Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur Deventer centrum ontdekken met je camera

Wie Deventer centrum bezoekt, komt beter met een opgeladen camera. De stad barst namelijk van de fotogenieke plekken. Van charmante Dickens-achtige straatjes vol historie tot wijken met kleurrijke graffiti. Maar ook Vogeleiland - de groene parel van de stad - levert je heel wat fijne plaatjes op. Ons 24-uursprogramma brengt je langs plekken die de fotograaf in jou laat springen. Ben je er klaar voor?


10:00 uur: Ontbijten bij ontbijtbar Betti

Vanuit station Deventer wandel je naar het centrum, richting de IJssel. Op een steenworp afstand van de rivier ligt hotel In het Huis van Deventer. In de kelder van dit 18e-eeuwse pand - waar filosoof Erasmus ooit les kreeg - zit ontbijtbar Betti. Je geniet hier van lokaal lekkers. Vers en met liefde gemaakt. Grote trek? Bestel dan het Betti-ontbijt. Een complete maaltijd met brood van Bokkers Molle uit Olst, kaas van Kaashandel de Brink en yoghurt van boer Berry. De verse producten knallen van de kleur. Pak je camera er maar bij: zulke beeldige gerechten wil je op beeld.

Vanaf station Deventer wandel je in ruim 10 minuten naar ontbijtbar Betti. Met de OV-fiets ben je er in 5 minuten.

  • Openingstijden: dagelijks van 8.30 - 12.00 uur
  • Een Betti-ontbijt kost € 14

Grote Kerkhof 5, hotelinhethuisvandeventer.nl

11:00 uur: Bezoek het Vogeleiland in Deventer

Vogeleiland klinkt als een plek in een tropisch gebied. Toch ligt het niet in de tropen, maar in het centrum van Deventer. Dit park zit vol plekken waar je camera dol op is. Er wonen wasberen, konijnen en kippen. En - zoals de naam al doet vermoeden - vogels. Die vliegen rond in een grote volière, midden in het park. Hun felgekleurde vleugels zijn net een fladderend schilderij. Slenter door het park en schiet je rolletje vol. Tip: geef je ogen een pauze van de camera en trakteer je oren op het vrolijke getjilp van de vogels.

Vanaf ontbijtbar Betti wandel je in een klein kwartier naar Vogeleiland. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in ruim 5 minuten.

Stationsstraat 2, stichtingvogeleilanddeventer.nl

12:00 uur: Lunchen bij Parkcafé Mees 

Genoeg kleurige vogels op de gevoelige plaat gezet? Tijd om je camera even uit te zetten. Of misschien niet, want ook je lunchplek is een heel fotogenieke plek. Parkcafé Mees is het lunchcafé op Vogeleiland. Een theehuis aan het water, omringd door bomen en bloemen. Met lekker weer is het vlonderterras een geliefde plek. Dan lunch je er vlak bij kabbelend water. Wat er op je bord ligt? Een broodje gerookte zalm bijvoorbeeld, of pannenkoeken met stoofpeertjes. Wie zin heeft om zich te laten verrassen, kiest voor het broodje Pauw. Dat is elke dag een nieuwe creatie van de chef.

Parkcafé Mees ligt op Vogeleiland.

  • Openingstijden: dagelijks van 9.00 - 18.00 uur
  • Je bestelt hier lunch voor +/- € 10

Stationsstraat 2, meesdeventer.nl

13:30 uur: Ontdek het Deventer Museum EICAS

In de jaren 60 ontstond een beweging die tegen de traditionele kunst van dat moment was. De groep zag schoonheid in imperfecte kunst. Kunst die op het eerste gezicht juist geen schoonheid was, die zonder voorbedacht plan ontstond. Industriële materialen - zoals autobanden en spijkers - speelden een grote rol in deze zogenaamde Nul-kunstwerken. De Nul-kunst staat centraal in Museum EICAS in Deventer. Je bekijkt en leert er over non-figuratieve kunst vanaf de jaren 60 tot nu. Er zijn wisselende tentoonstellingen. Leuk: het museum organiseert regelmatig workshops en optredens. Houd de agenda op de website van eicas.nl in de gaten.

Vanaf Vogeleiland wandel je in ruim 10 minuten naar Museum EICAS, vlak bij de Lebuinuskerk van Deventer. Met de OV-fiets ben je er in 5 minuten.

  • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
  • Prijzen: € 12,50, jongeren tot 18 jaar € 2,50

Nieuwe Markt 23, eicas.nl

16:00 uur: Fotogenieke stadswandeling door Deventer 

Van kunst in Museum EICAS ga je op zoek naar kunst in de Deventer straten. Die kunst vind je in de vorm van streetart. Met de stadswandeling van Street Art Streets ontdek je alle graffiti van Deventer. Van een enorme gekleurde papegaai tot een schildering van de oude Deventer koekjesfabriek: Sluis. In elk graffitikunstwerk in de wijk Sluiswijk zit een Sluiswijkkoekje verstopt. Krijg jij ze allemaal op beeld?

Wandel na je stadswandeling naar de Charles Dickens-straat van Deventer: de Roggestraat. Hier ben je even terug in de tijd. Pak je camera en schiet historische sfeerbeelden. De huizen met rode daken, luiken en sierlijke lantaarns op de gevels vormen een perfect decor. Op nummer 3 vind je een monumentaal pand uit het jaar 1300. Sta je in de bocht, ter hoogte van Bodega Chez Antionette? Dan krijg je de torens van de Bergkerk in beeld.

Vanaf Museum EICAS wandel je in 10 minuten naar de Roggestraat in Deventer. Met je OV-fiets ben je er in een paar minuten.

  • De route voor de streetart-stadswandeling door Deventer kost € 3. Je koopt hem online via de website van deventerwebwinkel.nl of op Brink 89, Scheepsvaartstraat 7 of Havenplein 20 in Deventer

Roggestraat
Streetart-stadswandeling: op verschillende plekken in Deventer,
streetartstreets.nl

17:00 uur: Uiteten bij Restaurant Huis Vermeer

Het pand van Restaurant Huis Vermeer is doordrenkt met geschiedenis. Het behoorde ooit tot bankier Chris Vermeer, die het in 1880 liet ombouwen tot zijn woonhuis. De eeuwenoude wandschilderingen en plafondversieringen hinten nog naar zijn verleden. Nu schuif je er aan voor een klassiek Frans diner, met een moderne, internationale twist. Denk aan bloemkool met harissa, zuurkool en zilverui. Het menu bestaat uit lokale producten. Je proeft bijvoorbeeld brood van bakkerij In de Soete Suikerbol uit Twello. Tip: de Lebuiniskerk - aan de overkant van het restaurant - licht op in het donker. Vergeet geen foto te maken na je diner.

Vanaf de Roggestraat wandel je in een kleine 10 minuten naar Restaurant Huis Vermeer. Je OV-fiets brengt je er in 3 minuten naartoe.

  • Openingstijden: dinsdag t/m zondag vanaf 12.00 uur, het diner start om 17.30 uur
  • Een viergangenmenu kost € 60, een vijfgangenmenu € 70. Het All-in Fijnproeversmenu (inclusief aperitief, amuses, een halve fles Huis Vermeer-wijn p.p. en koffie en thee me friandises) kost € 95. Voor een á la carte hoofdgerecht betaal je +/- € 25

Grote Kerkhof 9, hotelhuisvermeer.nl

Slaaptip: Overnachten bij Pillows Luxury Boutique Hotel Aan de IJssel in Deventer

Van een stadswandeling tot een museumbezoek: je hebt vandaag een hoop van Deventer kunnen ontdekken. Is je camerarol bijna vol? Hopelijk heb je nog wat ruimte, want bij je laatste bestemming ga je ongetwijfeld nog plaatjes willen schieten. Het Pillows Hotel in Deventer heeft misschien wel het mooiste uitzicht van Deventer. Vanuit je kamer kijk je uit op het water, met de skyline van de stad op de achtergrond. Tip: neem de volgende dag de pont naar de overkant van het water.

Vanaf Restaurant Huis Vermeer wandel je in een kleine 10 minuten naar het Pillows Hotel in Deventer. Met de OV-fiets ben je er in 5 minuten.

  • Je boekt hier een tweepersoonskamer vanaf € 145 per nacht. Voor € 25 boek je een kamer met IJsselzicht

Worp 2, pillowhotels.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Tim Bilman, Restaurant Huis Vermeer, Vogeleiland Deventer, Robert Oosterbroek en Pillows Luxury Boutique Hotel

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur Deventer ontdekken op de OV-fiets

Leer de historische Hanzestad al trappend kennen.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten