Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x kunst in de buitenlucht

Van kleurrijke muurschilderingen tot idyllische beeldentuinen en streetart door heel Nederland vind je kunstwerken in de buitenlucht. Onze favorieten op een rij.


1. Rijksmuseumtuinen, Amsterdam

De tuinen van het Rijksmuseum zijn de perfecte spot om even te ontsnappen aan de stadse drukte. Een paar keer per jaar zijn hier grote beeldhouwwerken te zien van wereldberoemde kunstenaars als Louise Bourgeois en Barbara Hepworth. Loop een rondje om alles goed te bekijken en geniet hier van de natuur op z’n mooist. Plof na afloop met een koffietje van de kiosk neer bij de fontein. 

Vanaf station Amsterdam Centraal 4 minuten met de metro of 11 minuten met de OV-fiets.

Museumstraat, Amsterdam, rijksmuseum.nl

2. Beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis, Heino/Wijhe

De tuin van Kasteel het Nijenhuis is ruim 4,5 hectare en je vindt er maar liefst honderd beelden en sculpturen. Hier worden de siertuinen afgewisseld met bossen. Tussen de bomen en op de gazons zijn sculpturen te zien van bijvoorbeeld de bekende Nederlandse Karel Appel tot de Poolse Igor Mitoraj. Vooral de stenen reus is indrukwekkend. Het 14e-eeuwse kasteel, dat tot 1984 bewoond werd door Dirk Hannema, oud-directeur van het Boijmans van Beuningen en Museum de Fundatie, is eveneens een bezoek waard. 

Vanaf station Heino 19 minuten lopen.

’t Nijenhuis 10, Heino/Wijhe, museumdefundatie.nl

3. Rondje muurschilderingen Tymon de Laat, Rotterdam

Stap op de OV-fiets en ontdek de kleurrijke muurschilderingen van de Rotterdamse Tymon de Laat door de hele stad. In elk werk staat een verhaal centraal. Een mooi voorbeeld is ‘Love Birds’ in de Boomgaardsstraat: een ekster met een ring in zijn mond en de tekst ‘Sam will you marry me?’ Op deze plek vroeg de Laat zijn vriendin ten huwelijk. Een andere favoriet is ‘Madre Tierra’, oftewel Moeder Aarde. De boodschap: wees liever voor elkaar.

De muurschilderingen zijn verspreid over Rotterdam. Vanaf station Rotterdam Centraal is het 22 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets naar ‘Madre Tierra’. Dit is een route langs zijn werken.

Meer over Tymon via @tymondelaat

4. Beeldentuin Singer Laren, Laren

Eén van de mooiste tuinen vind je bij museum het Singer Laren. Deze groene oase is ontworpen door de bekende landschapsarchitect Piet Oudolf, die ook het ontwerp voor de tuinen van Museum Voorlinden maakte. Op deze plek in Laren staan beelden van hedendaagse Nederlandse kunstenaars, waarbij natuur en cultuur centraal staan. Tussen het bewonderen door ontdek je bijzondere planten en bloemen. Extra leuk: tot en met 27 oktober 2022 geeft Oudolf zelf rondleidingen. 

Vanaf station Naarden-Bussum 27 minuten met de bus of 20 minuten met de OV-fiets.

Oude Drift 1, Laren, singerlaren.nl

5. KinderMuseumbos, Almere

Ben je op zoek naar een uitje voor het hele gezin? Dan is het Museumbos in het Almeerse Cirkelbos een aanrader. Hier kunnen kinderen lekker rondrennen in zes enorme landschapswerken, van het ‘Labyrint’ tot ‘Vlierbomenbloemsembessenbos (naar de naam van kunstenaar Bastiaan Vlierboom). Een bezoek is een plezier voor iedereen die van spelen, kunst en de natuur houdt. Bij bezoekerscentrum Almeerderhout kun je een doeboek met speelopdrachten kopen. Leuk voor de terugweg: IJssalon Mariola

Vanaf station Almere Centrum 14 minuten met de bus plus 7 minuten lopen of 21 minuten met de OV-fiets naar de Kemphaanweg 4 voor het bezoekerscentrum. 

Kemphaanweg 4, Almere, museumbos.nl

6. Beeldentuin Museum Arnhem, Arnhem

De blikvanger van deze beeldentuin is de Mickey Mouse alias ‘zonnevriend’, van 3,5 meter hoog. Dwaal verder over de kronkelige paden van de oude stuwwal en je komt langs tientallen andere indrukwekkende beelden. Van de ‘Borstentros’ van Maria Roosen tot het ontroerende oorlogsbeeld ‘The Warrior’ van Henry Moore. Ook kun je hier picknicken, een potje tafeltennis spelen en genieten van het uitzicht. Vergeet niet het onlangs vernieuwde Museum Arnhem te bezoeken.

