Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur langs historische en culturele hotspots in Roermond

Wist je dat Roermond ooit een hele beroemde inwoner had? Pierre Cuypers was architect. Hij ontwierp onder andere het Rijksmuseum en station Amsterdam Centraal. In zijn thuisstad restaureerde hij de eeuwenoude Munsterkerk. Tijdens dit 24-uursprogramma leer je meer over Pierre Cuypers en historisch Roermond. Je ontdekt ook culturele Roermondse hotspots, zoals de ECI Cultuurfabriek en het theater. Klaar voor een leuke en leerzame dag in Limburg?


10:00 uur: Koffie bij De Pastorie

Je dag vol historie begint bij restaurant De Pastorie. Hier kom je meteen de eerste historische plek van de dag tegen: de Sint-Christoffelkathedraal. De Pastorie ligt aan de voet van deze gotische kerk. Begin je de dag met een koffie op het terras? Dan kijk je tegen het kerkgebouw aan. En tegen de zonnegeel-witte luifels van het pand, die bij zonnig weer omlaag gaan. Tip: naast het restaurant vind je chocolaterie Albèrt. De vitrines van deze chocoladewinkel liggen vol bonbons, in tientallen smaken. Neem een doosje mee voor thuis of om onderweg van te snoepen.

Vanaf station Roermond wandel je in ruim 10 minuten naar De Pastorie. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in nog geen 5 minuten.

  • Openingstijden: dagelijks geopend van 10.00 - 18.00 uur
  • Je bestelt hier een koffie voor +/- € 2,90

Grote Kerkstraat 29, pastorieroermond.nl

11:00 uur: Wandel de Archeo Route Roermond

Moderne technologie en eeuwenoude historie komen samen bij de Archeo Route van Roermond. Met behulp van de Archeo Route App kom je langs 7 verschillende archeologische vindplaatsen. Een virtuele archeoloog vertelt je bij elke vindplaats meer over het bijbehorende verhaal. Wat gebeurde hier eeuwen geleden? En welke mensen woonden er? De route brengt je onder andere bij de Munsterkerk. Die was ooit onderdeel van een klooster: de Munsterabdij. Via de oortjes van je telefoon leer je meer over de geschiedenis van dit oude Romaanse gebouw. Wandel op je gemak door het centrum, terwijl je je historische kennis over de stad vergroot.

De route start en eindigt op de historische cirkel op de Markt. Vanaf De Pastorie wandel of fiets je in een paar minuten naar dit punt.

Startpunt route: Markt Roermond, archeoroutelimburg.nl

13:00 uur: Lunchen bij Brasserie ver'Koch Roermond

Wist je dat in het pand van Brasserie ver'Koch niet altijd gekookt werd? Nou ja, er stonden waarschijnlijk wel regelmatig pannen op het fornuis. Maar er werden vooral foto's gemaakt en tentoongesteld. Ooit was het namelijk de woning en het atelier van de Roermondse fotograaf Victor Mathieu Koch. Nu vind je er dus kunst op je bord in plaats van aan de muren. Brasserie ver'Koch is vooral een aanrader als je plantaardig wil lunchen in Roermond. De vegan menukaart is erg uitgebreid, onder andere met 'bieterballen' van rode biet.

Vanaf het eindpunt van de Archeoroute Roermond wandel je in 5 minuten naar Brasserie ver'Koch. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in een minuutje.

  • Openingstijden: dagelijks van 9.00 - 18.00 uur
  • Je bestelt hier een lunchgerecht voor +/- € 15

Munsterplein 22A, verkoch.nl

14:30 uur: Een bezoek aan het Cuypershuis

Na het lunchen is het tijd om historisch Roermond verder te verkennen. Op het middagprogramma staat een bezoek aan het Cuypershuis. Dit museum draait om de Roermondse architect Pierre Cuypers. Het Cuypershuis was zijn woon- en werkplek. Hier brainstormde hij en tekende hij zijn ideeën uit. De kans is groot dat hier de ontwerpen voor het Rijksmuseum en station Amsterdam Centraal op papier kwamen. In het Cuypershuis bewonder je unieke stukken van Cuypers zelf, maar ook van zijn familie. Van sierlijke meubels en borstbeelden tot originele documenten. Ook werken van modernere interieurontwerpers - zoals Maurice Mentjens - kun je in dit museum bekijken.

Vanaf Brasserie ver'Koch wandel je in een kleine 10 minuten naar het Cuypershuis. Met de OV-fiets ben je er in een kleine 5 minuten.

  • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur
  • Tickets: volwassenen € 6, kinderen van 7 t/m 17 jaar € 4 en kinderen t/m 6 jaar gratis

Pierre Cuypersstraat 1, cuypershuisroermond.nl​​​​​​​

17:00 uur: Dineren bij Mr. Sammi

De oude ECI-fabriekshallen van Roermond zijn in 2012 verbouwd tot een Cultuurfabriek. Een plek waar je creatieve cursussen volgt en films, theaterstukken en muzikale optredens bekijkt. Wat je er ook kunt doen: dineren bij Mr. Sammi. In dit restaurant geniet je van verfijnde smaken op een kleurrijk bord. Denk aan een vegan gerecht met avocado, quinoa en paddenstoel. Maar ook dry aged rib eye - die 8 weken gerijpt is - staat op de kaart. Net als je bord is ook het pand een plaatje. De ruw aangetaste muren en graffititekeningen zijn herinneringen aan de oude fabriekshallen. 

Vanaf het Cuypershuis wandel je in een klein kwartier naar Mr. Sammi. De tocht op de OV-fiets duurt nog geen 5 minuten.

  • Openingstijden: dagelijks geopend van 11.30 - 23.30 uur
  • De prijzen voor hoofdgerechten starten bij € 19,75 en lopen tot € 49,50. Of kies voor een gangenmenu, waarbij je een driegangenmenu hebt voor € 39,95

ECI 13, mr-sammi.nl

20:00 uur: Naar het theater bij ECI Cultuurfabriek Roermond

Na je diner bij Mr. Sammi blijf je nog even in de Cultuurfabriek hangen. Je gaat er cultureel Roermond ontdekken in de vorm van een theatervoorstelling. Wandel je het restaurant uit, dan kun je binnen een paar minuten al op je theaterstoel ploffen. Het programma is lekker afwisselend. Zo krijgen grote namen, maar ook opkomende talenten hier een podium. Geniet van steengoed cabaret, een swingende band of een musical die je kippenvel bezorgt.

Vanaf Mr. Sammi ben je in een minuut bij het theater van de Roermondse ECI Cultuurfabriek.

ECI 13, ecicultuurfabriek.nl

Hoteltip in Roermond: Kasteeltje Hattem

Sluit je dag vol cultuur en historie in Roermond af met een overnachting in een hotel. Wij tippen Kasteeltje Hattem. Dit Roermondse hotel mag je met recht een kasteeltje noemen: het is het kleinste kasteel van Nederland. Je slaapt er in een van de luxe hotelsuites. Dat zijn de voormalige koetshuizen van het kasteel. Hoogtepunten van je suite zijn het donzige bed, bubbelbad en de historische kunstwerken aan de muur. Na een uitgebreid hotelontbijt vertrek je de volgende dag op eigen tempo richting station Roermond. Of duik je nog een dagje de Limburgse natuur in? De Maasplassen liggen op een kwartier fietsen van het kasteel. 

Vanaf de ECI Cultuurfabriek wandel je in 25 minuten naar Kasteeltje Hattem, vlak buiten de stadskern van Roermond. Geen zin om te wandelen? Met de OV-fiets ben je er al in 10 minuten.

  • Je boekt hier een tweepersoonskamer vanaf € 199 per nacht

Maastrichterweg 25, kasteeltjehattem.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Bjorn Snelders, Kasteeltje Hattem, Pexels en Pixabay

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur winkelen in Roermond

Van Designer Outlet Roermond tot het gezellige stadscentrum.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten