Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

5x wandelen op de mooiste plekken in en om Nijmegen

Zet je stappenteller aan, trek je wandelschoenen aan en ga op ontdekking in Nijmegen. Zowel de stad als de natuurrijke omgeving zitten vol verrassingen. Van kleurrijke muurkunst in het centrum tot de weidse uiterwaarden van Ooijpolder. Zin om te wandelen in en bij Nijmegen? Wij verzamelden vijf fijne wandelroutes voor je. Elke wandeltocht is goed bereikbaar vanaf station Nijmegen.


1. Uiterwaarden en konikpaarden op de wandelroute Ooijpolder

Vlak buiten het levendige Nijmegen ligt een oase van rust: de Gelderse Poort. In dit gevarieerde stuk groen ben je er echt even tussenuit. Wandelroute Ooijpolder is een aanrader. Je begint bij de Bastei, een natuur- en cultuurhistorisch centrum. Vanuit hier volg je de bruine route. Af en toe kun je ook uitwaaien, richting de uiterwaarden langs de Waal. Tijdens je wandeling kom je allerlei bewoners van het gebied tegen. Ganzen zwermen rond en konikpaarden rusten uit aan het water. Zin om zelf even te rusten? Plof neer op het zonnige terras van de Oortjeshekken. Koffie en een stuk walnoten-karameltaart zijn je brandstof voor de rest van de tocht.

Vanaf station Nijmegen wandel je in 25 minuten naar het beginpunt van route Ooijpolder. Tip: huur een OV-fiets op station Nijmegen en trap in ruim 5 minuten naar het startpunt. Let op: de route eindigt bij bushalte Erlecomsedam, aan de Sint Hubertusweg. Pak vanaf hier buslijn 80 (vertrek ieder half uur, op zondag om het uur) naar station Nijmegen.

  • Afstand: 7,5 kilometer
  • Honden zijn toegestaan op de wandelroute
  • Openingstijden De Oortjeshekken: dagelijks van 8.30 - 22.00 uur. Je bestelt hier een koffie met iets lekkers voor +/- € 7

Startpunt wandelroute Ooijpolder: Waalkade 83-84, Nijmegen
De Oortjeshekken, Erlecomsedam 4, Ooijpolder, oortjeshekken.nl

2. Sportief wandelen op de N70-wandelroute

Zin om sportief te wandelen in de buurt van Nijmegen? Trek je wandelschoenen stevig aan en begin aan de uitdagende N70-wandelroute. Deze route brengt je door de glooiende bossen van Berg en Dal en omgeving. Daarbij maak je ongeveer 35 hoogtemeters. Een redelijk pittig traject, maar wel eentje waar je vaak wordt getrakteerd op schitterende uitzichten. Zo kijk je uit op de weidse uiterwaarden, polders en kronkelende rivieren. Ook zie je in de verte de kerk van Persingen, het kleinste dorp van Nederland. Nog wat energie opdoen voor de wandeling? Lunch bij je startpunt: restaurant Tante Koosje. We tippen het friszoete broodje paprika-hummus en gewelde pruimen.

Vanaf station Nijmegen fiets je in ruim 10 minuten met de OV-fiets naar restaurant Tante Koosje, het startpunt van de route.

  • Afstand: 14 kilometer

Startpunt: Tante Koosje, Berg en Dalseweg 359, Nijmegen

3. De hoogtepunten van Nijmegen ontdekken tijdens Walk of the Town 

De Walk of the Town-route brengt je langs de hoogtepunten van de stad Nijmegen. In 7 kilometer wandel je langs historische plekken, iconische gebouwen en gezellige horeca. Je komt ook langs kunst. Kunstenaar Niels van Bunningen maakte negen kunstwerken, die allemaal op gevels te bewonderen zijn. Bij elk kunstwerk vind je een QR-code. Als je die scant met je telefoon, hoor je via je oortjes meer informatie over het werk. Tip: wandel tijdens je tocht de eeuwenoude Stevenskerk in. Je ziet hier schitterende historische elementen, zoals de gewelven, graven en kroonluchters. 

Je kunt de route op meerdere punten starten. Wil je alle hoogtepunten meepakken? Begin de tocht dan bij de Citystore op de Grote Markt. Vanaf station Nijmegen kun je daar in ruim 10 minuten naartoe wandelen. Of huur een OV-fiets, dan ben je er in 5 minuten.

  • Afstand: 7 kilometer

Startpunt: meerdere startpunten mogelijk
Stevenskerk, Sint Stevenskerkhof 62, Nijmegen

4. Heide en schapen spotten op de Bos en Heideroute in Heumensoord

Aan de zuidelijke rand van Nijmegen ligt Heumensoord: een fijne plek om te wandelen. Het is een rijk natuurgebied waar je geniet van stilte. Dat terwijl je vlak bij de stad bent. Tijdens de Bos- en Heideroute wandel je in 6 kilometer door heide en beukenlanen. Rond half augustus veranderen de heidevelden van kleur, dan worden ze paars. Een plaatje om te zien. Bezoek je het gebied tussen april en oktober? Dan kom je ook een hoop witte, wollige vrienden tegen. Een grote schaapskudde houdt de heide dan netjes en gezond.

Tip: huur een OV-fiets op station Nijmegen. Vanaf het station trap je in een kwartier naar het startpunt van de route.

  • Afstand: 6 kilometer

Startpunt: Parkeerplaats Beukenlaan, Nijmegen

5. Op zoek naar kunst tijdens de streetart-route door Nijmegen 

Kunstliefhebbers opgelet. Specifieker: streetart-liefhebbers. Als je gaat wandelen door Nijmegen Centrum, kom je de mooiste streetart tegen. De streetart-route van Into Nijmegen brengt je langs de tien grootste muurkunstwerken. Sommige kunst zie je van meters afstand, andere moet je wat beter zoeken. Achter veel streetart zit een verhaal of gedachte. Zo bij kunstwerk 'Het Februaribombardement' van kunstenaar Vincent William. Die spot je in de passage van de Scheidemakershof naar Plein 1944. Op twee muurschilderingen - links en rechts in de tunnel - zie je de stad in rook en de stad in ravage. Een indrukwekkende herinnering aan een pijnlijk moment in de Nijmeegse historie.

Vanaf station Nijmegen wandel je richting Citystore op de Grote Markt. Daar ben je in 10 minuten. Vanaf hier start de streetart-route.

  • Afstand: ± 5 km

Startpunt: meerdere startpunten mogelijk

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Sabrina Gaudio, VisitNijmegen, IntoNijmegen - Edwin Smits, IntoNijmegen - Jessie Peters, IntoNijmegen - Gemeente Nijmegen, IntoNijmegen - Max Kneefel, Oortjeshekken en Unsplash

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Tip van local hero Roy Janssen, Aspectmanager Toelating & Veilige Integratie

'Maak een mooie wandeling over de Waalbrug naar het eiland 'Veur-Lent'. Hier staat Het Gezicht van Nijmegen: een kunstwerk dat is gebaseerd op een origineel Romeins masker, dat begin 20e eeuw uit de Waal werd gevist. Bezoek na je wandeling het Honingcomplex. Hier geniet je van muziek, kunst en lekker eten in een industriële omgeving. Vooral in de tuin aan de Waal zit je heerlijk.'

Tip van local hero Roy Janssen, Aspectmanager Toelating & Veilige Integratie

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur langs Nederlandse wijngaarden in omgeving Nijmegen

Ontdek bijzondere wijnen in het groene en glooiende Groesbeek.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten