Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Nederland duurzaam bereikbaar

‘Samen maken we Nederland duurzaam bereikbaar. Voor iedereen.’ Dat is onze missie. Iedere dag werken we hier samen hard aan. Dat doen we aan de hand van onze strategie. We willen weer financieel gezond worden, klaar zijn voor de toekomst en operatie van wereldklasse blijven bieden. We zijn ambitieus: in 2025 willen we elke dag 1,4 miljoen reizigers naar bijvoorbeeld hun werk, studie of vrienden brengen.

In sneltreinvaart door de strategie

Op basis van onze strategie en de ontwikkelingen om ons heen, bepalen we welke verbeteringen voor reizigers we realiseren. We zetten nu in op drie hoofddoelen: financieel gezond worden, klaar zijn voor de toekomst en operatie van wereldklasse realiseren.

Financieel gezond worden

De coronapandemie betekende lagere reizigersaantallen, met grote financiële verliezen als gevolg. De komende jaren hebben we nodig om dat gat te dichten. Daarom zetten we vol in op het slim aantrekken van reizigers. Bijvoorbeeld door te kijken hoe we reizigers beter kunnen spreiden over de dag. Ook spelen we in op de behoeftes van reizigers aan meer flexibiliteit, met abonnementsvormen als NS GO en NS Voordeel. En we veranderen zelf. NS moet een financieel gezonde en wendbare organisatie worden. Daarom richten we ons op kostenbesparingen en werken we aan een duurzame cultuur- en gedragsverandering.

Klaar voor de toekomst

De toekomst vraagt dat we nu aan de slag gaan met het verbeteren van onze dienstregeling. Bijvoorbeeld door de introductie van de nieuwe trein Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) of de Airport Sprinter tussen Amsterdam en Hoofddorp. En over de grens: we willen Nederland vaker en sneller met Europese hoofdsteden verbinden en nieuwe bestemmingen toevoegen. We maken van de trein een eerste keuze voor afstanden tot 700 km.

We werken aan de beste mobiliteitsapp en vergroten ons aanbod met nieuwe en verbeterde OV-fietsen, fietsenstallingen en P+R-locaties. Daarnaast zorgen we dat onze stations  levendige, veilige en betekenisvolle plekken zijn om te reizen en te verblijven. Dat doen we duurzaam en met elkaar.

We ondernemen fossielvrij, circulair en groen. Onze treinen rijden op 100% windstroom en zijn daarmee het duurzaamste vervoersmiddel voor de midden-lange afstand. En we willen meer: we blijven verder bouwen om onze maatschappelijke impact verder te vergroten.

Onze 20.000 collega’s vormen NS. We willen een nog aantrekkelijkere werkgever worden voor iedereen die nu bij NS werkt en voor NS’ers van de toekomst. 

Operatie van wereldklasse

Operatie van wereldklasse is essentieel om onze ambities te realiseren. Dat doen we door onze stations, treinen en service- en onderhoudsplaatsen zo goed mogelijk in te zetten en ervoor zorgen dat we ons werk zo slim mogelijk doen. 

Dat doen we allereerst met al onze collega’s op de trein of het station. Daarnaast gebruiken we technieken als Augmented Reality en kunstmatige intelligentie. We kijken of we op het spoor nog stipter kunnen rijden waardoor we meer treinen kunnen inzetten. We gaan onze treinen intensiever gebruiken, bijvoorbeeld met ‘real time monitoring’. 

Hoe we onze strategie realiseren

Het netwerk van de toekomst

NS wil iedereen toegang bieden tot het treinnetwerk. Waar je ook bent.

Stations als knooppunt

Veel stations zijn inmiddels het aantrekkelijke hart van de stad.

Flexibel en veelzijdig reizen

NS zet in op al het vervoer dat een goede aanvulling is op de trein.

Mensgericht en datagedreven

We blijven een aantrekkelijke werkgever en een diverse en inclusieve organisatie.

Samen met onze partners

Onze ambitie is om Nederland voor iedereen bereikbaar te houden.