Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Hoe werkt P+R?

Op de meeste P+R parkeerterreinen parkeer je gratis. Op de 52 betaalde terreinen in samenwerking met Q-Park kun je gemakkelijk en snel in en uitrijden met behulp van kentekenherkenning. Heb je een NS Flex-abonnement? Dan betaal je achteraf voor parkeren.


Wat is P+R parkeren?

P+R staat voor "Parkeer en Reis". Het is een handige manier om geld te besparen en de drukte in de stad te vermijden. Je parkeert je auto op een P+R-terrein net buiten de stad en reist verder met het openbaar vervoer. Vaak zijn er bushaltes of treinstations in de buurt. P+R is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu omdat je minder CO2 uitstoot. Het is een slimme en duurzame manier om te reizen, dus zeker het overwegen waard.

Beschikbare parkeerplekken checken

Parkeer je jouw auto op een van de betaalde P+R locaties? Dan kun je op deze locaties vooraf in de NS-app checken hoeveel beschikbare parkeerplekken er nog zijn, handig dus!

Heb je op dezelfde dag met de trein gereisd? Dan parkeer je heel voordelig voor een reizigerskorting dagtarief. Scan dan eerst je OV-chipkaart of e-ticket voor treinreiskorting. Je krijgt geen korting als je met je betaalpas hebt gereisd.

Inrijden op een P+R terrein

 1. Rijd tot de slagboom. Je kenteken wordt gescand.
 2. De slagboom gaat open en je kunt je auto parkeren.

Uitrijden van een P+R terrein

 1. Rijd tot de slagboom. Je kenteken wordt gescand en het bedrag verschijnt op het display.
 2. Bied je OV-chipkaart aan voor reizigerskorting op het dagtarief*. De korting wordt automatisch berekend.
 3. Betaal met je betaalpas, Creditcard, Mobiliteitskaart of OV-chipkaart met daarop je NS Flex-abonnement (scannen bij het NS Flex-logo).
 4. De slagboom gaat open en je kunt uitrijden. Je kunt een bonnetje laten afdrukken.

* Het reizigerskorting dagtarief is van toepassing indien het reguliere dagtarief is bereikt en er de dag van uitrijden met de trein is gereisd en uitgecheckt. De reizigerskorting is niet van toepassing op internationale reizen.

Hoe werkt het parkeren bij P&R?

Parkeren met korting

Reis je met een OV-chipkaart of e-ticket met de trein? Dan parkeer je jouw auto voordelig of zelfs gratis op betaalde P+R terreinen. Het speciale reizigerskorting dagtarief is afhankelijk van de locatie, maar altijd maximaal € 9 per dag.

Dit speciale reizigerskorting dagtarief geldt in combinatie met een treinreis op dezelfde dag, waarbij je in- en uitcheckt met je OV-chipkaart of e-ticket. Dit tarief geldt voor treinreizen met álle vervoerders, dus niet alleen als je met NS reist. Bij het uitrijden scan je eerst je OV-chipkaart of e-ticket. De automaat verrekent dan de korting. Meerdere dagen parkeren? Ook dan krijg je korting, als je maar het P+R terrein op dezelfde dag verlaat als je terugreis met de trein. 

Goed om te weten:

 • Het e-ticket kun je ook scannen voor treinreiskorting op alle betaalde P+R locaties met kentekenherkenning.
 • Je moet met het e-ticket uitgecheckt zijn bij de poortjes op het station, zodat de P+R-automaat je treinreis kan zien en de reizigerskorting kan geven. 
 • De reizigerskorting is van toepassing indien het reguliere dagtarief is bereikt.
 • De korting geldt niet voor internationale treinreizen.
 • Betaalde P+R terreinen die niet voorzien zijn van kentekenherkenning zijn niet in beheer van NS. Hier kun je ook geen gebruik maken van het reizigerskorting dagtarief.

NS Flex-abonnement en P+R betalen

Heb je een NS Flex-abonnement? Dan betaal je achteraf voor parkeren op een P+R. De kosten staan op je Flex-factuur in Mijn NS. Ze worden elke maand van je rekening gehaald via automatische incasso, samen met je reiskosten voor de trein of ander (deel)vervoer.

Heb je een NS-Business Card?
Bekijk dan hoe je je auto parkeert met een NS-Business Card.

Meer over P+R locaties