Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

5x de fijnste plekken om tot rust te komen in Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een Natura 2000-gebied waar planten, dieren en mensen zich welkom voelen. Strand, duinen, struweel en bos kenmerken het gebied, dat bekend is om zijn grote variatie van dieren en planten. Het is een oase van rust in de drukte van de Randstad. Vanaf station Haarlem trap je er zo naartoe met een OV-fiets. Dit zijn de 5 mooiste wandelingen om tot rust te komen in Zuid-Kennemerland.


1. Spot wisenten en Schotse hooglanders in het Kraansvlak

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland loop je regelmatig Schotse hooglanders en konikpaarden tegen het lijf. Een andere bijzondere diersoort — die je minder snel ziet — zijn wisenten. Deze Europese bizons leven in een afgezet gedeelte van Nationaal Park Zuid-Kennemerland: Kraansvlak. Het zijn de grootste landzoogdieren van Europa. Ze komen regelmatig verkoeling zoeken aan het meer. Liever wandelen? Dan kan je buiten het broedseizoen de gele route volgen. Deze route loopt ongeveer 3 kilometer door Kraansvlak. Ook dan heb je kans dat je de wisenten tegenkomt.

Het Wisentuitkijkpunt is bereikbaar vanaf Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Overveen. Vanaf station Haarlem trap je hier in 12 minuten heen met een OV-fiets. Of je stapt in Haarlem op de trein naar Overveen en wandelt in 10 minuten naar het Bezoekerscentrum. Het bezoekerscentrum is in 15 minuten bereikbaar met bus 81 vanaf station Haarlem.

 • Let op: de gele route door het Kraansvlak is geopend van september tot maart i.v.m. het broedseizoen 
 • Het pad van de gele route is onverhard en meestal mul. Daarom is het niet toegankelijk met kinderwagen en ongeschikt voor kleine kinderen 
 • Tip: ga op pad met een boswachter. Tijdens deze excursie leer je alles over deze met uitsterven bedreigde diersoort en waarom ze zo belangrijk zijn voor het duingebied. Houd de activiteitenkalender in de gaten voor meer informatie
 • Honden zijn hier niet toegestaan

Bezoekerscentrum: Zeeweg 12, Overveen, np-zuidkennemerland.nl
Startpunt wandelpad: Duinpieperpad, np-zuidkennemerland.nl

2. Kom tot rust bij het Vogelmeer

Het is het hele jaar druk bij het Vogelmeer in de Kennemerduinen. Niet met mensen, gelukkig. Maar met geoorde futen, klapeksters en andere vogels. De vogels pronken met hun prachtige kleuren en betoverende zang. Een bezoek aan de drijvende vogelkijkhut is niet te missen. De hut draagt de naam Schoutens Vergezicht. Een eerbetoon aan de Haarlemse vogelfotograaf en boswachter Hans Schouten. Vanuit de hut bekijk je de watervogels van dichtbij. Spot jij de Dodaars? Het kleine roodbruine vogeltje verblijft graag in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Het Vogelmeer is bereikbaar via ingang Parnassia. Pak bus 81 vanaf station Haarlem. Stap na ruim een kwartier uit bij de kop van de Zeeweg in Bloemendaal aan Zee en loop over het strand naar Parnassia. Liever met een OV-fiets? Je trapt in een klein halfuurtje naar Parnassia. Vanaf Parnassia kan je de groene wandelroute nemen die door de duinen naar het Vogelmeer loopt. Of je neemt de blauwe route, die direct uitkomt bij de vogelkijkhut.

 • De groene route is 4 kilometer lang en gemarkeerd met groene pijlen
 • Tip: neem een verrekijker mee
 • Honden zijn hier niet toegestaan 

Ingang: Parkeerplaats Parnassia, Bloemendaal aan Zee, vwgzkl.nl

3. Verken de Konikroute te voet

Deze afwisselende wandelroute met een lengte van 7,5 km neemt je in 2 uur mee langs historie en natuur in Zuid-Kennemerland. Je wandelt door de voormalige landgoederen Midden-Herenduin en Duin en Kruidberg. Zo van bos naar open duin. Vanaf uitzichtpunt de Lichtbakkeet zie je een groot deel van het duingebied en de omgeving. Onderweg is de kans groot dat je een kudde Konikpaarden ziet. Zij houden samen met de Schotse hooglanders het ruige duingebied in toom. Tijdens de wandeling kom je verschillende overblijfselen van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog tegen, zoals een tankgracht.

In 15 minuten reis je met de Sprinter vanaf station Haarlem naar station Sandpoort Noord. Liever fietsen? In 20 minuten bereik je vanuit station Haarlem het startpunt van de route — landgoed Duin en Kruidberg — met een OV-fiets. Vanaf station Sandpoort Noord is het slechts 5 minuten lopen naar het startpunt.

 • De route is 7,5 kilometer lang en is gemarkeerd met zwarte pijlen
 • De wandelroute door het noordelijke deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland start vanaf de parkeerplaats bij de entree van Duin en Kruidberg, maar je kunt de route ook starten vanaf de entree Midden-Herenduin
 • Honden zijn hier niet toegestaan 

Startpunt wandelroute: Duin- en Kruidbergerweg 74, Santpoort Noord, natuurmonumenten.nl

4. Spot herten bij Buitenplaats Elswout

In de Gouden Eeuw was het onder de rijke Amsterdammers populair een buitenhuis te hebben richting de duinen. Een van de mooiste landgoederen is Buitenplaats Elswout — gelegen langs de binnenduinrand van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Te midden van eeuwenoude bomen en stinzenplanten, moswanden en oude bruggetjes waan je je terug in de tijd. Er zijn 2 gemarkeerde wandelroutes die je door het historische landschap leiden. Oude lanen, water, bijzondere gebouwen en weilanden wisselen elkaar af. Op zondag is de Oranjerie geopend voor publiek. Wandel spontaan binnen voor een kopje koffie.

In 15 minuten bereik je de buitenplaats vanaf station Haarlem met een OV-fiets. Liever met de bus? Pak lijn 81 en stap uit bij halte Ramplaankwartier. Vanaf hier wandel je in een kwartier naar de ingang van landgoed Elswout.

Elswoutslaan 12a, Overveen, np-zuidkennemerland.nl

5. Wandelen bij het Midden-Herenduin

Midden-Herenduin is een voormalig landgoed. De Kennemerduinen worden nu bewoond door pony's en Schotse hooglanders. Zij brengen met hun grazende en knabbelende gewoontes het landschap tot leven. De hoeven maken het zand los; het begin van een verstuivingsplek. Tijdens de zomer transformeert Midden-Herenduin in een paarse zee van slangenkruid. Ook bestaat de kans om een ijsvogel te spotten. Als je zin hebt in een flinke, maar ontspannen wandeling, raden we je deze NS-wandeling aan. In 14,5 of 16 kilometer ontdek je het Zuid-Kennemerland en het gebied bij Midden-Herenduin.

Het startpunt van de wandeling is bij station Santpoort Noord. Je bereikt dit station vanaf station Haarlem in 15 minuten met de Sprinter.

 • Afstand wandeling: 14,5 km of 16 km
 • Er zijn ook twee andere gemarkeerde wandelroutes bij dit startpunt door Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De ingang ligt aan de Duin- en Kruidbergerweg in Driehuis, ten zuiden van de Begraafplaats Westerveld
 • Honden zijn hier niet toegestaan in Midden-Herenduin

Startpunt NS-wandeling: Santpoortsedreef 1, Sandpoort, np-zuidkennemerland.nl

Let op! Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een natuurgebied. Denk bij een bezoek aan dit gebied altijd aan de dieren en planten die er leven. Het is geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. Neem altijd je afval mee en laat alleen je voetsporen achter.

Tekst: Maaike van Suijdam en Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Tim Bilman, Pexels, Unsplash en Pixabay

24 uur op duurzaam avontuur in Haarlem

Haarlem heeft alles voor de groen liefhebber. Ontdek het hier.