Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Hulpmiddelen

Reis je met een rolstoel, scootmobiel of aangepaste fiets? Dan mag deze mee in de trein. Deze moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden, zodat we jou en je hulpmiddel veilig kunnen vervoeren. Ook een hulphond mag onder voorwaarden gratis mee in de trein. Welke voorwaarden dat zijn, lees je op deze pagina.


Goed om te weten

Er is een maximum aantal plaatsen in de trein voor reizigers die gebruikmaken van een hulpmiddel. Het kan daardoor gebeuren dat je een trein eerder of later moet nemen. Om die reden kunnen we helaas ook geen groepsreizen aanbieden.

Een rolstoel of scootmobiel in de trein

  • Om in de trein, liften en op verrijdbare bruggen te passen mag je rolstoel of scootmobiel maximaal 150 centimeter lang, 70 centimeter breed en 137,5 cm hoog zijn (buitenmaten inclusief bagage).
  • Jij en je handbewogen rolstoel mogen samen niet meer wegen dan 200 kilo. Heb je een elektrische rolstoel of scootmobiel, dan is het maximumgewicht 300 kilo. 
  • Hulpmiddelen met een verbrandingsmotor zijn om veiligheidsredenen niet toegestaan in de trein.
  • Je moet zelf in staat zijn om via een brug de trein in en uit te rijden met jouw elektrische rolstoel of scootmobiel.
  • Houd er rekening mee dat je zelf je eigen bagage moet kunnen meenemen.

Een aangepaste driewieler of loopfiets in de trein

Heb je, op basis van een functiebeperking, via de zorgverzekeraar een aangepaste loopfiets of driewieler? Dan mag je deze zonder bijzondere vergunning gratis meenemen in de trein. Dat mag de hele dag, dus ook in de spits. Wil je gebruikmaken van de verrijdbare brug, dan mag je fiets niet breder zijn dan 70 cm (buitenmaten inclusief bagage).

Een (elektrische) fiets, ligfiets, tandem of Segway in de trein

Als je op grond van een beperking gebruikmaakt van een (elektrische) fiets, ligfiets, tandem of Segway, dan mag je deze gratis meenemen in de trein. Dat mag de hele dag, dus ook in de spits. Wel gelden de volgende eisen:

  • Bevestig een mindervaliden-sticker* zichtbaar op je fiets/Segway;
  • Zorg ervoor dat je een document (bijvoorbeeld een gehandicaptenparkeerkaart, WMO vervoerpas(Regiotaxi), Valys-pas of OV-Begeleiderskaart)  kunt tonen, waaruit blijkt dat voor jou de fiets/Segway een noodzakelijk hulpmiddel is.
  • Wil je gebruikmaken van de verrijdbare brug, dan dien je vooraf assistentieverlening aan te vragen. Je fiets mag niet breder zijn dan 70 cm (buitenmaten inclusief bagage). Jij en je (elektrische) fiets, ligfiets, tandem of Segway samen mogen niet meer wegen dan 300 kilo.

* Deze mindervaliden sticker is vrij verkrijgbaar via internet en diverse winkels.

Reizen met een hulphond

Je hulphond mag gratis mee in de trein. Wel is het belangrijk dat je hulphond (al dan niet in opleiding) als hulphond herkenbaar is. Bijvoorbeeld door een tuigje, dekje of beugel met het logo van een hulphondorganisatie. Je hebt dan geen Dagkaart Hond nodig.