Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Bring Your Own = The Way To Go

Wil jij ook bijdragen aan een afvalvrij station? Drink dan je koffie of thee uit een herbruikbare beker.

Elke dag belanden zo’n 80 duizend wegwerpbekers in de afvalbakken op en rond het station. Deze bekers zijn helaas niet goed te recyclen door het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. NS wil samen met Milieu Centraal en meer dan 30 ondernemers op het station die afvalberg terugdringen. Daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken.

De eerste stap is simpel, maar heel effectief: neem een herbruikbare beker mee van huis als je op reis gaat. Bestel je daarin je koffie of thee op het station, dan help je die enorme hoeveelheid weggegooide bekers te verkleinen. Geen eigen beker bij je? Veel stationswinkels verkopen praktische, herbruikbare bekers. Je vindt er beslist één die bij je past. 

Het drinken uit je eigen beker levert je ook nog eens een voordeeltje op. Bij de meeste deelnemende partners op het station bespaar je elke keer gemiddeld € 0,25 op je warme drankje. Natuurlijk mooi meegenomen!

Bring Your Own = The Way To Go! 

Meeneembeker_vriendinnen_Utrecht Centraal

Goed voor het milieu

Je herbruikbare beker levert al snel milieuvoordeel op. Bij bekers van siliconen of hard plastic heb je dat voordeel bij meer dan 25 keer gebruiken al behaald. Bij metalen bekers bij 60 keer.

Heel Nederland

Op vrijwel alle stations in Nederland kun je terecht met je herbruikbare beker. Cadeautip: ze zijn daar ook te koop, in allerlei kleuren en uitvoeringen.

Bespaar op warme drank

Met je herbruikbare beker bespaar je gemiddeld € 0,25 op koffie en thee bij meer dan 30 deelnemende ondernemers op het station.

Gijs neemt zijn eigen beker mee

“Ik heb altijd mijn eigen drinkbeker bij me. Voor mij is dat, net als reizen met de trein, een manier om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Want een berg van jaarlijks 30 miljoen wegwerpbekers, daar wordt niemand blij van.” – Gijs (46)

Gijs uit Amsterdam

Met tips van Milieu Centraal vergroot je het milieuvoordeel van je eigen beker nog eens extra.

  • Spoel je beker na gebruik tussendoor om met koud water. Afwassen onder een stromende warme kraan vraagt veel energie.
  • Was de beker aan het einde van de dag in een volle, energiezuinige afwasmachine of in een sopje met je andere vaat.
  • Koop je een meeneembeker? Dan kun je het beste een siliconen of hard plastic beker kiezen. Die hebben een lagere milieubelasting dan thermosbekers van roestvrijstaal.