Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur van de gebaande paden in Leiden

Leiden: Stad van ontdekkingen. Wij vinden Leiden een superleuke stad om een dagje op ontdekkingsreis te gaan. En dan eens niet naar de geijkte plekken. Maar juist te kiezen voor de minder bekende pareltjes van deze studentenstad. Door bijzondere activiteiten te doen, waardoor je Leiden beter leert kennen. En de massa lekker ontwijkt. Ga je mee op zoek naar unieke boetiekjes en geheime eetbarretjes?


10.00 uur: Ga ontbijten bij Roos, een tentje waar alles vers en lokaal is

Je start je dagje Leiden meteen bij een lokale favoriet: Roos. Huisgemaakte granola, verrukkelijk geurende wentelteefjes en net-uit-de-oven-taartjes. Bij Roos maken ze alles zelf of gebruiken ze producten uit ambachtelijke Leidse winkels. En het verse fruit komt gewoon van de markt die voor de deur staat. Ze blijven telkens op zoek naar nieuwe recepten. Daardoor wisselt de kaart continu. Benieuwd naar wat ze vandaag maken? Vraag ernaar. De cappuccino’s met romige melkschuim bij Roos zijn om te smullen en de sfeer in het tentje is gezellig. Met wat geluk is er plek op het bootterras.

Wip meteen even binnen bij de buren. Bij VNTG loop je zo maar tegen je nieuwe vintage lievelingsoutfit aan. 

 • Openingstijden: 08.00 -18.00 uur. Reseveren hoeft niet.
 • Voor een ontbijt betaal je +/- € 10 p.p.

Botermarkt 12, Roosleiden.nl

11.00 uur: Reis door het oude Japan in het oer-Hollandse Sieboldhuis

Tijd voor een van de meest bijzondere activiteiten in hartje Leiden. Vandaag slaan we alle populaire musea over. En kies je voor het kleine, fijne en onbekende. Want wat weet jij eigenlijk van Japan? Buiten de clichés van wabi sabi, sushi en karaokebarretjes. De Japanse cultuur is echt speciaal. Stap in een tijdcapsule, reis door het gesloten Japan van geisha’s en samoerais en ontdek het zelf.

Japanmuseum SieboldHuis biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een Hollands huis met historische allure. Arts Philipp Franz von Siebold woonde hier na zijn verblijf in Japan. Je ziet prenten met een gelaagd verhaal, inheemse dieren op sterk water, herbaria en honderden andere cultuurschatten. Alles is tussen 1823 en 1829 in Japan verzameld door de avontuurlijke arts. 

Ontdek alle topstukken uit zijn collectie met de gratis audio-tour. Vergeet vooral niet de film in de Japankamer te bekijken. Een prachtig verhaal over Von Siebolds’ leven in Japan. En check voor bijzondere workshops en lezingen vooraf de activiteitenkalender op de site van Sieboldhuis Leiden. Ook wisselende tentoonstellingen over Japan staan hierop vermeld. 

 • Open van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur
 • Entree: Volwassenen € 10, gratis voor kids en met museumkaart

Rapenburg 19, Sieboldhuis.org

13.00 uur: Proef de sandwiches van Leidse hotspot Bar Lokaal

Na anderhalf uur in een compleet andere wereld sta je weer midden in Leiden. Aan de voornaamste gracht Rapenburg met rijk gedecoreerde gevels. Een speciale plek uit de glorieuze 17e eeuw. Meer recent: onze koning en prinses Beatrix woonden hier tijdens hun studie. Op nummer 116 en 45. Zeker een kiekje waardig. 

Even op de foto bij het het instagramwaardige roze huisje

Voor een echte Instagram hotspot wandel je even de hoek om naar de Groenhazengracht 3. Hier staat een piepklein grachtenpand met een roze trapgevel. Samen met de grote variëteit aan bloempotjes, oldtimers en mooie doorkijkjes is dit wel een heel fotogeniek buurtje. Vroeger was dit niet de beste straat van Leiden trouwens. Je staat midden in de oude rosse buurt.  

Lunchen bij Bar Lokaal

Begint je maag al wat te knorren na het doen van je ochtendprogramma in Leiden? Mooi. Want er staan lekker veel gezonde lekkernijen op de kaart bij Bar Lokaal. Hier waai je gewoon binnen en lunch je heerlijk tussen de lokalen in het kleine restaurantje. Of buiten op het fijne terras. De sandwiches zijn van topkwaliteit en net even anders. Door gebruik van ingrediënten als chermoulah, za'atar en zhug. Ze hebben vega opties, maar ook burgers met 100% biologisch rundvlees. Het knapperige zuurdesembrood komt van stadsbakkerij Water en Bloem. Is er geen plek? Maak dan een keuze uit onze andere vegan restauranttips in Leiden.

 • Dagelijks open van 08.00 tot laat
 • Je luncht hier voor +/- € 15 p.p.

