Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur voor cultuurliefhebbers in Leiden

Wist je dat Leiden vroeger de tweede stad van Nederland was? Of dat Rembrandt hier het licht zag? En dat Einstein zijn relativiteitsformule hier ontwikkelde? In deze universiteitsstad valt veel te ontdekken. We creëerden een programma vol culturele activiteiten. Met inspirerende kunst en museumtips. Want Leiden is met haar rijke verhalen, dertien musea en vijfendertig hofjes een geliefd dagje uit bij cultuurproevers. De historische stad is lekker compact en overzichtelijk. Alle activiteiten zijn te voet vanaf station Leiden Centraal bereikbaar.


10.00 uur: Ontdek het Leidse verleden in museum De Lakenhal

Vanaf Leiden Centraal Station wandel je naar het museum langs monument Kiek. Wist je dat het woord 'kiekje' zijn oorsprong heeft in Leiden? Je leert er alles over bij dit kunstwerk. Ook passeer je Molen de Valk uit 1743. De enig overgebleven stellingmolen is nu een museum. Ooit waren er negentien die de stad verdedigden. 

Museum De Lakenhal

Na tien minuten arriveer je al bij stedelijk museum De Lakenhal. Gevestigd in een fraai gerestaureerde 17e-eeuwse keurhal voor wollen stoffen. Dompel je onder in het roemruchte verleden van Leiden. De perfecte activiteit om je dag mee te starten. Neem direct een kop koffie in museumcafé Laken. Dan ben je lekker scherp voor een flinke dosis kennis. 

Zeven collectiepresentaties nemen je mee in het verleden van Leiden. Een ware kunstbelevenis. Je reist door de glorietijden van de lakenindustrie, de Gouden Eeuw en ontdekt Leiden als universiteitsstad. Ook het Leids beleg en ontzet komen aan bod. Verwacht kunst van oude meesters, maar ook eigentijds werk. De highlights van je museumbezoek zijn Lucas van Leydens’ wereldberoemde drieluik ‘Laatste Oordeel’ en uiteraard de schilderijen van Rembrandt. Leiden is immers de geboortestad van onze grootmeester. Daarover ontdek je trouwens alles bij een andere boeiende activiteit: de Rembrandtroute.

 • Openingstijden: 10.00 -17.00 uur. Museum gesloten op: maandag.
 • Entree: Volwassenen € 16 (gratis met museumkaart en voor kinderen t/m 17 jaar)

Oude Singel 32, Lakenhal.nl

12.00 uur: Beklim de Burcht en geniet van het Leidse vergezicht

Na je bezoek aan museum De Lakenhal bekijk je de stad met een scherper oog. Het boeiende verleden is springlevend. Dat merk je tijdens de wandeling naar De Burcht, je volgende bestemming. Je komt langs eeuwenoude grachtenpanden en historische plekken zoals de oudste overdekte brug van Nederland: de Koornbrug. Achter elke straathoek schuilt een verhaal. Let ook op de openbare kunst. Leiden kent 130 muurgedichten. Pareltjes der letteren op verborgen plekjes. Welke ontdek jij? 

De Leidse Burcht 

Rijksmonument De Burcht is een belangrijk symbool van Leiden. Want dit oudste bouwwerk ligt al eeuwen in het hart van de stad. Nu is het een beetje verscholen tussen alle huizen die er later omheen zijn gebouwd. Het fort is gelegen op een motte. Waarschijnlijk is deze archeologisch interessante heuvel in de 9e eeuw al door bewoners gevormd. Beklim De Burcht, bekijk de vele schietgaten in de dikke ringmuur en geniet van het vergezicht. 

 • Open tot 22.00 uur
 • Entree: gratis

Burgsteeg, visitleiden.nl 

13.00 uur: Lekker lunchen in een monumentaal koetshuis

Na alle indrukken is het tijd voor een lunch in het Koetshuis aan de voet van De Burcht. Een gezellig restaurant met gevarieerde kaart in een karakteristiek monument uit 1657. Schijnt de zon, neem dan lekker plaats op het grote terras met uitzicht op De Burcht. Een oase van rust midden in de stad. Niet je smaak? Bekijk hier onze andere restauranttips in Leiden.

 • Dagelijks open van 11.30 - 21.30 uur
 • Reserveer vooraf je tafel online. Op de lunchkaart staan sandwiches en soepen.
 • Je luncht hier voor +/- € 15 p.p. 

