Naar content

Hoofdnavigatie

Tarieven in 2019

Bekijk de consumenten tarieven voor 2019. U kunt de tarieven ook terugvinden in de NS-app.


Met ingang van 1 januari 2019 veranderen de tarieven van diverse treintickets en abonnementen. De aanpassing heeft te maken met de verwachte inflatie en de verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9%.

De belangrijkste wijzigingen

  • Enkele reizen en dagretours tweedeklas met de OV-chipkaart, de NS-Business Card, eenmalige chipkaart of e-ticket gaan met gemiddeld 1,8% omhoog. Daar bovenop komt de prijsverhoging vanwege de verhoging van het lage btw-tarief. Eersteklas enkele reizen en retours worden alleen verhoogd met de btw-verhoging.
  • Fietskaart Dal zal € 6,90 gaan kosten, Dagkaart Hond gaat omhoog naar € 3,20.
  • Voor de prijzen van enkele reizen en retours geldt dat alleen het vol tarief 2e klas nog op 10 cent afgerond wordt. Voor de overige tarieven (1e klas vol tarief en tarieven met korting) zal er niet meer afgerond worden op 10 cent. 

Abonnementen:

Heeft u al een abonnement bij NS? Dan gaat de prijsverhoging pas in bij verlenging van het abonnement. 

  • De tarieven van veel abonnementen worden verhoogd.
  • Het Voordeelurenabonnement wordt verhoogd naar € 67 en reizigers die voor 6.30 uur inchecken krijgen ook 40% korting.
  • Kids Vrij blijft gratis.

Toeslagen:

  • Per 1 juli is de toeslag voor IC direct en ICE € 2,60. De 40% korting bij de Toeslagzuil tijdens daluren blijft ook in 2019 gelden. De prijs voor de Toeslag bij de Toeslagzuil tijdens daluren is per 1 juli € 1,56.
  • Per 1 augustus kost het jaarabonnement Altijd Toeslag Vrij € 57 per maand. De prijs voor het IC direct maandabonnement is per 1 augustus € 69.

Uitleg

Wat is het gevolg van de btw verhoging?

De overheid verhoogt per 1 januari 2019 het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Dit betekent dat bij alle treinproducten waar nu 6% btw in de prijs verrekend is, per 1 januari 9% btw in de prijs verrekend zit.

Wanneer gaat de prijs van mijn lopende abonnement omhoog?

Zoals ieder jaar gaat de nieuwe prijs voor lopende abonnementen in op de verlengdatum. De verlengdatum kan voor elk abonnement anders zijn.

Heeft de verhoging van het btw tarief ook direct effect op de prijs van mijn lopende abonnement?

  • Voor lopende abonnementen met een jaarbetaling in 2018 heeft de btw verhoging geen effect op de abonnementsprijs;
  • Voor lopende abonnementen met een maandbetaling (alle NS Flex en een deel van de Reizen op Saldo abonnementen) geldt dat er vanaf 1 januari 2019 9% btw in de abonnementsprijs verrekend zit. Het maandbedrag voor deze abonnementen zal dus per 1 januari 2019 omhoog gaan.