Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Groep vrienden op het station met oranje shirts

Koningsdag 2024

Op 26 en 27 april viert heel Nederland Koningsnacht en -dag! Wij zetten langere en soms extra treinen in om jou naar je favoriete feest te brengen. Plan je heen- én terugreis voor vertrek en koop alvast je kaartje vooraf.

Reis met je betaalpas

Wil je geen los kaartje kopen? Check dan makkelijk in en uit met je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Je reist dan 2e klas en zonder korting of abonnement. Je hoeft hiervoor niet te activeren. Begin dus meteen op deze manier te reizen.

Praktische informatie 

We willen graag dat iedereen een veilige en feestelijke Koningsnacht en -dag heeft. Om daarvoor te zorgen hebben we een aantal maatregelen getroffen.

Alcoholverbod

Van 26 april 19.00 uur tot 28 april 7.00 uur mag je geen alcohol meenemen naar het station of in de trein. De winkels op het station verkopen in deze periode ook geen alcohol.

Aangepaste looproutes

Op Station Utrecht Centraal wordt vanaf 1.00 uur begonnen met het gedeeltelijk afsluiten van het station. De ingang aan de Jaarbeurszijde blijft de gehele nacht geopend.
Op Station Amsterdam Centraal is de westelijke entree aan de centrumzijde van het station gesloten vanwege werkzaamheden. 
Reizigers worden via aangepaste looproutes van en naar de treinen geleid.

Geen treinen Amsterdam Science Park en Amsterdam RAI

De stations Amsterdam RAI en Amsterdam Sciencepark zijn op Koningsdag gesloten. Zo voorkomen we dat deze (kleinere) stations overvol en onveilig worden. Reis om via station Amsterdam Zuid en station Amsterdam Amstel. 

Bagagekluizen

Op een aantal stations in de buurt van grote Koningsdagevenementen zijn de bagagekluizen en -depots gesloten:

Breda & Eindhoven
Vrijdag 26 april 19.00 – zondag 28 april 07.00 uur

Amsterdam CS
Vrijdag 26 april 19.00 – zondag 28 april 07.00 uur

Utrecht CS
Zaterdag 27 april 01.00 – zondag 28 april 06.00 uur

In deze periode is het niet mogelijk om hier bagage te plaatsen of op te halen. 

Samenreiskorting

Let op: Samenreiskorting is veranderd. Regel je Samenreiskorting vanaf 22 april met een samenreiscode op ns.nl, in de NS-app of bij de NS-servicebalie. Het is niet meer mogelijk om Samenreiskorting bij een kaartautomaat op een OV-chipkaart te laden. Kijk hier voor meer informatie.

Fiets in de trein

Op Koningsdag (27 april) is Fietskaart Dal de hele dag niet geldig.

Abonnement

Koningsdag is een feestdag. Kijk voor meer informatie over de geldigheid van je abonnement op feestdagen op Reizen tijdens feestdagen.

Studentenreisproduct

Als student met een weekabonnement kun je op Koningsdag niet vrij reizen; je reist op saldo met 40% korting. Met een weekendabonnement kun je op Koningsdag wel vrij reizen.

Reisassistentie

Door de drukte bieden we op de onderstaande momenten en stations op een alternatieve locatie NS Reisassistentie aan:

  • Koningsnacht 26 op 27 april:  Den Haag Centraal vanaf 23.00 uur, Utrecht Centraal vanaf 20.00 uur Arnhem vanaf 18.00 uur.

  • Koningsdag 27 april: Alkmaar, Utrecht Centraal, Breda, Eindhoven, Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid (tussen 14.00 en 18.00 wel mogelijk). Vanaf 18:00 uur Arnhem, Zwolle en Groningen.  

Internationale reizigers

De aankomst- en vertrekstations van internationale treinen zijn op Koningsdag ongewijzigd. Reizigers vanuit Amsterdam die een vliegtuig moeten halen of met de internationale trein gaan reizen, raden wij aan om tijdig op pad te gaan. Houd rekening met extra reistijd vanwege de grote drukte in de stad. Plan vooraf je reis in de reisplanner


Aanvullende informatie

NS Dagje Uit: 6x activiteiten voor Koningsdag 2024

Voor de leukste Koningsdag-activiteiten kan je terecht bij NS Dagje Uit. Van de Koningsfeesten in Helmond tot aan het Kralingse Bos Festival in Rotterdam.

Koningsbezoek Emmen

Op 27 april 2024 bezoekt Koning Willem-Alexander samen met zijn familie Emmen om daar Koningsdag te vieren. Lees meer over het bezoek van de koninklijke familie

Koningsdag Amsterdam

Overal in de stad vind je vrijmarkten, evenementen, muziek en activiteiten. Buiten de binnenstad zijn de grotere evenementen te vinden. Deze evenementen zijn alleen toegankelijk met vooraf gekochte entreebewijzen. 

Vrijmarkten in de binnenstad

De binnenstad ligt op loopafstand van station Amsterdam Centraal. Als je vanuit de richting Utrecht reist kun je ook uitstappen op station Amsterdam Amstel en vanaf daar verder reizen met de metro of tram. Vanuit de richting Noord-Holland kun je op station Amsterdam Sloterdijk overstappen op een tram, metro of bus naar de vrijmarkten in de binnenstad.

Vondelpark en Leidseplein

Naar het Vondelpark of het Leidseplein, reis je het snelst via station Amsterdam Zuid. Kom je vanuit de richting Haarlem en Zaandam, reis dan naar station Amsterdam Sloterdijk en stap over op metrolijn 50 naar Amsterdam Zuid. Vanaf station Amsterdam Zuid zijn beide locaties lopend te bereiken.

6x activiteiten voor Koningsdag 2024

Van festival tot vrijmarkt. Ontdek de leukste activiteiten.