Vanaf station Arnhem Centraal 8 minuten lopen of 2 minuten met de OV-fiets.

Utrechtseweg 87, Arnhem, museumarnhem.nl

7. Kunstwerken bij RAUM, Utrecht

Het Berlijnplein is de creatieve broedplaats van Utrecht. Hier huist theatergezelschap de Jonge Honden, Wijkrestaurant Venster én Stadslab RAUM. Hier zijn zowel binnen als buiten regelmatig leuke exposities, workshops en activiteiten. Verspreid over het grasveld en de zandvlakte staan kleurrijke sculpturen. Plof neer bij een picknicktafel en neem de tijd om ze te bewonderen. De alternatieve en ontspannen sfeer maakt dit een fijne plek om te relaxen.

Vanaf station Utrecht Leidsche Rijn 21 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Vanaf station Utrecht Centraal 19 minuten met de bus plus lopen of
15 minuten met de OV-fiets.

Berlijnplein 520, Utrecht, raumutrecht.nl

8. Miniature People, Leeuwarden

Vanaf 2016 ontdek je in heel Leeuwarden kleine poppetjes die dagelijkse taferelen en beroepen uitbeelden. De bedenker achter dit kunstproject is Leeuwarder Michel Tilma. Na een revalidatieperiode vond hij zijn geluk in fotografie en begon hij, geïnspireerd op kunstenaar Slinkachu, met dit miniatuurproject. Inmiddels kun je een complete route door de stad volgen. Bekijk @miniature_people_leeuwarden voor updates. Pauzeer onderweg bij de Italiaanse ijssalon La Venezia en koffiespot Barrevoets.

Door heel Leeuwarden, miniaturepeopleleeuwarden.nl en via Google Maps.
 

9. De Kathedraal, Apeldoorn

Laat je niet verwarren door de naam ‘De Kathedraal’. In de bossen van Kroondomein het Loo vind je geen kerk, wel staan er veertig bronzen boomstronken. Samen vormen zij de plattegrond van de Notre-Dame in Reims. Dat geeft een magische sfeer. Het ontwerp is van de conceptuele kunstenaar Marinus Boezem, die ook bekend staat vanwege ‘De Groene Kathedraal’ in Almere (ook een bezoek waard trouwens). Leuk feitje: ‘De Kathedraal’ is een geschenk van prinses Beatrix.

Vanaf station Apeldoorn 19 minuten met de bus plus 9 minuten lopen of 16 minuten met de OV-fiets (naar Kroondomein het Loo).

Kroondomein het Loo, kruispunt Wieselsweg-Elspetergrindweg, Apeldoorn, kroondomeinhetloo.nl

10. Lustwarande, Tilburg

Hou jij van een boswandeling en kunst? Dan is de jaarlijkse buitententoonstelling van Lustwarande een must-visit. De verrassende hedendaagse beelden die je tegenkomt zijn divers, verrassend en hebben vaak een relatie met de omgeving. Dit jaar zijn er extra veel werken van jonge kunstenaars. Wat dacht je van een gigantische gouden courgette, zwerfkeien (ontdek jij de échte?) of een langwerpige sculptuur die dankzij de spiegeling verschillende kleuren aanneemt? Hier kijk je je ogen uit.

Vanaf station Tilburg 14 minuten met de bus plus 13 minuten lopen of 18 minuten met de OV-fiets.

De expositie ‘Delirious’ is te zien t/m 2 oktober 2022 in park De Oude Warande, Bredaseweg 441, Tilburg, lustwarande.org

Extra tip!

Ook leuk: onder de naam De Mix Nederland hangen dit jaar tot en met 2023 op 12 stations in Nederland kunstwerken van Nederlandse fotografen. Meer informatie via demixfotoprojecten.nl


Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.
Beeld: ANP, Jelmer de Haas, Mariska Kerpel, Neeltje Kleijn, Almere City Marketing, Dingena Mol, Shutterstock, Peter Tijhuis, Rob Voss.

8x bijzondere Nederlandse musea

Musea in de categorie ‘net even anders’.

10x de leukste bioscopen in de buitenlucht

Breng een bezoek aan deze bioscopen in tuinen, parken, bossen en in de stad.