Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

5x wandelen in en rondom Roermond centrum

Het centrum en de omgeving van Roermond lenen zich voor bijzondere wandeltochten. Tijdens een wandeling in de historische stad ontdek je verrassende verhalen. Of bezoek de natuur in het omliggende Nationaal Park De Meinweg. Wist je dat het terrassenlandschap in dit park uniek is voor Nederland? Trek je wandelschoenen aan en ontdek het Limburgse landschap.


1. Roermondjes, full of stories

Tijdens de wandeling Roermondjes, full of stories wandel je langs 20 indrukwekkende locaties in de stad. Deze plekken vertellen een verhaal over de cultuur en geschiedenis van de stad. Op elke locatie hangt een informatiebord dat je eenvoudig scant met de 'Roermondjes-app'. Struin langs bijzondere rijksmonumenten zoals de Waterkrachtcentrale en de Rattentoren. Of leer meer over de eeuwenlange tradities in kunst en vakmanschap bij het Commandants- en Cuypershuis. Wil je graag even uitrusten? Limburgse kunstenaar Patrick Kusters heeft speciaal voor deze wandeling kunstzinnige banken ontworpen in de vorm van een mond. Hierom heet de wandeling ook 'Roermondjes'.

Vanaf station Roermond wandel je direct het centrum van de stad in. Daar vind je alle mondjes van de wandeling. 

20 verschillende locaties in Roermond, weareroermond.com​​​​​​​

2. Wandelen in Nationaal Park de Meinweg

Rondom het centrum van Roermond ligt een prachtige omgeving met wisselende landschappen. Zo ook in Nationaal Park de Meinweg. Het landschap in dit park bestaan uit allerlei terrassen, die zijn ontstaan door erosie. Tussen de 3 terrassen zit een hoogteverschil van wel 50 meter. Ga op ontdekking in Nationaal park de Meinweg en wandel langs droge heidegebieden en vochtige broekbossen. Of verander van perspectief en kijk of je een van de 266 paddenstoelsoorten die in dit gebied groeien, herkent. Nationaal park de Meinweg is een fijne wandellocatie voor liefhebbers van rust die naast ontspanning ook lekker actief bezig willen zijn.

Vanaf station Roermond fiets je in 20 minuten naar parkplaats Thuserhof. Vanaf hier wandel je zo het Nationaal Park in.

Parkeerplaats Thuserhof, nationaalparkenlimburg.nl

3. Tot rust komen bij de Maasplassen

Ervaar het echte vakantiegevoel bij de Maasplassen. Het strand ligt vlak bij het centrum van Roermond. De waterrijke omgeving maakt dit een leuke locatie voor een recreatieve wandeling. De Maasplassen bestaan uit meerdere aaneengeschakelde plassen. Wandel langs de strandjes van de plassen en geniet van weidse uitzichten over het water. En ben je uit gewandeld? Dan plof je neer op het terras van een van de vele beachclubs. Met koude dagen warm je op met uitzicht over de Maas bij Heere aan de Maas. Of plof neer op het terras op een zonnige dag bij Strandbar Bruis. 

Vanaf station Roermond wandel je in een half uur naar de Maasplassen. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in 10 minuten.

De Weerd, weareroermond.com

4. Indrukwekkende architectuur tijdens de Cuypers wandeling

Roermond was de geboorteplaats van de Nederlandse architect Pierre Cuypers. In de stad vind je een verzameling van zijn bouwwerken. Tijdens een wandeling ontdek je bekende, maar ook minder bekende bouwwerken. Wandel langs de Munsterkerk. Deze kerk is een van de weinige overblijfselen van de romaanse bouwkunst in Nederland. Of bezoek het Oude Kerkhof. Daar vind je het grafmonument van de architect. Misschien herken je de naam van de architect wel van andere Nederlandse bouwwerken. Wist je dat hij ook het Rijksmuseum, station Amsterdam Centraal en Kasteel De Haar heeft ontworpen?

Vanaf station Roermond wandel je in 12 minuten naar VVV kantoor Roermond, het startpunt van de route.

Startpunt: VVV kantoor Roermond, Markt 17, hartvanlimburg.nl​​​​​​

5. Langs musea en monumenten in Roermond

Wist je dat Roermond de hoofdstad van Gelderland is geweest? En dat deze Limburgse stad in handen is geweest van de Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen en Belgen? Door het centrum van Roermond staan verschillende monumenten die herinneren aan deze gebeurtenissen. Wandel langs de vele monumenten in het centrum van Roermond zoals de Stenen Brug en Sint Christoffelkathedraal. In museum Het Historiehuis leer je alles over het verleden van Roermond, vanaf de prehistorie tot aan nu. Ga op ontdekking tijdens de Musea- en monumentenroute en ontdek je favoriete verborgen parels. 

Vanaf station Roermond wandel je meteen het centrum van de stad in.

Meerdere locaties in het centrum van Roermond, weareroermond.com

Tekst: Anne-Floor van Nunen - Insiders
Beeld: Bjorn Snelders en Petra Lenssen Limburg Marketing

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur langs historische en culturele hotspots in Roermond

Leer de eeuwenoude historie van de Limburgse stad beter kennen.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten