Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

5x verrassende fietsroutes door Nederlandse nationale parken

Wie zegt dat je voor de mooiste natuur per se verre vliegreizen moet maken? Nederland barst van de verrassende nationale parken, waar je heerlijke fietsroutes kunt doen. Wij verzamelden de leukste en mooiste tochten voor je. Huur een OV-fiets op het station bij de route en ga op pad. Goed nieuws: op veel stations kun je ook een OV-ebike huren. Dat trapt nog net iets makkelijker.


1. Fietsroute vanaf station Dordrecht door Nationaal Park De Biesbosch

In Nationaal Park De Biesbosch hoor je slechts kwetterende vogels, wuivende wilgenbossen en ronkende bootjes. Het park is een rustgevend gebied om doorheen te trappen. Met deze fietsroute trek je een stuk door het noordelijk deel van Nationaal Park De Biesbosch. Kijk tijdens het fietsen goed om je heen. Wie weet spot je wel een visarend of een bever. Behalve natuur brengt de route je ook door een stuk stad. Je begint en eindigt namelijk in het historische Dordrecht. Toe aan pauze? Stap af bij restaurant Het Bolwerck. Hier geniet je - met zicht op de Oude Maas - van een (vega) burger, tosti of salade. 

Vanaf station Dordrecht fiets je binnen enkele minuten naar het eerste knooppunt van de route: de rotonde bij de Spuiweg. Start de route bij knooppunt 49.

 • Afstand: 45 kilometer
 • Openingstijden restaurant Het Bolwerck: dinsdag t/m zondag van 12.00 - 22.00 uur
 • Je bestelt bij restaurant Het Bolwerck een lunchgerecht voor +/- € 15
 • Bekijk ook onze stedengids voor Dordrecht via ns.nl

Startpunt route: station Dordrecht, fietsknoop.nl
Het Bolwerck, Boomstraat 27, Dordrecht, het-bolwerck.nl

2. Fietsroute vanaf station Maastricht door Nationaal Park Hoge Kempen met de OV-ebike

Deze route brengt je vanuit Maastricht de grens over, de Vlaamse natuur in. Je legt de tocht af op de OV-ebike. Met deze route trek je grotendeels over de flanken van Nationaal Park de Hoge Kempen. Je komt er heel wat natuurschoon tegen. Fonkelende vennen, heuvelig duingebied en heide - die half augustus paars kleurt - wisselen elkaar af. De route kent wat hoogtemeters, maar wees gerust. De OV-ebike sleept je er gemakkelijk doorheen. Zin in koffie met Limburgse vlaai? Stop aan het eind van de route bij Café 't Rozenhoedje. Wist je dat dit café uit 1466 het oudste café van Maastricht is?

Vanaf station Maastricht fiets je binnen enkele minuten naar het startpunt van de route, bij de Maastrichter Brugstraat.

 • Afstand: 60 kilometer
 • Openingstijden Café 't Rozenhoedje: woensdag en donderdag van 10.00 - 00.00 uur, vrijdag van 08.00 - 1.00 uur, zaterdag van 10.00 - 1.00 uur, zondag van 10.00 - 22.00 uur
 • Bekijk ook onze stedengids voor Maastricht via ns.nl

Startpunt route: Maastrichter Brugstraat, Maastricht, routeyou.com
Café 't Rozenhoedje, Boschstraat 109, Maastricht, cafetrozenhoedje.nl

3. Fietsroute vanaf station Driebergen-Zeist door de Utrechtse Heuvelrug met de OV-ebike

Huur een OV-ebike op station Driebergen-Zeist en ontdek de achtertuin van Utrecht: de Utrechtse Heuvelrug. Je komt tijdens deze route niet alleen veel groen, maar ook historie tegen. Zo trek je al vroeg op de route over Groot Heidestein. Hier zie je een paar 100 jaar oude heidevelden. Later fiets je door de Kaapse Bossen en kom je langs het poortgebouw van landgoed De Ruiterberg. De wit-blauw geruite luiken vallen op, net als de windvaan op de toren. Wie goed kijkt, ziet een ruiter met paard: het symbool voor het landgoed. Uitpuffen doe je bij FIGI in Zeist. Van een warme kom bosui-preisoep kom je weer lekker op krachten.

Start je route op station Driebergen-Zeist. De route begint bij knooppunt 79.

 • Afstand: 50 kilometer
 • Openingstijden Grand Café FIGI: maandag t/m vrijdag van 6.30 - 23.00 uur, zaterdag en zondag van 7.30 - 23.00 uur
 • Lunchgerechten van Grand Café FIGI kosten tussen de € 8,50 en € 23,75

Startpunt route: station Driebergen-Zeist, route.nl
Grand Café FIGI, Het Rond 2, Zeist, figi.nl

4. Fietsroute vanaf station Arnhem door Nationaal Park de Veluwezoom met de OV-ebike

Zin in een uitdagende route met flink wat hoogteverschillen? Dan is deze tocht vanuit Arnhem door de Veluwezoom een aanrader. We tippen je een OV-ebike, die je op station Arnhem Centraal huurt. Dat maakt de fietstocht goed te doen. Je wordt tijdens de route continu getrakteerd op mooie natuurpracht. Van de weidse uiterwaarden van de IJssel tot uitgestrekte heiden. Halverwege wacht een indrukwekkend uitzicht vanaf de Posbank op je. Kom je er rond half augustus? Dan zie je paarse heiden als een deken over het landschap liggen. De route begint en eindigt in Arnhem. Bekijk ook onze stedengids Arnhem voor tips voor deze historische, creatieve stad.

Start je route op station Arnhem Centraal.

 • Afstand: 53,8 kilometer

Startpunt: station Driebergen-Zeist, alltrails.com

5. Fietsroute vanaf station Tilburg door Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Dit is een van de zanderigste fietsroutes van Nederland. Nee, je hoeft niet bang te zijn dat je gaat zandhappen. Maar veel zand ga je zeker zien. Deze route brengt je namelijk door een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa: de Loonse en Drunense Duinen. Ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Over stevige, harde paden trap je langs bossen, heiden en - inderdaad - stuifzandvlakten. Misschien kom je nog wat bijzondere flora en fauna tegen, zoals korstmossen en levendbarende hagedissen. Na de rust van de Loonse en Drunense Duinen kun je de gezelligheid opzoeken in Tilburg. Ontdek in onze stedengids Tilburg welke leuke dingen je er kunt doen.

Start je route op station Tilburg en huur daar je OV-fiets.

 • Afstand: 40 kilometer
 • Startpunt: station Tilburg, routeyou.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Nationale Parken Bureau, Ellen van den Doel, Piotr Kroczak, Unsplash en Pexels

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x de mooiste fietsroutes van Nederland langs het water

Huur een OV-fiets en ontdek de mooiste plekken van Nederland.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten