Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

8x bijzondere Nederlandse musea

Van modern realisme tot een indrukwekkende ervaringsreis, wij selecteerden de meest bijzondere musea van Nederland. Als cultuurliefhebber wil je deze zien én beleven.


1. Museum Voorlinden in Wassenaar

Sinds 2016 vind je op het Wassenaarse landgoed Voorlinden een privémuseum. Alleen al de prachtige omgeving met de bloementuin van tuinarchitect Piet Oudolf is een must-visit. Laat je verrassen door hedendaagse en moderne kunst. Bijzondere werken uit de vaste collectie zijn: het realistische zwembad Swimming Pool van Leandro Erlich, de levensgrote sculpturen Couple under an Umbrella van Ron Mueck en de muizenlift van Maurizio Cattelan.

Buurtweg 90, Wassenaar, voorlinden.nl

2. Zaans Museum in Zaandam

Het museum aan de Zaanse Schans neemt je mee langs 32.000 voorwerpen uit Holland vanaf de 17e eeuw. Het bijbehorende kleine maar fijne Czaar Peterhuisje is één van de oudste huisjes van ons land: stap de drempel over en zie de woonplek van een vroegere tsaar. Ook zeker de moeite waard is de aangrenzende Verkadefabriek, een 20e-eeuwse chocolade- en koekjesfabriek waar je de originele machines kunt bewonderen. Grappig weetje: in het museum zie je de Verkade-albums, één van de succesvolste Nederlandse reclame acties ooit.

Schansend 7, Zaandam, zaansmuseum.nl

3. Museum MORE in Gorssel

Droom even weg bij de hedendaagse 20 en 21e-eeuwse kunstwerken in dit museum voor realisme. In de semi-permanente tentoonstelling (die jaarlijks wisselt) ontdek je verbanden in de sfeer en het kleurgebruik van de kunstenaars. De beelden en schilderijen hebben een gemeenschappelijke deler: mysterie, waardoor je ernaar blijft kijken. Voor een lunch en goede koffie kun je terecht bij de aangrenzende brasserie.

Hoofdstraat 28, Gorssel, museummore.nl

4. TextielMuseum in Tilburg

Voor liefhebbers van bijzondere stoffen is het TextielMuseum een walhalla. Bewonder onder meer kleurrijke meubelstoffen van de 19e eeuw tot nu. Extra leuk: neem een kijkje in het TextielLab en zie hoe kunstenaars, ontwerpers en architecten de mooiste samples en producten creëren. Of ga zelf aan de slag in de Design Studio; brei je eigen sjaal of maak gepersonaliseerde sokken. Neem vooral een leuk souvenir mee uit de museumwinkel. Onze tip: de theedoek waarvan het dessin is gemaakt door modeontwerpers Viktor & Rolf.

Goirkestraat 96, Tilburg, textielmuseum.nl

5. Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum

In Openluchtmuseum Het Hoogeland zie je hoe het Groningse plattelandsleven er rond 1900 uitzag in het dorp Warffum. Bijna alle twintig authentieke gebouwen staan nog op dezelfde plek. Van een slager tot stookhut en van molen tot school. Het nabij gelegen rijksmonument Grand Café Het Spijslokaal was vroeger een gymzaal, tegenwoordig is het een gezellige plek voor een hapje en drankje.

Schoolstraat 4, Warffum, hethoogeland.com

6. Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe

Ben je op zoek naar een plek waar je in stilte kunt genieten van kunst? Dan ben je bij het kasteel het Nijenhuis aan het juiste adres. Het monumentale pand – een kasteel dat dateert uit 1362 – was vroeger in handen van adellijke families, sinds 2004 is het als museum onderdeel van Museum de Fundatie. Wandel in alle rust langs schilderijen, beeldhouwwerken, toegepaste kunst en tekeningen. Vergeet niet om de mooie beeldentuin te bekijken.

’t Nijenhuis 10, Heino/Wijhe, museumdefundatie.nl

7. Nederlands Tegelmuseum in Otterlo

Begin jaren zestig toverde architect en kunstverzamelaar Gerrit Feenstra twee bungalows om tot een museum waarin kunst, techniek, cultuur en architectuur worden samengebracht. Een geweldig divers aanbod van grote kunstenaars als Maurits Escher en Karel Appel. Eén van de werken die je niet wilt missen is ‘De gouden olifant’. In de jaren zestig maakte kunstenares Judith Révész de keramieken olifant voor het Italiaanse vakantiehuis van koningin Juliana en prins Bernard. Later werd het kunstwerk wit geverfd en naar Nederland gebracht. Check ook de agenda voor leuke activiteiten. 

Eikenzoom 12, Otterlo, nederlandstegelmuseum.nl

8. Storyworld in Groningen

Van het beeldje van Loekie de 'reclame' Leeuw tot originele tekeningen uit Aladdin en The Lion King. In dit museum draait alles om strips, animaties en games. Je reist mee van het begin van een idee naar de vertaling van het verhaal in beeld. Bijzonder: hier staat de enige zoötroop van Europa. In deze installatie lijkt het net alsof figuren uit de animatie Shaun the Sheep tot leven komen. Zin om ook creatief bezig te zijn? Ga naar de speciale studio en spreek zelf een grappig stemmetje in of maak een stopmotionfilmpje. Alle reden om eens lang te gaan en je te laten fascineren.

Nieuwe Markt 1, Groningen, storyworld.nl

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG
Beeld: Antoine van Kaam, Pim Top, Pascal Fielmich, Hans Poel, Ellen Daniels, Ronald Hissink, Eva Broekema, Tommy de Lange, Josefina Eikenaar, Geert Job Sevink, Geert Job Sevink, Stella Dekker

9x bijzondere nieuwe musea

Inspirerend, interessant en intrigerend.

3x bijzondere musea in Den Haag

Verborgen schatten in de Hofstad.