Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur kunst & cultuur in Zwolle

Met 328 monumenten, een rijk Hanze verleden en de allermooiste boekwinkel van Nederland is Zwolle een stad om voor te vallen. Wij lieten ons verleiden door de middeleeuwse charme en het gevoel van saamhorigheid. Krijg ook een zwak voor Zwolle! Volg onze tips voor 24 uur vol kunst en cultuur in de provinciehoofdstad van weids Overijssel. Alle bezienswaardigheden zijn goed te voet bereikbaar vanaf station Zwolle.


10.00 uur: Maak een historische stadswandeling door Zwolle

Dwaal direct vanaf station Zwolle zelf het middeleeuwse stratenplan in en volg de bordjes naar de must-sees: Peperbus, de Grote of Sint-Michaeliskerk en rijksmonument Sassenpoort. Je kunt de torens van de Peperbus en de Sassenpoort beklimmen. Geen zin om te zoeken? Installeer dan de app ‘Walk The City’ op je smartphone. Daar vind je de stadswandeling ‘Bolwerk Zwolle’ van 4,3 km. Tijdens deze route leer je alles over het ontstaan van Zwolle en kom je vanzelf langs alle hoogtepunten. Maar je vindt ook verborgen plekjes, waar je zelf niet snel zou belanden. En je ontdekt het mooie verhaal over de ‘Blauwvingers’, al eeuwenlang de bijnaam van Zwollenaren.  

 • Stadswandeling ‘Bolwerk Zwolle’ is voor € 1,95 verkrijgbaar in de gratis app ‘Walk the City’ 
 • Download de app voor iOS in de App Store of voor Android in de Google Play Store

​​​​​​​Startpunt wandeling: Museum de Fundatie, Blijmarkt 20

12.30 uur: Lunchen en lezen bij Brasserie in de Broeren

Na je interessante wandeltocht ben je vast wel toe aan even rust. Dit is een hemelse plek voor je lunchpauze. Tussen de boeken van Van der Velde in de Broeren en onder de gewelven van de middeleeuwse Broerenkerk. Tijdens je lunch even de krant lezen is hier heel gewoon. Op de kaart van Brasserie in de Broeren staan lekkere salades, soepen en broodjes. Vaak gemaakt met regionale producten, zoals Zwolse mosterd. Even lekker genieten binnen of op het zonnige terras en daarna uiteraard nog even neuzen in de mooiste boekenwinkel van Nederland. Op zoek naar dat ene boek als aandenken aan je trip naar Zwolle.  

De boekwinkel en brasserie liggen op een kwartiertje wandelen van station Zwolle. 

 • Brasserie in de Broeren is elke dag vanaf 11.30 uur geopend voor lunch. Zondag en maandag open vanaf 12.00 uur 
 • Een lunchgerecht is gemiddeld € 11,50 p.p. 

Achter de Broeren 1-3, vanderveldeindebroeren.nl

14.00 uur: Ontdek de schoonheid van contrasten bij Museum De Fundatie

Museum De Fundatie is een ode aan tegenstellingen. Het wonderbaarlijke museumgebouw is je vast al opgevallen vanochtend tijdens je stadswandeling in Zwolle. De combinatie van het oude Paleis van Justitie uit 1838 met de futuristische expositieruimte als een ‘zwevende wolk’ erboven is uniek. Ook binnen raak je verwonderd door onverwachte combinaties en verrassende contrasten. De collectie beeldende kunst van internationale allure vormt een eigenzinnig geheel, vanaf de late middeleeuwen tot nu. Haal ook even een bekertje koffie of thee bij Hannema’s museumcafé. Hier wacht een spectaculair uitzicht over Zwolle op je.

Museum De Fundatie ligt op 10 minuten wandelen van station Zwolle, en op 8 minuten van je lunchplek.

 • Dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 -17.00 uur  
 • Entree: Volwassenen € 15, museumkaart en kinderen gratis  
 • Iedere vrijdagavond van 17.00 – 21.00 uur gratis toegankelijk voor iedereen. Reserveer wel vooraf even tickets

Blijmarkt 20, museumdefundatie.nl

16.00 uur: Binnenkijken bij kunstgaleries en ateliers

Galerie Het Langhuis

Zwolle inspireert, daarom wonen en werken hier veel kunstenaars. De binnenstad barst dan ook van de kunstgaleries en ateliers. Wij tippen er twee om even binnen te wippen. Ter inspiratie en verwondering. Misschien vind je er wel een nieuwe kunstschat voor thuis.

Het Langhuis is een plek voor verrassende kunst van talentvolle makers met unieke wisselende tentoonstellingen. De galerie is te vinden in een monumentaal pand. Daardoor wordt je hier verrast door een interessante verbinding tussen oud en jong.

 • Bekijk de site voor actuele tentoonstellingen en variabele openingstijden

Goudsteeg 8, langhuis.nl

Kunstatelier Nende Kunst

In de leukste winkelstraat van Zwolle ligt Nende Kunst. De galerie van kunstschilder Natasja van ’t Ende is ook haar atelier. Verwacht een explosie aan kleur een creativiteit waar ronde vormen centraal staan. Je vindt hier schilderijen, sieraden en accessoires geïnspireerd op de natuur en vogels.

 • Geopend: woensdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur, dinsdag vanaf 12.00 uur

Sassenstraat 47, nendekunst.nl

19.00 uur: Culinair uit eten bij ‘t Pestengasthuys

Je sluit je culturele dag natuurlijk af bij een historisch restaurant. In een pand uit de 15e eeuw om precies te zijn, bij ’t Pestengasthuys. Laat je in de watten leggen door de keukenbrigade van de klassiek geschoolde chef-kok Paul Stegeman. De tafels zijn sfeervol gedekt met witte tafellakens en glinsterende glazen. En het menu verandert met de seizoenen. Laat je verrassen door de suggesties van de chef. Alle gerechten zijn een feest voor het oog en een streling voor de tong. Bereid met eerlijke vlees, vis en vegan producten. Drink vooraf een aperitief op het terras aan het pleintje. Je komt meteen in vakantiesferen.

Het restaurant ligt op 15 minuten wandelen vanaf station Zwolle.

 • Geopend dinsdag t/m zaterdag vanaf 17.30 uur 
 • 3-gangen verrassingsmenu € 52 p.p. 

Weversgildeplein 1, pestengasthuys.nl

Hoteltip: Historisch overnachten bij B&B De Theekoepel

Er is genoeg te doen in Zwolle, plan dus gerust wat meer tijd. En blijf heerlijk overnachten. Op een klein half uurtje wandelen of tien minuten met de OV-fiets vanaf station Zwolle, ligt de charmante b&b De Theekoepel. Hier breng je historisch de nacht door bij de familie Sloet en ontwaak je met vogelgekwetter. De 19e-eeuwse theekoepel ligt namelijk midden in de natuur. Dat slaapt lekker! ’s Ochtends geniet je van een ontbijt op je eigen terras.

En daarna lekker weer op pad. Wat dacht je van struinen in een beeldentuin net buiten Zwolle? Beeldentuin Landgoed Anningahof is open vanaf 20 mei. Blijf je liever in de stad, bekijk dan onze gids 24 uur als een local in Zwolle

 • Je overnacht in De Theekoepel vanaf € 75 per kamer 

Ruiterlaan 1, theekoepelzwolle.nl

Tekst: Christy Melsbach - Insiders
Beeld: Sjoerd Bracke, Cuno de Bruin, Boekhandel Van der Velde, Pedro Sluiter, Nende, Jade Stephens, Laura Adai, Steven van Welie, Pestngasthuys,Marketing Oost, Pexels, B&B Theekoepel

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

8x bezienswaardigheden in Zwolle

Oude Hanzestad met een jonge vibe.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten