Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Voorzieningen in de trein

De Intercity’s en Sprinters hebben een aantal voorzieningen in de trein. Bijvoorbeeld wifi, toiletten en speciale stilte- en werkzones.


Voorzieningen per trein

Sprinter

NS heeft 2 verschillende soorten treinen: Sprinter en Intercity. De Sprinter is geschikt is voor het afleggen van kortere reisafstanden en stopt in principe op alle tussengelegen stations van het traject. Het is een trein met veel brede deuren voor een snelle in- en uitstap. De voorzieningen in deze trein zijn gericht op een korte reistijd.

Intercity

De Intercity is een trein die geschikt is voor de middellange en lange reisafstanden en stopt op de (middel)grote stations. Het is een comfortabele trein met voorzieningen die gericht zijn op langere reistijd, zodat je comfortabel kunt reizen. Al onze Intercity’s hebben toiletten aan boord en beschikken over stiltezones.

Standaardvoorzieningen en service in alle treinen

  • 1e en 2e klas, herkenbaar aan de klasse-aanduiding aan de buitenzijde en binnenzijde van de trein
  • Ruimte in de trein voor het stallen van je fiets (behalve in de Intercity direct)
  • Voorzieningen voor mindervaliden
  • Omroep voor reisinformatie

In elke trein reist servicepersoneel mee. Alle treinen zijn voorzien van een vorm van kunst. Klanten hebben aangegeven kunst in de trein erg te waarderen. Dit draagt bij aan een prettige, inspirerende reisbeleving.

Gratis wifi in de trein

Wij bieden jou, samen met onze partners, gratis draadloos internet aan in de trein. Draadloos internet is in bijna alle Intercity's beschikbaar. Je herkent een Intercity voorzien van draadloos internet aan het wifi logo aan de buitenzijde van de trein.

Hoe werkt wifi in de trein?

Reis je met een trein voorzien van draadloos internet, ga dan op je laptop of telefoon naar 'Verbindingen'. Daarna kies je voor 'Wifi in de trein' en ben je binnen een paar seconden verbonden.

Toiletten in de trein

Intercity's

In alle Intercity's is een toilet aanwezig. Op de zijwanden staat aangegeven waar het toilet zich bevindt. In langere treinen zijn meerdere toiletten aanwezig. De toiletten worden regelmatig schoongemaakt en gecontroleerd. Als je toch een toilet aantreft dat niet schoon is of defect, dan verzoeken wij je dit te melden aan een van onze medewerkers op het station of bij NS Klantenservice.

Toiletten in de Sprinter

De Sprinters van het type Flirt en SNG hebben een toilet. Alleen de Sprinter van het type SLT heeft op dit moment nog niet in alle treinstellen een toilet. Eind 2021 zijn alle SLT-treinen voorzien van een toilet.

Zones voor ontmoeten, stilte en werken en rust

Stiltezones bevinden zich in dubbeldeks Intercity's verdeeld over de trein uitsluitend bovenin. In enkeldeks Intercity's zijn de stiltezones verspreid over de rijtuigen. In Sprinters vindt je geen stiltezones. Er rijden verschillende soorten Intercity’s. De oudere  Intercitytreinen beschikken over één of meerdere stiltezones. De nieuwere modellen zijn verdeeld in stiltezones, werken en rustzones en meet & greet zones. In Voorzieningen en symbolen zie je in welk type Intercity de verschillende zones aanwezig zijn.

Stiltezone

Dit symbool geeft aan waar de stiltezones zich bevinden. In deze zone is het ook écht stil. De stoelen staan daarom zoveel mogelijk achter elkaar en niet tegenover elkaar. Je vindt dit symbool in alle Intercity’s op de binnenwanden van de trein. NS heeft huisregels op de balkons gehangen zodat reizigers eerder zien dat ze in een stiltezone zitten.

Werken en rustzone

Deze zone is ingericht om rustig te reizen. Hier kan de reiziger lezen, werken, slapen of zachtjes praten. De stoelen staan daarom zoveel mogelijk achter elkaar en niet tegenover elkaar. Een deel van de werken en rustzone is ook stiltezone. Je vindt dit symbool op de binnendeuren die toegang geven tot het compartiment en op de ramen van de trein.

Meet & greet zone

Deze zone is bedoeld voor ontmoetingen. Er is een open sfeer en de stoelen zijn vaker tegenover elkaar opgesteld. Er zijn ook loungebanken waar groepen bij elkaar kunnen zitten. Op deze verdieping kan en mag de reiziger praten, bellen en ontmoeten. Je vindt deze symbolen op de binnendeuren die toegang geven tot het compartiment en op de ramen van de trein.