Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur op duurzaam avontuur in Haarlem

Haarlem ontdekken met al haar groen? Moet je doen! De stad is een voorloper op het gebied van eco initiatieven en duurzame ontwikkelingen. Je struint er door hofjes met sierlijke tuinen en shopt in vintage winkels. En niet onbelangrijk: je eet er verrukkelijk vegan. Wist je dat het allerbeste vegan restaurant van 2022 hier zit? Ons 24-uursprogramma brengt je er naartoe. Stap in de trein en laat het groene avontuur in Haarlem beginnen.


10:00 uur: Een kleurrijk groen ontbijtje bij ByLima

Denk je bij gezond en duurzaam eten vooral aan groene salades? Na je bezoek aan ByLima is dat wel anders. De dames van deze vrolijke ontbijt- en lunchtent toveren biologische en lokale seizoensproducten om tot schitterend eetbaar schilderij. Van chocoladetaarten met kleurige viooltjes tot pastelkleurige cupcakes met felrode aardbeien. En ja, ook salades. Maar dan in kleuren die van je bord knallen. Probeer een plekje te bemachtigen aan de bloemenmuur - met echte nepbloemen - en je hebt de perfecte setting voor een nieuwe Instagramfoto. 

Je wandelt vanaf station Haarlem in 11 minuten naar ByLima. 

 • Openingstijden ByLima: maandag t/m zaterdag van 08.00 - 18.00 uur en zondag van 09.00 - 18.00 uur

Zijlstraat 65, by-lima.nl

11:00 uur: Op duurzame shopjacht

Na je ontbijtje bij ByLima ga je op groene koopjesjacht in het sfeervolle stadscentrum. Wandel binnen bij NYHAVN, waar je tussen duurzame en fair trade schatten snuffelt. De collectie is een bonte verzameling van producten met een verhaal. Zin om je kledingkast uit te breiden? Op de Koningstraat zit Vind Lifestyle. Je scoort hier vintage vondsten uit de jaren '20 tot en met '80. Elk item is uniek en dus weet je zeker dat niemand anders het heeft. Voor liefhebbers van lokale ambachten tippen we Sûr Atelier. Hier werkt een groep makers met een vluchtelingenachtergrond aan eigen ontworpen kledingstukken. Jouw aankoop is daarom niet alleen duurzaam, maar ook sociaal verantwoord.

Vanaf ByLima wandel je in ongeveer 5 minuten naar de shops.

 • Openingstijden NYHAVN: dinsdag t/m zaterdag van 10:00 - 18:00 uur en zondag van 12.00 - 17.00 uur
 • Openingstijden Vind Lifestyle: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur
 • Openingstijden Sûr Atelier: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.30 uur en zaterdag van 10.00 - 17.00 uur 

Koningstraat 15, conceptstore-nyhavn.nl
Koningsstraat 37a, vindlifestyle.nl
Gedempte Oude Gracht 87, sur-atelier.nl

13:00 uur: Groen shoppen en lunchen bij Wereld van Jansje

Je lunchpauze houd je bij De Wereld van Jansje. Kijk niet vreemd op als je bij binnenkomst in een winkel blijkt te zijn. De Wereld van Jansje is een shop- en lunchplek in één. In de cadeauwinkel scoor je duurzame en unieke items. Een deel van de collectie bestaat uit echte Haarlemse hebbedingen. Wat dacht je van sokken met de Jopenkerk erop? De lunchroom zit achterin de zaak. Hier geniet je van gerechten van zoveel mogelijk biologische en streekgebonden producten. Je wordt geholpen door enthousiaste medewerkers met een beperking. Tip: zoek een plekje in de binnentuin. Een groene oase midden in de stad.

Je wandelt vanaf Sûr Atelier in 2 minuten naar De Wereld van Jansje.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur, zondag en maandag van 12.00 - 17.00 uur

Grote Houstraat 45, jansje.nl

14:00 uur: Bezoek de binnenhofjes van Haarlem

Tijd om meer van groen Haarlem te ontdekken. De stad staat bekend om de vele binnenhofjes: alleen Amsterdam en Leiden tellen er meer. Wat de Haarlemse binnenhofjes uniek maakt, is dat je ze allemaal op loopafstand kunt bekijken. Een zeldzaam binnenhofje is het Hofje van Noblet. Deze heeft een binnentuin én een tuin die aan de straat ligt. Dat zie je vrijwel nooit. Wist je bovendien dat je bij de ingang de oude reglementen van dit Haarlemse Hofje kunt inzien? Tip: volg de route van Haarlemse Hofjes. Dan bezoek je alle hofjes in één wandeling. 

Vanaf De Wereld van Jansje ben je in 12 minuten wandelen of 5 minuten fietsen bij het Hofje van Noblet.

 • Bekijk de gratis route op de website van Haarlemse Hofjes
 • De wandeling is 5,8 kilometer en brengt je langs 21 hofjes
 • Openingstijden Hofje van Noblet voor publiek: maandag t/m zaterdag van 10.00 - 18.00 uur

Nieuwe Gracht 2, haarlemsehofjes.nl

15:30 uur: Biertjes drinken in de Jopenkerk, een icoon in Haarlem

Dronk je ooit al eens een biertje in een kerk? In de Jopenkerk in Haarlem kan het. Dit is een voormalige kerk die is omgebouwd tot stadsbrouwerij. Grote, glimmende koperen ketels staan hier voor kleurrijke glas-in-loodramen te schitteren. Neem plaats aan een van de tafels in het Grand Café en bestel een ijskoud Jopenbiertje. Wij tippen de Jopen Ons Dagelijks Brood: een frisse English Pale Ale die is gebrouwen met broodresten. Een duurzaam pintje dus. Vanaf je plek heb je goed zicht op het brouwproces. Bezoek je de Haarlemse Jopenkerk op een doordeweekse dag, dan zie je de bierbrouwers in de brouwerij aan het werk.

Vanaf het Hofje van Noblet wandel je in een kwartiertje naar de Jopenkerk.

 • Openingstijden: zondag t/m donderdag 10.00 - 23.00 uur, vrijdag en zaterdag van 10.00 - 01.00 uur 
 • Er zijn 20 tapbieren en 50 flesbieren die heel regelmatig wisselen. Check het actuele aanbod met prijzen op de website

Gedempte Voldersgracht 2, jopenkerk.nl

17:00 uur: Naar hét dakterras van Haarlem: DeDAKKAS

Ben je in hogere sferen na je bezoek aan de Jopenkerk? Op DeDAKKAS in Haarlem blijf je daar nog even lekker in hangen. Je borrelt hier op het dak van parkeergarage De Kamp. Midden op het terras staat een grote glazen kas, waar de keuken van het restaurant in huist. Zelf geniet je in de buitenlucht van een (alcoholvrij) tapbiertje of wijntje. Trek? Op de menukaart staan zowel kleine als grotere gerechten. Alles op de kaart is zoveel mogelijk plantaardig, lokaal geproduceerd en seizoensgebonden. Wij tippen de Aziatisch georiënteerde aubergine uit de Green Egg.

Vanaf de Haarlemse Jopenkerk wandel je in een kleine 10 minuten naar DeDAKKAS.

 • Openingstijden: zondag t/m woensdag van 10.00 - 22.00 uur, donderdag van 10.00 - 23.00 uur en vrijdag en zaterdag van 10.00 - 00.00 uur
 • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 24 en een klein bijgerecht voor +/- € 6,50

De Witstraat 1A, dedakkas.nl

19:00 uur: Culinair en groen genieten bij Mama Gaia

Zin om uitgebreid te eten op topniveau, maar dan wel zo groen mogelijk? Sluit je dag in Haarlem dan af bij Mama Gaia. Dit restaurant is in 2022 verkozen tot beste vegan restaurant bij de Vegan Awards. Bij Mama Gaia - wat 'Moeder Aarde' betekent - is alles plantaardig. Alle groenten op je bord zijn afkomstig van biologische boerderij Landzicht. Vergeet ook niet een rondje door het pand te lopen. Het restaurant zit in een voormalig laboratorium en daar zie je nog oude sporen - zoals de laboratoriumdeuren - van terug.

Vanaf DeDAKKAS wandel je in een kleine 20 minuten naar Mama Gaia, vlak buiten het centrum van Haarlem. 

 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 17.30 - 22.00 uur
 • Bestel een 3-gangendiner voor € 40, een 4-gangendiner voor € 50 en een 5-gangendiner voor € 60
 • Reserveer op tijd om zeker te zijn van een plekje

Gonnetstraat 26, mamagaiahaarlem.nl

Hoteltip: Hello I'm Local - Boutique Hostel

'Mensen noemen me anders, maar ik denk dat dat mij 'mij' maakt'. Een zin die - vertaald vanuit het Engels - op de website van Hello I'm Local staat. Dit boetiekhotel is dan ook anders dan anders. Je logeert hier in kamers met namen als de Frans Hals Room. Met elementen die doen denken aan de Nederlandse kunstenaar, zoals een straatbordje met Frans Halslaan. Het hotelcafé heeft een zomers terras én een knusse huiskamer met openhaard. Goed om te weten: er zijn geen tv's of wifi. Maar daardoor wel ruimte en tijd voor een spelletje of een goed gesprek met andere hotelbezoekers.

Je wandelt vanaf Mama Gaia in een kwartiertje naar Hello I'm Local. 

 • Je boekt hier een tweepersoonskamer vanaf € 65
 • Boek op tijd, het hotel is populair

Spaarnwouderstraat 74, helloimlocal.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Tim Bilman

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur historie in Haarlem: van Teylers Museum tot schuilkerken

Ontdek buitengewone musea en verborgen verhaalroutes in Haarlem.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten