Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur creatieve plekken bezoeken in Rotterdam centrum

Laat je verrassen door het kunstzinnige centrum van Rotterdam. Overal in de stad vind je plekken die je creativiteit prikkelen. Wat dacht je van Kunsthal Rotterdam, waar je je onderdompelt in kleurrijke kunst, cultuur en fotografie? Of een overnachting in Hotel Not Hotel: een Rotterdams hotel in Alice in Wonderland-stijl? Onze tips brengen je bij creatieve hotspots in de stad. Tip: huur een OV-fiets op station Rotterdam Centraal.


10:00 uur: Koffie en een sandwich bij Lebkov & Sons

Vlak bij station Rotterdam Centraal, in het Groot Handelsgebouw, zit koffiebar Lebkov & Sons. Een lekkere plek om je dag te beginnen. Lebkov & Sons op het Rotterdamse Stationsplein trekt veel creatievelingen uit de stad. Het industriële interieur met hoge plafonds en houten details maakt het een inspirerende plek. Je drinkt hier specialty coffee: koffie die voldoet aan hoge kwaliteitseisen. En je eet er verse, zelfgemaakte lekkernijen. Wij tippen de vegan sandwich met notenboter naar eigen recept. De smeuïge mix van pinda's, amandelen en cashewnoten combineert heerlijk met de bananenpartjes en kaneel.

Vanaf station Rotterdam Centraal wandel je in een minuut naar Lebkov & Sons. Je kunt je OV-fiets buiten de koffiebar zetten.

 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 6.00 - 20.00 uur en zaterdag en zondag van 7.00 - 18.00 uur
 • Je bestelt hier koffie met een sandwich voor +/- € 10

Stationsplein 50, lebkov.nl

11:00 uur: Bezoek Kunsthal Rotterdam

Na je ontbijt is het tijd om je onder te dompelen in kunst en cultuur. Je eerste activiteit: een bezoek aan Kunsthal Rotterdam. Het hele jaar door bezoek je hier kunstzinnige tentoonstellingen en activiteiten. Van mode tot fotografie en van design tot muziek, in Kunsthal Rotterdam krijgt het een podium. In april 2024 bekijk je bijvoorbeeld de tentoonstelling Universal Tongue van Anouk Kruithof. De kunstenares maakte een video-installatie met duizenden dansvideo's. Daarmee laat ze de ontwikkeling van dans door de jaren heen zien. Er is geen vaste tentoonstelling in Kunsthal Rotterdam. Daardoor verrast elk bezoek je weer opnieuw.

Vanaf Lebkov & Sons fiets je in een kleine 10 minuten met de OV-fiets naar Kunsthal Rotterdam.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur 
 • Tickets: volwassenen € 18, studenten t/m 26 jaar € 10 en kinderen t/m 18 jaar gratis 

Westzeedijk 341, kunsthal.nl

12:30 uur: Pasta als lunch bij Kaaskop Rotterdam 

Hoe Nederlands de naam ook is, bij Kaaskop haal je toch echt verse pasta. Is er dan helemaal geen kaas? Jazeker: de chefs maken de pasta klaar in een rond kaasblok. 'Pasta van het wiel' noemen ze het bij Kaaskop ook wel. De warme pasta laat de kaas smelten. Het resultaat is een bord waarbij elke pastasliert in een warm jasje van kaas is gegoten. Je maakt de pasta vervolgens af met toppings naar eigen keuze. Pesto, truffelsaus en kip zijn een greep uit de mogelijkheden voor je eigen creatie. Een ding is zeker: met pasta van Kaaskop heb je een goede bodem voor de rest van de middag.

Vanaf Kunsthal Rotterdam fiets je in een kleine 10 minuten met de OV-fiets naar Kaaskop in Rotterdam Centrum.

 • Openingstijden: dagelijks van 12.00 - 20.00 uur
 • Je bestelt hier een medium bord pasta voor +/- € 11

Botersloot 48A, kaaskoppasta.nl

13:30 uur: Wandel de Rotterdamse Kunstroute

Het centrum van Rotterdam barst van de openluchtkunst. Dat ontdek je al wandelend tijdens de Rotterdamse Kunstroute. Niet alles, want honderden openbare kunstwerken zijn niet in één wandeling te vatten. In een 6 kilometer lange route bezoek je er in totaal 38. Wat er op je pad komt? Onder andere het kunstwerk Dijkwerkers van kunstenaar Ek van Zanten. Dit beeld toont twee gebogen mannen die een basaltblok optillen. Het is een gedenkteken voor de havenarbeider. Ook de Opgerolde Krant van kunstenaarsgroep Kunst & Vaarwerk passeer je op de route. Wie goed kijkt, leest er allemaal teksten die verwijzen naar de Rotterdamse haven.

Vanaf de Kaaskop fiets je in 20 minuten met de OV-fiets naar het startpunt van de route.

 • Download de gratis route via de website van bkor.nl
 • Afstand: 6 kilometer
 • De route komt langs 38 kunstwerken

Starpunt: Zuidplein, bkor.nl​​

17:00 uur: Uit eten bij Rotown, het muzikaalste restaurant van Rotterdam

Rotown is dé plek in Rotterdam waar lekker eten en goede muziek hand in hand gaan. De naam is afgeleid van Motown: het Amerikaanse platenlabel van vele grote sterren. Motown in Rotterdam dus. Het restaurantgedeelte van Rotown heet Backstage Vegan Kitchen. Je eet hier originele, 100% vegan gerechten. Bijvoorbeeld de Green Oatburger: een groene haver-groentenburger met tomaat en aioli. Zin in een muzikale afsluiting van je dag in Rotterdam? Blijf hangen voor een optreden. Van rockbands tot meezingfeestjes, de agenda van Rotown is goedgevuld. Wel even van tevoren je kaartje kopen.

Vanaf het eindpunt van de Kunstroute, Rotterdam Centraal, fiets je in 5 minuten met de OV-fiets naar Rotown.

 • Openingstijden: woensdag t/m zondag vanaf 12.00 uur
 • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 15
 • Bekijk de actuele agenda op rotown.nl

Nieuwe Binnenweg 19, rotown.nl

Overnachttip: Hotel Not Hotel Rotterdam

Over kunstzinnige plekken in Rotterdam gesproken: ken je Hotel Not Hotel al? In dit hotel lijkt het net of je in een kunsttentoonstelling slaapt. Geen standaardkamers met simpele inrichting, maar kunst overal waar je kijkt. Je overnacht er in een gigantisch snoep- en koekhuis, met koekjesvensters en chocoladestucwerk. Of in een kamer die van buiten lijkt op een verticaal zwembad. Met lichtblauwe tegels en zwarte lijnen, zoals ze op de zwembadvloer liggen. Maar ook de rood-witte kralenlijn die je misschien nog wel van zwemles kent. Een droomwereld als in Alice in Wonderland, dat is Hotel Not Hotel in Rotterdam. Je zult er in ieder geval lekker dromen.

Nadat je uit eten bent geweest in Rotown, fiets je in 5 minuten naar Hotel Not Hotel Rotterdam. Na je overnachting trap je de volgende ochtend in 5 minuten terug naar station Rotterdam Centraal. 

 • Je boekt hier een kamer voor € 76,29 

Schaatsbaan 83, hotelnothotelrotterdam.com​​​​​​

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Tim Bilman, Mark Bolk - collectie BKOR, Kunsthal Rotterdam, Hotel Not Hotel en De Kaaskop

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Tip van local hero Jonas Postma, machinist bij NS

'Op de Bijerlandselaan in Rotterdam Zuid zit Royal Roots Corner. Je kunt hier heerlijk Afrikaans eten, volledig vegan. Vanaf station Rotterdam Zuid ben je er in 10 minuten wandelen. Ook een fijne plek voor lekker vegan eten: Rotown. Hier vinden ook concerten plaats. Ik ben er tijdens de drie jaar dat ik in Rotterdam woon al heel regelmatig geweest!'

Tip van local hero Jonas Postma, machinist bij NS

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur wandelen door historisch en modern Rotterdam

Ontdek historische hoogtepunten en hippe hotspots in de havenstad.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten