aan boord van het grootste schip met drie indrukwekkende masten: de Stedemaeght. Onderweg vang je een glimp op van het vuurtoreneiland. Houd voor het exacte programma de website in de gaten. Tickets bestellen doe je via Rederijbelle.nl en Sailing.nl. Verder kun je gedurende de zomerperiode de boot naar het eiland Pampus nemen. Na de herfstvakantie is het vaarseizoen richting het eiland ten einde.

Dagelijks varen naar Pampus, Krijn Taconiskade 124 a, IJburg-Amsterdam, Pampus.nl, Pampus.stedemaeght.nl en Veerdienstamsterdam.nl

Tekst: Rosa Lee Szarzynski - MPG. 
Beeld: Nationaal Park De Biesbosch, Kostas Brejaart, Mariëlle Houben, Jack van Elten, Tony Perez. 

Geïnspireerd om op pad te gaan?

10x de leukste bioscopen in de buitenlucht

Breng een bezoek aan deze bioscopen in tuinen, parken, bossen en in de stad.

8x leukste (bloemen)pluktuinen

Zelf je bloemen of fruit plukken in de leukste pluktuinen.