Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x zien en doen in Amersfoort

De stad met een mooi, historisch stadscentrum dat veel leuke hotspots kent. Lekker compact en goed bereikbaar: vanaf het centraal station Amersfoort sta je met een kwartiertje lopen (óf na twee bushaltes) in hartje centrum en kan je dagje uit beginnen. Wat te doen in Amersfoort?


1. Anna’s Smaakatelier

Wil jij jouw stedentrip beginnen met een goede kop koffie? Stop dan zeker bij Anna’s Smaakatelier, waar ze koffie schenken, met … verrukkelijke taart. Eigenaresse Anna ging bij het televisieprogramma Heel Holland Bakt ooit met de winst naar huis. Nu proef je bij haar smaakatelier haar baksels: framboos meringue, macarons met fruit en taart met Turkse koffie en karamel. Klinkt goed he?

Vanaf Station Amersfoort Centraal 20 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Grote Sint Jansstraat 4, annasmaakatelier.nl

 

2. De Krommestraat

Wandel door naar de leukste winkelstraat van Amersfoort: de Krommestraat. Hier vind je allerlei leuke, kleine boetiekjes. Het is de perfecte plek om de grote ketens en standaardadressen te vermijden. Zoals Las Lunas, een Ibiza-achtige winkel met kleding en accessoires. Ook de schoenen- en tassencollectie wil je zien.

Vanaf Station Amersfoort Centraal 15 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets naar de Krommestraat.

Krommestraat 20, laslunas.nl
 

3. Wandeling natuurgebied Den Treek

Even de stad uit en tot rust komen in de natuur, dat kan in Amersfoort het beste bij bosgebied Den Treek. Start je wandeling bij Landgoed Den Treek-Henschoten. Je loopt hier tussen bossen, uitgestrekte heiden en langs wat kleine wateren. Wie weet zie je schaapsherder José met haar schaapskudde langskomen.

Vanaf Station Amersfoort Centraal 22 minuten met de OV-fiets.

Treekerweg 23, dentreekhenschoten.nl

 

4. Lunchen bij Brood & Zoets

Na het rondwandelen heb je ongetwijfeld trek gekregen in een lekkere lunch. Daarvoor kun je terecht bij de foodhotspot Brood & Zoets. Vanuit de Krommestraat loop je in maximaal vijf minuten naar het schattige grachtenpandje op de Mooierstraat, waar je een ruime keus hebt uit broodjes, soepen en zoete lekkernijen. Sapjes, thee en koffie hebben ze er ook in overvloed. 

Vanaf Station Amersfoort Centraal 16 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Mooierstraat 3, broodenzoets.nl

5. Het Mondriaanhuis

Piet Mondriaan is geboren in Amersfoort. Midden in het stadscentrum staat het Mondriaanhuis, waar Mondriaan de eerste acht jaar van zijn leven heeft doorgebracht. Momenteel is het een kunstmuseum, waar een groot deel van de collectie gewijd is aan het werk en het leven van deze wereldberoemde kunstschilder. 

Vanaf Station Amersfoort Centraal 16 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Kortegracht 11, mondriaanhuis.nl

6. Liberty Lifestyle

Wanneer je uit het Mondriaanhuis loopt, kom je een paar deuren verder Liberty Lifestyle tegen. Het is een relatief grote winkel met twee verdiepingen waar ze kleding, accessoires en woonartikelen van natuurlijke materialen verkopen. Veel merken die je hier vindt, worden nog niet verkocht in andere Amersfoortse winkels, een bijzonder aanbod dus.

Vanaf Station Amersfoort Centraal 16 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Kortegracht 5, libertylifestyle.nl

7. Alberts eten&drinken

Na het winkelen is het tijd om richting Alberts eten&drinken te wandelen. Deze plek geeft je sowieso de juiste sfeer van Amersfoort: je zit hier op het mooiste en grootste plein van het centrum, de Hof. Ondertussen bereiden de koks allerlei vegetarische, vlees- en visgerechten. Waarbij je de keus hebt om voor kleine of grote gerechten te kiezen. Zo kun je van alles proeven!

Vanaf Station Amersfoort Centraal 16 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Hof 5, albertsetenendrinken.nl

8. De Lieve Vrouw

Het (film)theater De Lieve Vrouw heeft drie kleine filmzalen, één theaterzaal en een gezellig café. ‘Genieten’ is hier een belangrijke factor, zoals ze zelf zeggen, waardoor er geen pauzes en commerciële reclames tijdens de voorstelling zijn. Wel kun je wat drinken en een klein hapje eten in het gezellige café De Lieve Vrouw.

Vanaf Station Amersfoort Centraal 15 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Lieve Vrouwestraat 13, lievevrouw.nl

9. Spaanse tapas bij Brasa

Bij Brasa geniet je in een industriële setting van Spaanse tapas. Proef hier alle klassiekers. Start met wat olijven en gamba’s in knoflookolie en eet lekker verder met gegrilde auberginerolletjes, Spaanse serranoham, patatas bravas en manchego. Hier is het echt smullen. Daarnaast is er een uitgebreide wijnkaart voor de liefhebber.

Vanaf Station Amersfoort Centraal 16 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Lavendelstraat 4, restaurant-brasa.nl

10. Hotel Vita Nova

Sluit je bezoek aan Amersfoort goed af met een overnachting. Stap aan boord bij Vita Nova, een schip dat is omgetoverd tot een hotel. De kamers zijn modern ingericht, toch zijn er wat klassieke elementen behouden. Het slapen in een van de vijf scheepshutten is een unieke ervaring. En ’s morgens sta je zo weer midden in de historische binnenstad.

Vanaf Station Amersfoort Centraal 16 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Kleine Koppel 11, hotelvitanova.nl

Tekst: Fleur Smit en Lea de Jonge - MPG.
Beeld: Fleur Smit. 

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

10x de lekkerste restaurants in Amersfoort

De leukste restaurants in Amersfoort, van binnenstad tot buitenwijk.

Stadswandeling Amersfoort

Loop langs de prachtige gevels van de Muurhuizen in de historische binnenstad.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail