Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur op pad met kinderen in Leeuwarden

Zin in een dagje weg met het hele gezin? Stap in de trein naar Leeuwarden. In de Friese hoofdstad vermaken jullie je makkelijk een hele dag. Met een bezoek aan AquaZoo bijvoorbeeld, een van de grootste dierentuinen van Friesland. En wat dacht je van een speurtocht naar de tientallen miniatuurbewoners van de stad? Ons kindvriendelijke activiteitenprogramma wijst jullie 24 uur lang de weg in Leeuwarden.


10:00 uur: Ontbijten bij speelcafé het Stenen Tijdperk

In hartje Leeuwarden ligt een klein paradijs voor kinderen: speelcafé het Stenen Tijdperk. De naam van dit café wordt duidelijk zodra jullie het speelcafé binnenstappen. Hier vermaken kinderen zich uren met LEGO®-stenen, DUPLO®-bouwsels en Playmobil®-huizen. Of met kleuren, verven en knutselen. Terwijl de kinderen zoet zijn, genieten ouders van een kop koffie met een zoete lekkernij of belegd broodje. Krijgen de kleine creatievelingen trek? Verras ze dan met een high tea speciaal voor kinderen. Dan wordt het pas echt een paradijs voor ze, met cupcakes van een DUPLO®-toren en thee uit een LEGO®-pot.

Vanaf station Leeuwarden wandel je in ruim 10 minuten naar speelcafé het Stenen Tijdpark. Met de OV-fiets ben je er in 5 minuten.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 9:30 - 17:00 uur en zondag van 12:00 - 17:00 uur
 • De Kinder High Tea kost 9,50 per kind. Reserveer deze minimaal 2 dagen voor je bezoek

Kelders 25, stenen-tijdperk.nl

11:00 uur: Op zoek naar mini-mensen tijdens een stadwandeling

Leeuwarden heeft een aantal hele bijzondere bewoners: mini-mensen. Kleine miniatuurfiguren van nog geen 2 centimeter groot, die overal in de stad een plekje hebben. Ze zitten verstopt in onopvallende richels of in kleine gaten in muren. Wil je ze op het spoor komen? Wandel dan samen de Miniature People Route. Jullie komen daarmee langs 53 locaties met in totaal 67 miniatuurtaferelen. Goed zoeken is een vereiste, willen jullie ze allemaal vinden. De route is in ieder geval een leuke manier om onbekende plekken in de stad te bezoeken.

Je kunt de Miniature People Route op verschillende plekken starten. De dichtstbijzijnde miniatuurmensen vanaf het Stenen Tijdperk vind je op de Heerestraat 13, op 2 minuten wandelen vanaf het speelcafé.

 • Ontdek de locaties van de Miniature People op de website van visitleeuwarden.com
 • Liever een papieren kaart? Die koop je voor € 2 op verschillende plekken in Leeuwarden. Bekijk hier de verkooplocaties op de website van miniaturepeopleleeuwarden.nl

Overal in Leeuwarden, visitleeuwarden.com

12:30 uur: Lunchen bij Lazy Lemon

Na jullie speurtocht door Leeuwarden gaan jullie lunchen bij Lazy Lemon. Dit restaurant is een fijne bestemming als je zin hebt in een smakenreis. De kaart is een mengelmoes van kleine wereldse gerechten, waarmee je zelf je lunch samenstelt. Van een Thaise kipburger met nacho's tot een Mango Tango Toast met avocado. Ook aan de kleine reiziger wordt gedacht. Niet alleen met gerechten als minipannenkoeken en macaroni met kaas en knakworst, maar ook met een speelhoek. Of hebben de kids meer zin in een gezelschapsspel met de groten aan tafel?

Vanaf het centrumhart van Leeuwarden wandel of fiets je in 5 minuten naar Lazy Lemon.

 • Openingstijden: maandag t/m woensdag en zondag van 9.00 - 22.00 uur, donderdag t/m zaterdag van 9.00 - 23.00 uur
 • Je bestelt hier lunch voor +/- € 15 

Ruiterskwartier 135a, lazylemon.nl

14:00 uur: Dieren bezoeken in AquaZoo

Na het lunchen bij Lazy Lemon duiken jullie AquaZoo in: de grootste dierentuin van Leeuwarden en omstreken. Dit dierenpark is het thuis van tientallen diersoorten. De meeste leven in of rondom het water, zoals nijlkrokodillen, reuzenotters en ijsberen. Maar ook landdieren als ringstaartmaki's en amoertijgers wonen in AquaZoo. In de dierentuin komen jullie alles te weten over de dieren. De hele dag door organiseren dierenverzorgers namelijk interessante presentaties. Heb je altijd al van dichtbij willen zien hoe een pinguïn wordt gevoerd? Of ben je benieuwd hoe een medische controle bij een ijsbeer verloopt? In AquaZoo ontdekken jullie het allemaal.

We raden aan om een OV-fiets te huren bij station Leeuwarden. Met de OV-fiets ben je vanaf Lazy Lemon in 25 minuten bij AquaZoo. 

 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 - 17.00 uur 
 • Tickets: kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen € 17,95, kinderen van 0 t/m 2 jaar gratis

De Groene Ster 2, aquazoo.nl

18:00 uur: Avondeten bij de Burgemeester van Napels

Als de avond valt, brengen jullie een bezoek aan de Burgemeester van Napels. Niet de echte burgemeester van de Italiaanse stad, maar het gelijknamige restaurant in hartje Leeuwarden. Hier storten jullie je op ambachtelijke Napolitaanse pizza's. Die zijn vooral beroemd door hun krokante korst, ontstaan door de bereiding in de houtgestookte steenoven. Probeer de pizza Burgemeester van Napels eens. Lekker pittig door de salami en gorgonzola. Liever pasta? Ook dan heeft de Burgemeester van Napels genoeg voor je in petto. Van klassieke spaghetti bolognese tot vegetarische ravioli met aubergine. Kinderen smullen van kleine pizza's en pasta's, met een Italiaans ijsje toe. Het is tenslotte een feestdag, nietwaar?

Vanaf AquaZoo fiets je in 25 minuten met de OV-fiets naar Burgemeester van Napels.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 12.00 - 21.30 uur en zondag van 16.00 - 21.30 uur
 • Je bestelt hier een pizza voor +/- € 14. Een kindergerecht kost € 6

Ruiterskwartier 115, deburgemeestervannapels.nl

Slaaptip: Hotel Via Via

Willen jullie nog lang niet naar huis? Blijf dan lekker slapen in Leeuwarden. Wij tippen een overnachting bij Via Via. Dit is geen traditioneel hotel. Je checkt er niet in bij een receptie, maar met een digitale sleutel. Wees gerust: de kamers zelf zijn van alle gemakken voorzien. Van comfortabele ligbedden tot een regendouche. De familiekamer biedt genoeg ruimte voor een gezelschap van 4 personen. In de ochtend ontwaken jullie niet in een ontbijtzaal, maar duiken jullie een winkel met verse producten in. Met een croissant, koffie en yoghurt zetten jullie weer koers naar huis. Of plakken jullie er nog een dag achteraan met activiteiten in Leeuwarden?

Vanaf de Burgemeester van Napels wandel je in ongeveer 10 minuten naar Via Via. Besluiten jullie te fietsen? Dan duurt de tocht nog geen 5 minuten.

 • Je boekt hier een familiekamer vanaf € 211

Tweebaksmarkt 23, hotelviavia.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Marion Stoffels, Libema Aquazoo, Hotel Via Via, Miniature People Leeuwarden en Lazy Lemon

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x musea in Leeuwarden

Duik de historie, kunst en cultuur van Leeuwarden in.

Railrunner

De hele dag voordelig en onbeperkt met de trein voor kinderen van 4 t/m 11 jaar.

€ 2,50 per kind