Burgsteeg 13, koetshuisdeburcht.nl

14.00 uur: Bewonder kunstschatten in Leidse musea

Na de lunch begin je vol energie aan de volgende culturele activiteit. Uit het grote aanbod van Leidse musea selecteerden wij twee interessante opties: het Rijksmuseum van Oudheden of Museum van Volkenkunde. Welke kies jij vanmiddag?

Rijksmuseum van de Oudheden

Rijksmuseum van Oudheden heeft een indrukwekkende collectie archeologische kunstschatten uit Nederland en de rest van de wereld. Bekijk IJstijd-overlevers, waan je in het oude Egypte en bezoek de wisselende tentoonstellingen. Het museum ligt aan de voornaamste gracht van Leiden, met statige panden en rijk gedecoreerde  gevels. Zoek de verschillen tussen de Amsterdamse, Leidse en Belgische stijl. 

 • Dagelijks open van 10.00 -17.00 uur
 • Entree: Volwassenen € 14 (gratis met museumkaart en voor kinderen t/m 18 jaar)

Rapenburg 28, rmo.nl

Museum van Volkenkunde

Sinds 1887 verzamelt museum van Volkenkunde cultureel erfgoed van alle continenten. Je vindt hier niet alleen duizenden jaren oude kunstparels. Juist de collectie alledaagse gebruiksvoorwerpen maakt deze plek interessant. Zoek vooral ook even de stilte in de beeldentuin op of geniet van koffie en kunstboeken in het museumcafé. 

 • Dinsdag t/m zondag open van 10.00 -17.00 uur
 • Entree: Volwassenen € 14 en voor jongeren t/m 19 jaar € 6 (gratis met museumkaart en voor kinderen t/m 6 jaar)

Steenstraat 1, volkenkunde.nl

17.30 uur: Heerlijk dineren in historische setting bij Waag

Terwijl je van het museum naar je dinerlocatie wandelt, kom je vast een verscholen hofje tegen uit de Hofjesroute. Een leuke activiteit voor je volgende dagje Leiden. Stap ook even binnen bij de eeuwenoude Pieterskerk uit 1121. En ontdek het verhaal achter de sleutels van Leiden. 

Restaurant Waag

Restaurant Waag ligt in het bruisende deel van de stad. Het is gevestigd in het oude waaggebouw, een rijksmonument uit 1657. Herken je de stijl van het Hollandse Classicisme? Boven de poort hangt een fraai reliëf, gemaakt door kunstenaar Rombout Verhulst, waarop het waagbedrijf wordt afgebeeld. Geniet van je diner op deze plek waar oud en nieuw samensmelten. En zoek naar iets typisch Leids op de kaart. Zoals hutspot of haring met wittebrood. Bij mooi weer is het hier goed toeven aan waterkant.

 • Dagelijks open van 11.00 - 22.00 uur
 • Reserveer vooraf je tafel online
 • Je betaalt hier +/- € 20 p.p voor een hoofdgerecht

Aalmarkt 21, waagleiden.nl

20.00 uur: Genieten in Nederlands oudste theater

Na het vergaren van alle kennis vandaag, is het tijd voor een ontspannende activiteit. Verwonder, geniet en zak lekker weg in het rode pluche tijdens een voorstelling in de Leidse Schouwburg. Dit intieme theater met klassieke bonbonnièrevorm is gebouwd in 1705. Vooral de prachtige balkons zijn een lust voor het oog. 

 • Bekijk vooraf de agenda op de website
 • Tickets bestel je online

Breestraat 60, leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl

23.00 uur: Voldaan naar huis of blijf je lekker slapen in Leiden?

Je dag vol kunst, historie en musea in Leiden zit erop. Met gemak wandel je nu terug naar het Centraal Station voor je terugreis naar huis.

Blijf je liever slapen, dan hebben we een sfeervolle hoteltip voor je. Huys van Leyden is een viersterren boetiekhotel in een monumentaal pand in de binnenstad. Met slechts 13 kamers is het een van de kleinste hotels van ons land. Hier ben je nog echt te gast, slaap je in ruime brocante ingerichte kamers en hangt zelfs kunst aan de muur. Kan je morgen nog een dagje blijven en  andere activiteiten plannen. Zoals onze andere museumtip van vanmiddag. 

Tekst: Christy Melsbach - Insiders
Beeld: Visit Leiden, Dirk van Egmond, Ronald Tileman, Karin Borghouts, Simone Both, Nienke Broeksema, Museum Volkenkunde, Rob Overmeer, Huys van Leyden, Rolinda Windhorst

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

9x de lekkerste restaurants van Leiden

Dé hotspots voor heerlijk eten en drinken in Leiden.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten