Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur activiteiten met een verhaal in Utrecht

In Utrecht zijn volop gebouwen en activiteiten waar een verhaal achter schuilgaat. Soms aangrijpend, af en toe ontroerend en zo nu en dan een tikkeltje mysterieus. Wat doet die ufo op het dak van de Inktpot? En wat vertelt sterrenmuseum Sonnenborgh ons over zwarte gaten in het heelal? In ons 24-uursprogramma ontdek je de meest indrukwekkende culturele bezienswaardigheden van Utrecht.


10:00 uur: Koffietje bij Molen de Ster

Het best bewaarde geheim van Utrecht, zo wordt Molen de Ster ook wel genoemd. Wie de wieken van de monumentale houtzaagmolen ziet draaien, verwacht misschien niet dat de molen zoveel verrassingen herbergt. Van een speeltuin met beachvolleybalveld tot een knus molencafé. In het café aan het water start je de dag met een kop koffie. Je maakt je eerste stop extra feestelijk met een stuk Molentaart, gevuld met appel of rabarber. Leuk om te weten: op zaterdagmiddagen zijn er rondleidingen bij Molen de Ster. Je leert dan alles over de geschiedenis en werking van de molen. Met wat geluk - als de wind waait - zie je de molenaars houtzagen op windenergie in de Zagerij.

Vanaf station Utrecht Centraal wandel je in minder dan 10 minuten naar Molen de Ster. 

 • Openingstijden: woensdag en donderdag van 10.00 - 17.00 uur, vrijdag t/m zondag van 10.00 - 18.00 uur
 • Je bestelt hier een kop koffie voor +/- € 3,50
 • De gratis rondleidingen in Molen de Ster vinden plaats op zaterdagen van 13.00 - 16.00 uur

Floresstraat 3, molendester.nu

11:00 uur: Bezoek sterrenwachtmuseum Sonnenborgh

Het donkere heelal en de schitterende sterren die er in rondzweven hebben iets mysterieus. In sterrenwachtmuseum Sonnenborgh probeer je de mysteries achter deze fenomenen te ontrafelen. Het museum huist in een bijzondere plek: een eeuwenoude sterrenwacht. Vroeger bestudeerden wetenschappers hier de zon en deden ze de eerste voorspellingen over het weer. Nu bezoek je er tentoonstellingen, zoals 'Ver weg komt dichtbij'. Je ontdekt hoe snel de mens door het heelal kan reizen en hoe de tijd wordt gemeten. Wil je een keer door een telescoop kijken? Elke zondag mag je een kijkje nemen door zonnetelescoop de Lunt. Daarnaast organiseert Sonnenborgh regelmatig Sterrenkijkavonden. 

Vanaf Molen de Ster wandel je in een half uur naar sterrenwachtmuseum Sonnenborgh. Of huur een OV-fiets op station Utrecht Centraal, dan ben je er in 10 minuten.

 • Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 11.00 - 17.00 uur en zondag van 13.00 - 17.00 uur
 • Prijzen: volwassenen € 9,50, kinderen 4 t/m 17 jaar € 6,00, kinderen tot 4 jaar en Museumkaarthouders gratis
 • Bekijk het programma voor de Sterrenkijkavonden

 Zonnenburg 2, sonnenborgh.nl

13:00 uur: Biologisch lunchen bij GYS

De eerste activiteiten in Utrecht zitten erop. In de middag schuif je aan bij GYS: een restaurant met 100% biologisch en vegan eten. Als je daar al geen glimlach van op je gezicht krijgt, dan krijg je dat wel van de vrolijke kleuren van de gerechten. Een smakelijk plaatje op je bord is de Ruffle My Truffle, met cherrytomatenchutney, gefrituurde oesterzwammen en truffelmayo. Neem plaats op de comfortabele oude schoolstoelen en geniet van een lekker begin van de middag. Tip: met een gezelschapsspel uit de houten spelletjeskast maak je de pauze extra gezellig.

Vanaf Sonnenborgh wandel je in ongeveer een kwartier naar GYS. 

 • Openingstijden: maandag t/m woensdag van 12.00 - 22.30 uur, donderdag t/m zondag van 10.00 - 22.30 uur
 • Je bestelt hier lunch voor +/- € 12

Voorstraat 77, gysutrecht.nl

14:30 uur: Duik de Utrechtse GrachtenGalerie in

Dwars door de binnenstad van Utrecht krioelt de Oudegracht. Wie langs het water wandelt, spot tientallen historische werfkelders op de kade. Boven de werfkelder van nummer 185 vind je de Utrechtse GrachtenGalerie. Hier staan de dames van de GrachtenGalerie aan het roer: een team van gepassioneerde vrouwelijke kunstliefhebbers. Iedere 7 weken verzamelen zij een nieuwe collectie kunstwerken om tentoon te stellen. De keuze voor kunst baseren ze op thema's die hen aan het hart gaan. Je vindt er bijvoorbeeld veel werken van vrouwelijke kunstenaars. Struin met een drankje in je hand langs de collectie en ontdek de unieke verhalen achter de kunststukken. 

Je wandelt vanaf GYS in 10 minuten naar de GrachtenGalerie op de Utrechtse Oudegracht.

 • Openingstijden galerie: woensdag t/m zondag van 12.00 - 17.00 uur. Wil je de kunst op de GrachtenGalerie buiten deze openingstijden bewonderen? Maak dan een afspraak

Oudegracht 185, grachtengalerie.nl

17:30 uur: Spot de ufo op de Inktpot

Aan de Utrechtse Catherijnesingel ligt het hoofdkwartier van ProRail. Met dit gebouw is iets bijzonders aan de hand. Het lijkt - inderdaad - op een inktpot, vandaar die bijnaam. Maar dat is niet het enige opvallende kenmerk. Wie richting de 'dop' van het gebouw omhoog kijkt, ziet namelijk een ufo. Wat doet dit mysterieuze kunstwerk daar? De ufo - met de naam Zover - is onderdeel van het kunstproject Panorama 2000. Dit project uit 1999 was ter viering van het nieuwe millennium. Beeldhouwer Marc Ruygrok ontwierp de ufo, samen met 23 andere kunstwerken die overal in Utrecht een plek kregen. De ufo is altijd op de Inktpot blijven staan, als spraakmakend stukje schoonheid in de stad. 

Vanaf de GrachtenGalerie wandel je in 10 minuten naar de locatie van ProRail.

 • Omdat de Inktpot in gebruik is door ProRail, is het niet mogelijk om het gebouw van binnen te bekijken. Enkele keren per jaar - zoals op Open Monumentendag - gaan de deuren open voor publiek
 • Luistertip: de podcastserie Mysteries van de Inktpot waarin je wordt meegenomen in de verborgen verhalen van het iconische gebouw. Beluister de podcast op de website van ProRail.

Moreelsepark 3, prorail.nl

18:00 uur: Dineren bij TIJM in hartje Utrecht

Bij het Utrechtse TIJM geniet je van gezonde maaltijden met kleurrijke ingrediënten. Het menu is een bonte verzameling gerechten, allemaal uit verschillende keukens en culturen. Van een Surinaamse roti met aubergine en pompoen tot een KFC-bowl met gefrituurde Koreaanse bloemkool. Wij tippen een glas Roze Bunker-limonade. Aan dit drankje kleeft namelijk een bijzonder verhaal. De zogenoemde Fruitslagers van Roze Bunker maken hun siropen van fruit dat anders in de vuilnisbak belandt. Maar ook van kruiden die bloemen en bijen aantrekken voor meer biodiversiteit. Hun verhaal draait dus om een beter voedselsysteem, waar jij met elke slok van hun limonade indirect een steentje aan bijdraagt.

TIJM heeft 2 locaties in Utrecht: een in Tuinwijk en een in het centrum. Vanaf de Inktpot ben je het snelst bij TIJM in Utrecht-centrum. Je wandelt in 10 minuten naar het restaurant. Met de OV-fiets ben je er binnen 5 minuten. 

 • Openingstijden: elke dag van 8.00 – 23.00 uur
 • Let op: je kunt in dit restaurant alleen pinnen
 • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 15

Donkere Gaard 3, tijmutrecht.nl

Slaaptip: BUNK Hotel

Na een drukke dag vol activiteiten is het fijn als je lekker in Utrecht kunt blijven slapen. Wij tippen een overnachting in BUNK Hotel. Raak niet in de war als je voor het monumentale kerkgebouw staat: binnen is het omgetoverd tot moderne en kleurrijke horecagelegenheid. Af en toe valt je oog nog wel op wat kerkelijke sporen, zoals een kerkorgel. Ook de hoeveelheid bizarre kunst - waaronder een groot wit paard bij de bar - valt op. Je slaapt in een meer-persoonskamer of in een kleine slaapkubus. Tip: er staan regelmatig evenementen op de agenda. Wie weet ook tijdens jouw verblijf.

Vanuit TIJM locatie Utrecht-centrum wandel je in 10 minuten naar BUNK Hotel. Met de OV-fiets trap je in 5 minuten naar je slaapplek toe.

Catharijnekade 9, wearebunk.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Tim Bilman, BUNK Hotel, TIJM, Cumulus - Wikipedia, GrachtenGalerie en Marco Bavelaar -  Wikipedia

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur langs hotspots en verborgen parels in Utrecht

Verken Utrecht en ontdek de meest fascinerende en sfeervolle locaties.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten