Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Gevonden en verloren voorwerpen

Iets verloren of vergeten in de trein of op het station? Dat is heel vervelend, meld het ons direct online en we gaan ons best doen je voorwerp voor je op te sporen.


Zo werkt het

Lees hieronder hoe we omgaan met verloren voorwerpen:

Je doet een melding 

Als je een voorwerp bent verloren doe dan zo snel mogelijk online een melding. Vertel ons hierbij zo veel mogelijk over je voorwerp want dat vergroot de kans dat we het vinden.

Let op: Ben je je voorwerp kwijtgeraakt in een trein van een andere vervoerder? Kijk dan op iLost of maak er melding van bij de betreffende vervoerder. Zo vergroot je de kans dat je je voorwerp terugkrijgt.

Let op: Ben je jouw persoonlijke OV-chipkaart, je ID, bankpas, rijbewijs of je paspoort verloren? Dan kun je helaas geen melding doen. Deze passen mogen wij niet bewaren als NS zijnde en worden direct overgedragen aan de verantwoordelijke instanties. Je dient deze zelf te blokkeren en vervangen.  

We gaan zoeken

Wij nemen je melding binnen 2 dagen in behandeling. Ook doen wij ons uiterste best je zo snel mogelijk te laten weten of je voorwerp al gevonden is. Heb je na 3 dagen nog niks van ons gehoord? Neem dan zelf telefonisch contact op met de NS Klantenservice en houd het nummer van je melding bij de hand. 

We zoeken maximaal 3 weken naar je voorwerp. Houd er wel rekening mee dat als je voorwerp niet in de eerste twee dagen wordt gevonden de kans helaas klein is dat het nog boven water komt.
 

Als we je voorwerp vinden

We sturen je een bericht over hoe je je voorwerp terug kunt krijgen. Als het voorwerp wordt bewaard op een station met servicepunt kun je het daar 5 dagen lang ophalen. Het voorwerp kan alleen worden meegenomen op vertoon van je legitimatiebewijs en het door ons verstrekte meldingsnummer. Als het voorwerp wordt bewaard op een station zonder servicepunt kunnen we het naar je opsturen.   

Na 5 dagen worden voorwerpen naar het Bureau Gevonden Goed gestuurd. Als je voorwerp hier terecht komt kunnen we het alleen naar je opsturen. De verzendkosten zijn € 15 voor een standaardverzending binnen Nederland. Voor grotere pakketten kunnen deze kosten oplopen. 

Woon je in het buitenland?
Wij versturen pakketten via een koerier naar buitenlandse adressen. De kosten hiervan variëren. Hierover informeren we je voor verzending. 
 

Zelf iets gevonden op het station of in de trein?

Je kunt een gevonden voorwerp aan een NS-medewerker op het station of in de trein geven. Als dat niet lukt, kun je het ook online aangeven.

Veelgestelde vragen

 • Waarom kan ik geen identiteitsbewijs meer registreren?

  Paspoorten en identiteitsbewijzen kun je niet aanmelden als verloren voorwerp, omdat ze worden overgedragen aan de marechaussee als ze worden gevonden. Om misbruik van je oude identiteitsbewijs te voorkomen, meld je zelf het verlies bij de gemeente. Hier kun je ook een nieuw identiteitsbewijs aanvragen.

  Dit kan via de volgende links:
  - Voor je identiteitskaart of paspoort, ga naar de Rijksoverheid.
  - Voor je rijbewijs, ga naar de website van RDW.

 • Waarom kan ik geen OV-chipkaart meer registreren?

  Om fraude te voorkomen adviseren wij je om je OV-chipkaart zo snel mogelijk te blokkeren. Je kunt hier direct ook een vervangende kaart aanvragen. 

 • Waarom kan ik geen losse pasjes meer registreren?

  Ook voor andere passen zoals bank- of zorgpassen geldt dat je deze bij verlies het beste zo snel mogelijk kunt laten blokkeren. Wij hebben gemerkt dat veel mensen dit al uit eigen beweging doen.

 • Wat gebeurt er als mijn voorwerp niet wordt gevonden?

  Als we je voorwerp binnen 3 weken niet terugvinden, vinden wij dat natuurlijk heel vervelend voor je. Is dit het geval? Dan krijg je hierover na drie weken een definitief bericht. Je zoekopdracht wordt op dat moment ook gesloten.