Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

OVpay: in- en uitchecken met je betaalpas

Check in en uit met je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Handig als je af en toe met de trein reist!

Plan je reis met betaalpas
Vrouw houdt betaalpas vast

Altijd kaartje bij de hand

Je hoeft geen los kaartje meer te kopen.

Geen saldo meer laden

Je hoeft geen saldo meer op je OV-chipkaart te zetten.

Makkelijk met je mobiel

Check ook in- en uit met de betaalpas op je mobiel.

Voor wie is het?

Reizen met je betaalpas is ideaal als je af en toe met het openbaar vervoer reist. Je hoeft geen los kaartje of OV-chipkaart meer te kopen. Als je incheckt met je betaalpas, reis je 2e klas en zonder korting.

Handig: zo heb je de vrijheid om te reizen op een manier die bij jou past!

Heb je een abonnement?
Dan blijf je reizen met je OV-chipkaart. Deze blijf je ook gebruiken voor andere diensten, zoals het huren van een OV-fiets, de fietsenstalling of het krijgen van reizigerskorting op een P+R terrein.

Zo werkt reizen met je betaalpas

Om in- en uit te checken met je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel, hoef je niets te activeren. Je kan meteen op deze manier reizen.

 1. Haal de pas waarmee je wilt reizen bij het in- en uitchecken uit je portemonnee. Of gebruik de betaalpas op je mobiel.
 2. Hou je pas of je mobiel bij het inchecken tegen de kaartlezer.
 3. Check uit met dezelfde pas.

Zo makkelijk is het!

Bekijk de kosten op je bankrekening
Alle reiskosten die je maakt op een dag, worden de volgende dag in één keer van je rekening afgeschreven. De afschrijving heeft altijd een betaalkenmerk dat begint met NLOV en daarna 14 cijfers en letters.

Bekijk je reizen in Mijn NS
Koppel je betaalpas aan Mijn NS. Zo heb je gelijk inzicht in je reisgeschiedenis en de kosten. Heb je geen NS-account? Vraag een account aan of ga naar je reisoverzicht op OVpay.nl en volg de instructies.

Video over het inchecken en uitchecken met je pinpas

Haal je pas uit je portemonnee

Of je nu met je pinpas of OV-chipkaart reist, haal altijd je pas uit je portemonnee bij het in- en uitchecken. Zo weet je zeker dat je met de juiste pas reist. En voorkom je dubbele reiskosten. Heb je een e-ticket gekocht? Check dan in door het ticket vanuit de NS-app tegen de kaartlezer te houden.

Over OVpay

Je kan in het hele openbaar vervoer in Nederland in- en uit te checken met je betaalpas, creditcard en mobiel. Deze nieuwe manier van in- en uitchecken is onder de overkoepelende naam OVpay geïntroduceerd. Een gezamenlijk initiatief van alle vervoerders. Bekijk meer informatie op de website van OVpay.

Veelgestelde vragen over inchecken met je betaalpas

 • Wat moet ik doen om te kunnen reizen met mijn betaalpas?

  Je hoeft vantevoren niets te doen om te kunnen reizen met je betaalpas. Je hoeft je dus niet aan te melden. Natuurlijk moet je wel een geldige betaalpas hebben waarmee je contactloos kan betalen. 

 • Hoe weet ik wat een reis heeft gekost?

  Je ziet de prijs van een rit niet op het paaltje of poortje. De kosten van een rit zie je nadat deze zijn afgeschreven van je rekening. De betaling heeft altijd een betaalkenmerk dat begint met NLOV en daarna 14 cijfers en letters.

  Wil je een overzicht van welke kosten bij welke rit horen?
  Koppel dan je betaalpas aan Mijn NS en bekijk hier wat een rit je heeft gekost. Als je je betaalpas hebt gekoppeld, zie je direct na je rit de ritprijs in Mijn NS en hoef je niet langer te wachten op je bankafschrift.

  Wil je niet alleen je ritten bij NS zien, maar ook bij andere vervoerders? 
  Download de OVpay app.

  Of bekijk je reisoverzicht van één specifieke dag in je reisoverzicht op OVpay.nl
   

 • Hoe veilig is het reizen met mijn betaalpas?

  Reizen met je betaalpas is veilig. Net zo veilig als contactloos betalen in de supermarkt. Jouw bank ziet niet hoe je reist. En de conducteur die je controleert, ziet geen bankgegevens. Bekijk ons privacy statement.

  Ga natuurlijk wel voorzichtig om met je betaalpas of creditcard. En laat hem meteen blokkeren als je hem kwijt ben of hij is gestolen.

 • Ik ben per ongeluk ingecheckt met mijn betaalpas.

  Wat vervelend! Als je binnen 60 minuten weer uitcheckt op hetzelfde station, annuleren wij je reis. Je betaalt dan niets.

  Kan je niet meer binnen 60 minuten op hetzelfde station uitchecken? Dan kan het zijn dat je teveel hebt betaald. Beantwoord een paar vragen en wij vertellen je of en hoe je geld terug kan vragen.

Wil je meer informatie of heb je een andere vraag? Bekijk alle veelgestelde vragen over reizen met je betaalpas.

Ook handig voor jou