Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Wandeling Beukenburg - Utrecht

De paden op, de lanen in. Maar niet zonder te eindigen in het hart van Utrecht. Deze afwisselende wandeling combineert natuur en cultuur! Loop je graag met een plattegrond? Geen probleem! Op ns.nl delen we een routeplanner, plattegrond en extra informatie.


Vanaf station Bilthoven wandel je in 14 km naar het station van Utrecht. De route leidt je door natuurgebieden, langs een waterplas, een park en via de chique Maliebaan naar de statige Dom in de binnenstad.

Gelijk aan het begin van de wandeling loop je al de natuur in; het gebied De Leyen. Daar vind je de Kees Boekeschool, waar prinses Beatrix en haar zussen een deel van hun schooltijd hebben doorgebracht. Verderop in het bos vind je het Verloren Kerkhof, een bijzondere plek waar van 1874 tot 1946 'verloren' personen als daklozen - en (in oorlogstijd) onderduikers - werden begraven. In 2002 werd het terrein hersteld en kreeg de bijzondere toegangspoort een opknapbeurt.

Via landgoed Beukenburg vervolg je de weg naar de Hooge Kampse Plas, een natuurgebied in ontwikkeling. Ooit gebruikt als afvalstortplaats, maar nu de woonplaats van meerkoeten en waterhoentjes. Loop je hier in het voorjaar, wees dan alert op het geluid van de grutto en de tureluur. Ze komen af op de omliggende slikgronden en hopen daar een lekker snackje te scoren. De wandeling voert verder langs het 19e-eeuwse fort Voordorp, wat deel uitmaakt van de Hollandse waterlinie.

Het perfecte pauzemoment neem je bij zelfservicepunt Koffie bij Maria, tegenover het fort. Deze huifkar is ingericht met barok behang en bijpassend meubilair. In het piepkleine keukentje maak je je eigen koffie of thee. Jouw donatie van € 1 stop je in een houten kistje.

Door Park Bloeyendael wandel je verder naar Utrecht. Via de chique Maliebaan met prachtige (kantoor)panden is het een korte wandeling naar de Maliebrug, op de hoek van het Spoorwegmuseum.

Vanaf dit punt kun je kiezen uit twee routes naar Utrecht CS. De hoofdroute gaat via de Stadsbuitengracht. De alternatieve route neemt je mee naar de Dom. Na de frisse buitenlucht van de natuur kun je in het oude centrum kiezen uit oneindig veel fijne restaurants en cafés om de dag mee af te sluiten, zoals café-restaurant Jozef of het vegan restaurant Waku Waku.

Tekst: LaPeet - MPG. 

Stadswandeling Amersfoort

Loop langs de prachtige gevels van de Muurhuizen in de historische binnenstad.

Stadswandeling in Deventer

Stap in de sprookjesachtige wereld van het Bergkwartier.