Hartesteeg 13, barlokaal.nl

14.30 uur: Touren met een bootje of duurzaam shoppen in Leidse straatjes

Varen of suppen over Leidse grachten

De stad is nog veel mooier vanaf het water. Je kan je laten rondvaren in Leiden, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf wat te doen. Dus huur een bootje of supboard. Kies je voor roeien of peddelen? Of dobber je toch liever op de gracht in een sloep? Er is maar liefst 28 km aan grachten. Bij Bootjes en Broodjes (sloepje huren) of VarenLeiden.nl (sup huren) helpen ze je graag met een bijzondere vaarroute. 

 • Reserveer je sup of sloep vooraf via de website
 • Voor 2 uur suppen betaal je € 25 p.p
 • Een sloepje voor max. 6 personen huur je vanaf € 95 voor 2 uur

Blauwpoortsbrug 1, bootjesenbroodjes.nl
Aalmarkt 4varenleiden.nl

Langs muurformules en shoppen in eco boetiekjes

Omdat Leiden ook een rijke historie kent aan natuurkundige ontdekkingen, maken ze sinds kort muurformules. Minder bekend dan de muurgedichten, maar zeker zo mooi. De schoonheid van een historische formule is voelbaar zonder hem precies te begrijpen. Er pronken momenteel al een aantal formules op de Leidse muren. Van grote uitvinders als Snellius, Lorentz en Zeeman. Op muurformule.nl ontdek je ze. 

Terwijl je de monumentale muren afspeurt kom je langs allerlei fijne plekken. Tussen de kruip-door-sluip-door steegjes van het hippe Pieterskwartier ontdek leuke speciaalzaakjes. Voor bijzondere theesoorten ga je naar Moers thee & meer, je biologische yogalegging scoor je bij Yogaspecials, en bij De Winkel in Leiden vind je prachtig servies. Bij eco conceptstore Waar shop je bewust. Alles is fairtrade en duurzaam geproduceerd. Van tandenborstel tot schoon schoonmaakmiddel. 

18.00 uur: Dineren en lekker natafelen in hotspot de Leidse Lente

Randje centrum zit de Leidse Lente. Je hebt hier een super fijne binnentuin waar je kan borrelen. Binnen in het met vintage meubels ingerichte café-restaurant zit je ook heerlijk in oma’s luie stoel. Ben je met een groepje? Reserveer dan een eigen huiskamer in retro-stijl. De uitgebreide kaart biedt voor ieder wat wils. Van klassieke burger tot verrassende vega opties. De Leidse Lente is ook een gave spot om nog lekker lang na te tafelen. Soms zijn er live optredens. Er is zelfs een galerie waar lokale kunstenaars exposeren.

 • Dinsdag t/m zondag open van 11.00 uur tot laat
 • Reserveer vooraf om zeker te zijn van een tafeltje
 • Je betaalt hier +/- € 35 p.p. voor een 3-gangendiner

Haagweg 4, galeriecafeleidselente.nl

Verborgen parel-tip met OV-fiets

Vind je het niet erg om even op de OV-fiets te springen om een verborgen parel net buiten Leiden te ontdekken? Op 15 minuten fietsen van het centrum is Brasserie Buitenhuis een gouden tip. In deze kas vol planten zijn beach vibes gegaraneerd. Gerechtjes zijn werelds en - veelal- vegetarisch. Geloof ons, zeker het tochtje waard.

20.00 uur: Avondje sterrenkijken bij de oudste sterrenwacht van Nederland

In 2022 was Leiden een nacht lang compleet verduisterd tijdens Seeing Stars. Een project van Daan Roosengaarde om bewustwording voor lichtvervuiling te creëren. Helaas is dat niet iedere avond het geval. Wel organiseert de Leidse Sterrewacht eens per maand een event: avondje Sterrewacht. Je bezoekt dan het imposante gebouw, krijgt een lezing en bekijkt de machtige telescopen. Dit is echt een van de meest bijzondere activiteiten in Leiden gedurende de avond. Check dus de site en meld je aan in als de datum uitkomt.

 • Een avondje sterren kijken duurt van 20.00 tot 21.30 uur
 • Entree: € 4 p.p. inclusief koffie of thee

Sterrewachtlaan 11, universteitleiden.nl

Hoteltip voor nog een dagje Leiden

Was 24 uur wat te kort voor je om alles te doen in Leiden? Blijf dan lekker slapen in een voormalig wachtgebouw van de kazerne. Bij Boutique Hotel d’Oude Morsch logeer je in een historisch, maar modern hotel nabij de historische Morsepoort. Alle 18 verschillende kamers hier hebben een eigen unieke sfeer.

Park de put 1boutiquehoteldeoudemorsch.nl

Tekst: Christy Melsbach - Insiders
Beeld: Visit Leiden, Marc de Haan, Simone Both, Rolinda Windhorst, Bij Roos, Dirk van Egmond, VNTG, Bar Lokaal, Hotel de Oudemorsch

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur voor cultuurliefhebbers in Leiden

Inspiratie voor het ultieme dagje kunst en musea in Leiden.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten