Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

6x de mooiste fietsroutes van Nederland langs het water

Wist je dat we in Nederland meer fietsen hebben dan inwoners? Dat we een echt fietsland zijn, kun je dus wel stellen. Op heel wat NS-stations kun je een OV-fiets huren. Zo kun je makkelijk en betaalbaar de mooiste fietsroutes van Nederland ontdekken. Sommige NS-stations hebben zelfs elektrische OV-fietsen. Huur een OV-fiets naar keuze en trap een van deze zes fijne fietsroutes langs het water.


1. Fietsroute Zeist Waterproof: ontdek Zeist en zijn relatie met water

Tijdens de fietsroute Zeist Waterproof leer je alles over de relatie tussen Zeist en water. Water gaf en geeft de stad veel oplossingen, maar ook uitdagingen. Hoe dat precies zit, ontdek je tijdens een tocht van 18,9 kilometer. Je komt bijvoorbeeld langs landgoed Hoog Beek en Royen. Stap even van je (elektrische) OV-fiets af en zoek het kunstwerk Zeist aan Zee. Als de stijging van de zeespiegel ooit doorzet, dan komt hier de nieuwe Nederlandse kustlijn. Een gek idee. Wil je pauzeren? Plof neer bij Het Jagershuys. Ooit was dit een rustplek voor paard en ruiter, nu eet je er lekker verse pannenkoeken.

De fietsroute start bij station Driebergen-Zeist. Hier kun je een OV-fiets of elektrische OV-fiets huren.

 • Afstand fietsroute: 18,9 kilometer
 • Startpunt: station Driebergen-Zeist
 • Je huurt een elektrische OV-fiets voor € 13 per dag
 • Openingstijden Het Jagershuys: woensdag t/m vrijdag van 11.30 - 21.00 uur, zaterdag en zondag van 11.00 - 21.00 uur. 
 • Prijzen Het Jagershuys: een pannenkoek kost tussen de € 6,50 en € 19,50, een reguliere lunch +/- € 10

Het Jagershuys, Jagersingel 15, hetjagershuys.nl

2. Fietsen langs de Vecht: Rondje Weesp en Vreeland

De rivier de Vecht kronkelt door de provincies Utrecht en Noord-Holland heen. Langs de Vecht trap je een van de mooiste fietsroutes van Nederland. De route start in Weesp. Vanaf hier trek je langs bloeiende natuur, historische forten en gezellige buitenplaatsen. Stap even af in Vreeland en pak je camera erbij. De ophaalbrug, bootjes aan het water en bloemenrijen bezorgen je schitterende foto's. Tip: haal hier een ijsje bij IJssalon Ko. Een fijn pauzemoment in de zon. Later op de fietsroute kom je nog een hoogtepunt tegen, namelijk Muiderslot. Het kasteel en de omliggende slotgracht zijn weer een schitterend decor voor een foto.

De route start bij station Weesp. Op dit station kun je een OV-fiets huren.

 • Afstand fietsroute: 40 kilometer
 • Start- en eindpunt route: station Weesp
 • Openingstijden IJssalon Ko: woensdag t/m vrijdag van 16.00 - 21.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 - 21.00 uur. De ijssalon is open van april t/m september

IJssalon Ko, Breedstraat 1, Vreeland, kovreelandsijs.nl

3. Rijd de waterrijke Reeuwijkse Plassenroute

De Reeuwijkse Plassen liggen tegen Reeuwijk en Gouda aan. Met de OV-fiets kun je heerlijke fietstochten maken om de plassen heen. Trap met de wind door je haren, terwijl windsurfers hun kunsten laten zien op het water. Je komt tijdens het fietsen nog meer spektakel tegen. Zoals de Wierickerschans: een fort dat in 1673 werd gebouwd in opdracht van stadhouder Willem III. Wist je dat dit fort nog in oorspronkelijke staat is? Rust tijdens de tocht lekker uit bij Theetuin de Koffietuin in Nieuwerbrug aan den Rijn. Hier drink je vers gezette koffie tussen de perenbomen en kakelende kippen. Verwen jezelf extra met een punt huisgemaakte appeltaart.

Het startpunt van de route ligt op een paar minuten van station Bodegraven. Op dit station kun je een OV-fiets huren. 

 • Afstand fietsroute: 28 km 
 • Startpunt: Brugstraat, Bodegraven
 • Openingstijden Theetuin de Koffietuin: van mei tot oktober geopend op zaterdag en zondag van 11.00 - 17.00 uur
 • Prijzen Theetuin de Koffietuin: je bestelt hier koffie met gebak voor +/- € 6

Theetuin de Koffietuin, Weijpoort 12, Nieuwerburg, theetuindekoffietuin.cargo.site

4. Rondje Bussum langs wateren en forten

Wat dit rondje Bussum tot een van de mooiste fietsroutes van Nederland maakt? Vooral de combinatie van natuur en historie die je tegenkomt. Je fietst door waterrijk landschap en stuit onderweg op allerlei historische hoogtepunten. Neem nou Naarden, een van de best bewaarde vestingsteden die we in Europa kennen. Verderop de route liggen Fort Ronduit en kasteel Muiderslot op je te wachten. Het water? Dat is er volop. Zo fiets je een stuk langs het Amsterdam-Rijnkanaal en het Markermeer. Tip: stop onderweg in Weesp bij Café Toeters & Bellen. Je luncht hier op een heerlijk zonnig terras aan de Vecht.

Je kunt op station Naarden-Bussum een OV-fiets huren en daar de route meteen starten. 

 • Afstand fietsroute: 44 kilometer
 • Startpunt: station Naarden-Bussum
 • Openingstijden Café Toeters & Bellen: dinsdag t/m donderdag van 11.00 - 1.00 uur, vrijdag van 11.00 - 2.00 uur, zaterdag van 10.00 - 2.00 uur en zondag van 10.00 - 1.00 uur
 • Prijzen Café Toeters & Bellen: je bestelt hier lunchgerechten tussen de € 4,50 (tosti's) en € 16,50 (saté van kippendij)

Café Toeters & Bellen, Herengracht 1, Weesp, cafetoetersenbellen.nl

5. Fietsroute door de Betuwe en langs De Linge

De Linge slingert dwars door de Betuwe heen. Vooral in de lente - als de bloesembomen in bloei staan - is dit gebied net een sprookje. De bloesemblaadjes dwarrelen dan om je heen, terwijl het water van de Linge glinstert als glitter. Terecht een van de mooiste fietsroutes van Nederland dus. Toch is deze fietstocht ook in de zomer- en herfstmaanden een feestje. Denk maar eens aan de manden vol appels en peren die je in deze tijd plukt. Zin om de dag lekker af te sluiten? Plof neer bij restaurant LingeZicht in Tricht. De vega ketjap-aubergine is hier populair, net als het terras direct aan de Linge.

Je kunt op station Geldermalsen een OV-fiets huren en vanaf daar de fietsroute starten. 

 • Afstand fietsroute: 38,5 kilometer
 • Start- en eindpunt: station Geldermalsen
 • Restaurant LingeZicht ligt op 5 minuten fietsen van station Geldermalsen, het start- en eindpunt van je route.  Openingstijden restaurant: woensdag en donderdag van 17.00 - 22.00 uur, vrijdag t/m zondag van 11.00 - 22.00 uur
 • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 20

Restaurant LingeZicht, Lingedijk 43, Tricht, lingezichttricht.nl

6. Limburgs Gouvernement rondtocht vanuit Maastricht

Het ultieme vakantiegevoel: een dagje fietsen in Maastricht. De wind in je haren, de Maas aan je zij en Limburgse vlaai binnen handbereik. Hoe lekker is dat? De Limburg Gouvernement-rondtocht brengt je langs verschillende hoogtepunten in en rondom de Limburgse hoofdstad. Je start de fietstoer op station Maastricht. Vanuit hier stuit je al snel op een echt stadsicoon: de Sint Servaasbrug. Vergeet niet af te stappen en een foto van de kabbelende Maas te nemen. Later op de route kom je het gebouw tegen waar de tocht zijn naam aan dankt, het Limburgs Gouvernement. 

De route start op station Maastricht. Hier kun je makkelijk een (elektrische) OV-fiets huren.

 • Afstand fietsroute: 17,9 kilometer
 • Je huurt een elektrische OV-fiets voor € 13 per dag

Start- en eindpunt: station Maastricht​​​​​​

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: RBT Heuvelrug & Vallei, Café Toeters en Bellen, Pexels, Unsplash en Pixabay

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x de mooiste fietsroutes door Nederland

Deze fietstochten voeren je langs afwisselende landschappen en zijn goed bereikbaar vanaf NS-stations.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten