Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

9x bijzondere workshops

Leer schilderen als Van Gogh, tover je bonbons om tot kunstwerken of ga rustgevend pottenbakken. Tijdens deze bijzondere workshops op inspirerende locaties worden al je zintuigen geprikkeld.


1. Pastryclub, Eindhoven

Zoetekauwen zijn in de zevende hemel bij de Pastryclub. Van taartjes tot bonbons maken, welke workshop je ook kiest, het valt letterlijk én figuurlijk in de smaak. Met feestdagen zijn er specials. Samen met ervaren patissiers maak je creaties waar je je vingers bij aflikt. Ondertussen begeef je je in een speciale omgeving: de oude machinekamer van Philips.

Vanaf station Eindhoven Strijp-S 5 minuten lopen.

De Machinekamer Strijp-S, Ketelhuisplein 7-9, Eindhoven, pastryclub.nl

2. Koud Kunstje, Amsterdam

In 2010 begon Rachel een knutselwinkel en tegenwoordig geeft ze daarnaast allerlei creatieve workshops in haar studio aan huis. Kinderen kunnen aan de slag in de winkel. Ze gaan naar huis met een eigen knuffel, armband of naamslinger. Na afloop haal je bij Rachels winkel meteen alle benodigde materialen zodat je thuis verder aan de slag kunt.

Vanaf station Amsterdam Centraal 11 minuten met de tram plus 9 minuten lopen of 12 minuten met de OV-fiets naar Rachels atelier. En 21 minuten lopen of 8 minuten met de OV-fiets naar de winkel.

Geuzenstraat 59 (atelier) of Rozengracht 4ee (winkel), Amsterdam, koudkunstje.nl

3. Arnhems Keramiek Atelier, Arnhem

Waar kun je beter een creatieve workshop volgen dan in Arnhem, de kunst- en modestad van Nederland. Esther studeerde jaren geleden af aan ArtEZ en heeft nu haar eigen atelier. Pottenbakken, servies decoreren of boetseren, ze leert het je graag in de vorm van een cursus of workshop. Ook leuk: boek een dagdeel waarin je vrij kunt werken met klei en ondertussen tips krijgt.

Vanaf station Arnhem Centraal 13 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Hommelstraat 57, Arnhem, arnhemskeramiekatelier.nl

4. Het Zesde Geluk, Rotterdam

Onder het motto: ‘culturen met elkaar verbinden door samen te koken en eten’, volg je bij Het Zesde Geluk kookworkshops. Het aanbod is vooral gericht op de Aziatische keuken. Maar hou je meer van Italiaans, Portugees of Grieks? Dan is dat op aanvraag ook mogelijk. De workshop ‘Chinese Basiskeuken’ is favoriet. Vooraf bezoek je een Aziatische supermarkt, waar je uitleg krijgt over smaakvolle ingrediënten. Van deze kennis heb je nog lang (kook)plezier.

Vanaf station Rotterdam Centraal 20 minuten met de metro of 12 minuten met de OV-fiets.

Oostzeedijk Beneden 99, Rotterdam, hetzesdegeluk.com

5. Choco Loca, Den Bosch

Dat chocolade gelukkig maakt, bewijzen eigenaresse Annie en de andere vrolijke dames van Choco Loca. Alleen al de pastelkleurige muren, de lampen van theepotten, de landschapsschilderijen en het prachtige servies maken het plezierig om hier te zijn. Je kunt er beeldhouwen en schilderen met chocolade of terecht voor een kop koffie. Droom jij ervan om je eigen Bossche bol te maken? Dat kan dagelijks, voor die specifieke workshop is een inschrijving zelfs niet nodig.

Vanaf station Den Bosch 5 minuten met de bus plus 9 minuten lopen, 17 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Hinthamerstraat 216, Den Bosch, chocoloca.nl

6. Bord&meer, Utrecht

Hollandse meesters, portretten, vissen, bloemen, azuurblauw of met een boodschap erop, voor in de keukenkast of aan de muur: bij deze speciaalzaak zie je borden in alle soorten en maten. Na een inspiratierondje kun je zelf aan de slag in de workshopruimte. Hier krijg je servies dat je decoreert met verschillende materialen. Tip: personaliseer de borden met een eigen logo of foto. Zo heb je meteen een cadeau voor de feestdagen, of voor jezelf natuurlijk.

Vanaf station Utrecht Centraal 18 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Amsterdamsestraatweg 275, Utrecht, bordenmeer.nl

7. Studio Jurk, Nijmegen

Bij Studio Jurk hebben ze de uitspraak ‘Dress to impress’ goed begrepen. Tijdens een workshop, cursus of de vrije inloopuren leer je hoe je patronen omtovert tot parels van kledingstukken. Een greep uit het aanbod, van workshops voor beginners tot experts: ‘Japanse patronen’, ‘Stoffenkennis’ en ‘De rappe rok’.

Vanaf station Nijmegen 10 minuten met de bus, 20 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Groesbeeksedwarsweg 263, Nijmegen, studiojurk.nl

8. Cupp, Utrecht

Schuilt er een barista in jou? Je ontdekt het tijdens een workshop bij de Utrechtse koffiezaak Cupp. Eerst krijg je theorie en leer je bijvoorbeeld over de herkomst, de maling en juiste bereiding van koffie en melk. Vervolgens ga je zelf aan de slag. Ga je voor de barista-, espresso- of latte art-workshop? Daarna beloon je jezelf met een bakkie. Check de website voor alle beschikbare data of boek een besloten workshop.

Vanaf station Utrecht Centraal 21 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Kanaalweg 59, Utrecht, cupp.nl

9. VRIJDAG, Groningen

Verspreid over Groningen heeft VRIJDAG drie culturele huizen. Hier kun je terecht voor zowel performances als workshops, cursussen en lessen op het gebied van muziek, theater en beeldende kunst. Illustreer je eigen kaarten, experimenteer met inkt op tekeningen, leer hoe je special effects toepast bij portretfoto’s of om jouw zangstem te gebruiken. Voor kinderen zijn er theaterweekenden. Van beginners tot gevorderden en van jong tot oud: er is voor ieder wat wils te ontdekken.

Vanaf station Groningen Noord 6 minuten lopen naar de Noorderbuitensingel, 22 minuten lopen naar de Sint Jansstraat en 19 minuten lopen naar de Walstraat.

Noorderbuitensingel 11 (theater), Sint Jansstraat 7 (muziek) en Walstraat 34 (beeldende kunst), Groningen, bijvrijdag.nl

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.
Beeld: Abe Jonker, Instagram.

10x de mooiste alternatieve poppodia

Verscholen op bijzondere locaties in grote steden, voor elk wat wils!

12x leuke musea voor kinderen

Leren en kijken in de leukste (interactieve) kindermusea.