Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

6x wandelen door Delft centrum

Het centrum van Delft is compact en knus. Toch kun je er heel wat stappen zetten. Wandelend is de beste manier om Delft goed te leren kennen. Heb je zin om de oranjekleurige historie van de stad te ontdekken? Of spot je liever Delfts blauw? Wij verzamelden zes themaroutes door Delft. Stuk voor stuk interessante routes met goed beloopbare afstanden. Misschien kun je er wel meerdere op een dag doen.


1. Spot kunst tijdens de Street Art Route

Het centrum van Delft zit vol steegjes met historische panden. Sommige panden zijn in een modern jasje gestoken. Daarvan zijn hun muren opgeleukt met creatieve graffitikunstwerken. Zin om een kunstzinnige route te wandelen door Delft? Dan is de Delftse Street Art Route iets voor jou. In een kleine vier kilometer kom je langs verschillende kleurrijke muurschilderingen. Zoals in de Halsteeg. Daar schilderde kunstenaar Job Wouters letters in bijzondere ontwerpen. Je leest er bijvoorbeeld het woord 'Pompeye'. Zo heette de hond van Willem van Oranje. Tip: laad je telefoon of camera op. Tijdens deze route wil je vast veel plaatjes schieten.

Vanaf station Delft wandel je in een kleine 10 minuten naar het startpunt van de route.

 • Afstand: 3,9 kilometer 
 • Bekijk de route via indelft.nl

Startpunt: Papenstraat, indelft.nl

2. Ontdek Delfts blauw tijdens de Keramiek Route

Delft is een echte keramiekstad. In de zeventiende eeuw ontstond hier het beroemde Delfts blauwe aardewerk. Tijdens de Keramiekwandeling door het centrum duik je dieper de wereld van Delfts keramiek in. Je start in de tuin van Museum Prinsenhof Delft. Daar staat de 'Hommage aan Gaudi': een Delfts blauwe, keramieken bank. Let tijdens je wandeling ook goed op details. Op sommige plekken in de stoep zie je bijvoorbeeld wit-blauwe keramische klinkers. Die ontwierp kunstenares Christina Linaris Coridou in 2011. Tip: wandel tijdens de route even Galerie Terra in. Hier vind je keramieken vazen, beelden en schalen van binnen- en buitenlandse kunstenaars.

Vanaf station Delft ben je in een kleine 10 minuten wandelen bij het startpunt van de route.

 • Afstand: 3,5 kilometer
 • Bekijk de route via indelft.nl
 • Openingstijden Galerie Terra: woensdag t/m vrijdag van 11.00 - 18.00 uur, zaterdag van 11.00 - 17.00 uur en zondag van 13.00 - 17.00 uur

Startpunt: Sint Agathaplein 1, indelft.nl
Galerie Terra, Nieuwstraat 7, terra-delft.nl

3. Leer Willem van Oranje kennen met de Oranje Route

De historie van Delft kleurt niet alleen blauw, maar ook oranje. De Oranjes zijn al eeuwen sterk verbonden met de stad. Zo leidde Willem van Oranje vanuit hier zijn opstand tegen de Spaanse koning Filips II. Met de Oranje Route kom je langs bekende historische 'Oranje-plekken'. Zoals de Nieuwe Kerk, waar onder andere Willem van Oranje en prinses Wilhelmina liggen begraven. En Oude Delft 155: het voormalige woonhuis van Prins Friso. De route is een Podwalk. Dat betekent dat je via je telefoonoortjes naar verhalen over de routestoppunten. Een leuke manier om meer kennis op te doen.

Vanaf station Delft ben je in ruim 10 minuten wandelen bij het startpunt van de route.

 • Afstand: 2,5 kilometer
 • Bekijk de route via indelft.nl

Startpunt: Markt 80, indelft.nl​​​​​​​

4. Bekijk bijzonder erfgoed en groen in TU Noord

In Delft lopen heel wat studenten rond. De meesten studeren aan de TU Delft: de Technische Universiteit. Tot 1986 heette deze school de Technische Hogeschool Delft. Met de wandelroute TU Noord kun je langs allerlei historische Delftse universiteitsgebouwen wandelen. Sommige hebben een bouwjaar dat teruggaat tot eind negentiende eeuw. Zoals het Geodesie en Sterrenwachtgebouw op de Kanaalweg, dat nu een studentencomplex is. Let ook tijdens deze wandeling weer op bijzondere details. Zulke trappengevels of ronde daktorens maken ze tegenwoordig niet snel meer. Iets verderop de route word je verrast door een groene botanische tuin. Wist je dat hier meer dan 8.000 verschillende planten groeien?

Vanaf station Delft ben je in ruim 10 minuten wandelen bij het startpunt van de route.

 • Afstand: 1,8 kilometer
 • Bekijk de route via indelft.nl

Startpunt: Nieuwelaan 1, indelft.nl

5. Stap in de voetsporen van Antoni van Leeuwenhoek

Antoni van Leeuwenhoek is de grondlegger van de microbiologie. Hij maakte zelf microscopen en ontdekte daarmee - als eerste - bacteriën. De wetenschapper woonde in Delft. In het centrum van de stad doen verschillende plekken herinneren aan hem. Zoals zijn geboortehuis op Oosteinde 6. Maar ook zijn latere woonhuis 'Het Gouden Hoofd', dat hij in 1655 kocht. In een route van 3 kilometer wandel je langs deze en andere iconische Antoni van Leeuwenhoek-plekken. Zo stap je een beetje in zijn voetsporen.

Vanaf station Delft ben je in ruim 10 minuten wandelen bij het startpunt van deze route.

 • Afstand: 3 kilometer
 • Bekijk de route via indelft.nl

Startpunt: Oostpoort 1, indelft.nl

6. Wandel langs de Delftse waterwegen

In 1712 maakten Jacob en Nicolaes Kruikius een landschapskaart van het Hoogheemraadschap van Delfland. De Kruikiuskaart is een uniek en knap staaltje werk. Alle kaartbladen zijn extreem nauwkeurig gemaakt met nieuwe meetinstrumenten uit die tijd, zoals de Hollandse Cirkel. De waterwegen van de stad zie je goed terug op de kaart. Dijken, sluizen en bruggen, maar ook molens staan erop. Langs de historische Delftse waterwegen wandelen? Dat doe je met deze route. Je komt bijvoorbeeld langs de Voldersgracht. Daar zie je een klepstuw, die de binnenstad beschermt tegen wateroverlast. Ook wandel je langs het Rietveld. Wist je dat dit het laagste deel van de oude Delftse binnenstad is?

Vanaf station Delft ben je in een kleine 10 minuten wandelen bij het startpunt van de route.

 • Afstand: 2,4 kilometer
 • Bekijk de route via indelft.nl

Startpunt: Oude Delft 167, indelft.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Sabrina Gaudio, Delft Marketing, Ernst Wagensveld, Michael Kooren en Anne Hamers

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur langs hotspots en verborgen parels in Delft

Leer de stad van Johannes Vermeer op je duimpje kennen.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten