Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x wandelen door fotogenieke straatjes en hofjes in Utrecht

Wie besluit een dag te wandelen door Utrecht, kan maar beter een camera in de aanslag houden. De Domstad barst van de fotogenieke plekken. Ga in historische straten op zoek naar opvallende gevels. Of struin door bloeiende hofjes, waar je de natuur in volle glorie vastlegt. En wat dacht je van de beeldige stadsgrachten? Wij tippen je de mooiste hofjes, straten en grachten van Utrecht. Daarmee stap jij straks met een vol fotorolletje weer terug in de trein.


1. Bijzondere gevels en winkels spotten in de Twijnstraat

De Twijnstraat is de oudste winkelstraat van Utrecht. Je vindt deze historische straat midden in het Museumkwartier. Uniek aan deze straat zijn de talloze historische gevels van de gebouwen, waarvan sommige direct in het oog springen. Kijk maar naar de knalgele gevel van nummer 53. Wil je de Twijnstraat beter leren kennen? Schuif bij KEEK aan voor een biologische lunch. In de sfeervolle huiskamer geniet je van rijkelijk belegde desemfocaccia's, gebakken in de stadsbakkerij op de Springweg. Verder op de Twijnstraat vind je Kazerij Stalenhoef: een klein kaasparadijs. Je scoort hier smaakvolle binnen- of buitenlandse kazen met bijpassende wijnen. 

Vanaf station Utrecht Centraal ben je in een kwartier wandelen in de Twijnstraat. Ga je liever op de OV-fiets? Dan ben je er in ruim 5 minuten. 

  • Openingstijden KEEK: doordeweeks van 8.30 - 17.00 uur, in het weekend van 8.30 - 18.00 uur
  • Je bestelt bij KEEK een lunch voor +/- € 10
  • Openingstijden Kazerij Stalenhoef: maandag van 11.00 - 18.00 uur, dinsdag t/m zaterdag van 9.00 - 18.00 uur

KEEK: Twijnstraat 23, keekutrecht.nl
Kazerij Stalenhoef: Twijnstraat 67, kazerij.nl

2. Wandelen, suppen, kanoën of varen: ontdek de Utrechtse grachten

Utrecht staat bekend om haar fotogenieke grachtengordel. De Oudegracht en Nieuwegracht zijn de bekendste wateren van de stad. Uniek zijn de werfkelders aan de grachten, die je nergens anders ter wereld op deze schaal tegenkomt. Langs de Utrechtse grachten kun je heerlijk wandelen. Wil je de stad en het water op een andere manier beleven? Via verschillende Utrechtse organisaties kun je suppen, kanoën of een bootje te huren op de grachten. Geniet van de levendigheid van de stad terwijl je in alle rust over het kabbelende water trekt.

Vanaf station Utrecht Centraal kun je in een kleine 10 minuten naar de grachten wandelen. Huur je een OV-fiets? Dan kost het je 5 minuten. 

  • Suppen en kanoën in Utrecht kan via dagjesuppen.nl. Prijzen starten vanaf € 17,50 per 1,5 uur (suppen) en € 12,50 per 1,5 uur (kanoën, eenpersoonskano)
  • Een bootje huren in Utrecht kan via sloepdelen.nl. Prijzen starten vanaf € 70,00 + € 150 borg. De minimale huurtijd is 2 uur

Opstapplaats suppen en kanoën: Paardenveld 3, dagjesuppen.nl
Opstapplaats bootje huren: Oosterkade 18, sloepdelen.nl

3. Cultuur, historie en groen langs de singel van Utrecht

Wie aan Utrecht en water denkt, ziet waarschijnlijk de grachten voor zich. Toch heeft ook de Utrechtse singel goede naamsbekendheid. Het is een plek waar veel inwoners ontsnappen aan de drukte van de stad. Dat doen ze vooral op de groene oevers langs de singel. Net als op de grachten kun je ook op de singel van Utrecht suppen, kanoën en een bootje huren. Wist je dat je zelfs onder winkelcentrum Hoog Catharijne kunt doorvaren? Voor wie liever op het droge blijft, tippen wij de Singelroute van Erfgoed Utrecht. Deze wandeling brengt je langs allerlei culturele en historische hoogtepunten langs de singel, waaronder de middeleeuwse stadsmuur.

Vanaf station Utrecht Centraal ben je in een kwartier wandelen bij de singel. Wie een OV-fiets huurt, is er in 5 minuten. 

  • De Singelroute is 6 kilometer lang en wandel je - met stops - in ongeveer 2 uur. Je vindt de gratis route op de website van Erfgoed Utrecht

Startpunt Singelroute: brug bij Hoog Catharijne, erfgoed.utrecht.nl

4. Flora en fauna in Flora's Hof

Utrechters met groene vingers, maar zonder huis met tuin kunnen hun ei kwijt in Flora's Hof. Hun tuinierswerk is te bewonderen door nieuwsgierige bezoekers, die gratis door het openbare hof kunnen wandelen. In een park van 40.000 vierkante meter staan ruim 75 tuinen in bloei. Flora's Hof is een groen stukje rust in de drukke stad. De kleurige bloemen, levendige insecten en geurige moestuinen zijn vooral voor liefhebbers van natuurfotografie een fijn decor.

Vanaf station Utrecht Centraal ben je in ruim 20 minuten wandelen bij Flora's Hof. Pak je op het station een OV-fiets, dan ben je er in 5 minuten.

  • Openingstijden: van maart tot september dagelijks van 9.00 - 17.00 uur, van oktober tot maart van 9.00 - 16.00 uur

Floriadreef 15, florashof.com

5. Historische rijkdom in de Pandhof van de Dom

De Pandhof van de Dom is een plek die barst van de historie. Al in de veertiende eeuw werden de eerste stenen van het gebouw gelegd. In die eeuwen heeft de Pandhof veel functies gehad. Het was een plek voor religieuze beschouwing, maar ook een begraafplaats. Daarnaast was de Pandhof lange tijd een verbinding tussen de Dom en het Groot Kapittelhof. In laatstgenoemd gebouw vinden nu plechtigheden voor de Universiteit van Utrecht plaats. De historische rijkdom van de Pandhof van de Dom laat zich goed vastleggen op beeld. Wandel door de gotische kruisgang, die uitmondt op de Kloostertuin. Spot jij de sierlijke waterspuwers tussen de stenen vensters?

We raden aan om een OV-fiets te huren op station Utrecht Centraal. Vanaf hier trap je in 20 minuten naar de Pandhof van de Dom toe.

  • De Pandhof van de Dom is het hele jaar gratis te bezoeken, op enkele dagen na. Bekijk de website voor actuele bezoekersinformatie

Heidelberglaan 8, uu.nl

6. Utrechtse gezelligheid in de Zeven Steegjes

Amsterdam heeft de Negen Straatjes, Utrecht heeft de Zeven Steegjes. De Zeven Steegjes bestaan uit gangen, stegen en kleine straten met karakteristieke arbeiderswoningen. Die woningen werden halverwege de negentiende eeuw gebouwd. Arbeiders van de toenmalige nabijgelegen sigaren- en suikerfabriek trokken in deze huizen. De Zeven Steegjes worden gezien als een van de laatste klassieke volksbuurten in het centrum van Utrecht. Bewoners kletsen hier - onder het genot van een kop koffie - in hun voortuinen bij met hun buren. Die Utrechtse gezelligheid is goed voelbaar tijdens een wandeling door de volksbuurt.

De Zeven Steegjes worden begrensd door de Oudegracht, de Pelmolenweg, de Geertekerk en de voormalige Martinuskerk. We raden aan om je wandeling door de steegjes bij de Pelmolenweg te beginnen. Vanaf station Utrecht Centraal wandel je hier in ruim 10 minuten naartoe. Met de OV-fiets ben je er in een kleine 5 minuten.

Ontdek-Utrecht.nl

7. Bezinning op het Bruntenhof

Midden in Utrecht ligt het Bruntenhof: een oud complex van 15 eenkamerwoningen. Oorspronkelijk verbleven hier weduwen, die er gratis mochten leven. Eind jaren zeventig zijn de woningen flink gerestaureerd. Sommige historische elementen - zoals de klassieke bedsteden - zijn nog steeds in originele staat. Je mag de woningen van binnen niet betreden, maar wel de binnentuin van Bruntenhof. Te midden van de pittoreske huizen groeien allerlei kleurrijke bloemen en weelderige planten. Wandel door het hof en geniet van de stilte op het complex. Behalve het gekwetter van vogels en het gezoem van bijen hoor je hier vrijwel niets.

Vanaf station Utrecht Centraal wandel je in ruim een kwartier naar het Bruntenhof. Met de OV-fiets ben je er in 5 minuten.

  • Wil je meer hofjes in Utrecht bekijken? Haal dan een een route voor een stadswandeling in het VVV Utrecht Informatie Centrum. Deze kost € 3

Bruntenhof, ontdek-Utrecht.nl

Tekst: Jeske van Steen
Beeld: Tim Bilman, Open Monumentendag, Antoine - Wikipedia, KEEK, Pixabay, Sargas - Wikipedia en Pexels

24 uur activiteiten met een verhaal in Utrecht

Ontdek mysterieuze verhalen in Utrecht.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten