Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x leukste stranden in Nederland met de trein

Met warm weer een dagje naar het strand? Je komt er eenvoudig met de trein. Een dagje aan zee is ideaal om af te koelen en te ontspannen. Met 353 kilometer Noordzeekust, de Waddenzee, de Westerschelde én verrassende stadsstranden valt er in Nederland genoeg te kiezen voor een zomers dagje uit. Of je nu voor de trein, bus, tram, OV-fiets of deelscooter kiest, deze zeven mooie stranden zijn goed te bereiken met het ov.


1. Heerlijk ontspannen bij Zandvoort strand

Zandvoort is omringd door natuur en goed bereikbaar. Geen gedoe met parkeren, want met een directe treinverbinding vanuit Amsterdam sta je binnen een half uur op het strand. Tijdens je ontspannen stranddag kun je voor een hapje of drankje terecht bij een van de vele beachclubs. Voor een maaltijd geniet je in een van de fijne hoekjes bij Hippie Fish of bij Tijn Akersloot, al jaren favoriet bij locals, surfers en foodies. Wandel of fiets door het aangrenzende duingebied met slingerpaadjes en je wordt beloond met prachtige uitzichten.

Hippie Fish, Boulevard Paulus Loot 3www.hippiefish.nl
Tijn Akersloot, Boulevard Paulus Loot 1 Bwww.tijnakersloot.nl

2. Met de metro en vertoeven bij Hoek van Holland Strand

Nergens in Nederland kom je per spoor zó dichtbij zee: vanuit hartje stad reis je door tunneldelen die onder het duinzand verborgen liggen naar het 250 meter brede en 3,5 kilometer lange strand. Behalve om te zonnebaden kom je hier om te wandelen in de duinen en bossen, bezoek je er bunkers van de Atlantikwall en geniet je van een drankje en hapje in de gezellige strandpaviljoens die het hele jaar door geopend zijn.

3. Wandel door de natuur of geniet van water activiteiten bij Katwijk aan Zee

Het schoonste strand van Zuid-Holland is centraal gelegen en goed bereikbaar. Voor een prachtig stukje natuur middenin de Randstad wandel je door de bossen en duinvalleien van Hollands Duin, maar je kunt natuurlijk ook het water in – of op! Bij Surfschool Katwijk leer je golfsurfen, suppen, longboarden, kitesurfen, bodyboarden en raften, met een warme douche na afloop.

  • Vanaf station Leiden Centraal vertrekken er regelmatig bussen naar Katwijk aan Zee. In ongeveer een kwartier sta je met je voeten in het zand. Plan je reis naar Katwijk aan Zee

4. Geniet van de rust bij Julianadorp aan Zee

Het bijna vier kilometer lange strand van Julianadorp aan Zee is dankzij de vier strandtoegangen voor onze Noordzeekust zeldzaam rustig. Zelfs bij heerlijk weer vind je hier een mooi plekje voor jezelf. Onze favoriete toegang, Strandslag Falga, ligt het meest noordelijk.

5. Relaxen onder een parasol en hapje eten aan het Zwarte Pad bij Scheveningen

Luieren in een strandstoel. Volop actie met een vijftig meter hoog reuzenrad, de langste zipline van Nederland en bungeejumpen boven de Noordzee. Of gewoon de zon in zee zien zakken met de beroemde pier op de achtergrond. In Scheveningen kan het allemaal. Voor een fijne biologische maaltijd ga je naar het steenrode paviljoen Buiten. Zin in pizza uit de houtoven of een strandbarbecue? Ga dan naar Down Under Beach.

Buiten, Zwarte Pad 67, ganaarbuiten.nl
Down Under Beach, Zwarte Pad 1downunderbeach.nl

6. Ontdek het unieke licht aan de hemel op Strand Domburg

Bekende schilders als Piet Mondriaan en Jan Toorop vonden in de heldere hemel en het unieke licht rondom Domburg inspiratie voor hun mooiste schilderijen. Vooral in de zomermaanden valt dit bijzondere licht op, dat te danken is aan zoutkristallen die door stromingen van de Noordzee in de lucht terechtkomen. Behalve het strand lonkt hier ook de vier kilometer lange Parelroute Inspiratie, waar je letterlijk in de voetsporen van kunstenaars loopt.

7. Neem een frisse duik bij Almeerderstrand

Almere bewijst dat ook Flevoland een prima strandbestemming is. Het Almeerderstrand is de perfecte plek voor een frisse duik. En in welke andere badplaats lig je ontspannen in de schaduw van bomen? Dankzij het ondiepe water kunnen ook kleinere kinderen hier veilig plonsen. Ook op cultureel vlak sta je hier niet droog. Theatergezelschap Vis à Vis staat bekend om zijn spectaculaire openluchtshows op hun vaste locatie aan het Almeerderstrand en op 19 augustus 2023 vier je hier het einde van de zomer met muziek, een verfrissende duik en dansen tot de zon ondergaat op Strandfestival Zand.

Tekst: Joost Smets
Beeld: Unsplash, Shutterstock, Almere Citymarketing

6x mooiste wandelingen langs de kust

Een wandeling langs de Nederlandse kust is ideaal als je op zoek bent naar een actief dagje uit in de natuur.

10x hippe strandtenten in Nederland

Ga met de trein op strandvakantie in eigen land.

9x fijnste plekken voor een frisse zomerduik

Op deze locaties kun je nog in alle rust in het water plonzen.