Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x bijzondere street art routes in Nederland

Dat je als cultuurliefhebber je hart kunt ophalen in onze steden is bekend. Kijk je ook altijd je ogen uit bij het zien van prachtige street art? Het is een unieke manier om een stad te verkennen in de buitenlucht. Wij hebben de meest bijzondere street art routes voor je verzameld. Van muurschildering tot muurgedicht en van Utrecht tot Goes.


1. Kunstzinnige stadswandeling door Utrecht

Ontdek de kleurrijke street art van Utrecht tijdens een stevige wandeling door de stad. Begin bij het Westplein en bewonder de schilderingen zoals 'De Fluitspeler' en 'De Slapende Mars'. Loop naar de Daalsebuurt om meer prachtige muurschilderingen te zien, waaronder enkele met treinen als eerbetoon aan de vroegere NS-bewoners. Beëindig de wandeling in het Julianapark of het Antje Drijver Paviljoen en mis niet de indrukwekkende 3D-boekenkast aan de Amsterdamsestraatweg. Vergeet niet om terug te keren om de gedetailleerde street art van de nagebootste Catharijnekerk te bewonderen en bezoek het museum Sonnenborgh. Meer tips ? Bekijk de stedengids voor alle hotspots in Utrecht en maak er een compleet dagje uit van.

  • Startpunt: vanaf station Utrecht Centraal 5 minuten lopen naar Westplein

2. Mooie murals in Goes

Ontdek de mooiste murals van nationale en internationale kunstenaars tijdens de street art route in Goes, een van de leukste activiteiten in de stad. Bewonder een tien meter hoge poes, realistische watermannen en iconische Zeeuwse meisjes op de meest onverwachte plekken. Met deze route wandel je in zeven kilometer door de stad. Meer inspiratie voor een dagje Goes? Bekijk onze tips voor 24 uur in Goes

Download gratis de Street Art Route Goes in de ANWB Eropuit app, of kies je eigen route via de online kaart.

  • Start- en eindpunt: station Goes
  • Lengte wandeling: 7 km

3. Rondje door Rotterdam

Leer Rotterdam kennen met een - of alle zes als je niet genoeg krijgt - street art route dwars door de stad. Geniet van uiteenlopende kunstwerken in verschillende wijken. Van een korte wandeling door de binnenstad  tot een lange route die je meevoert door het oude Crooswijk. Eén ding hebben de routes gemeen: ze voeren je langs de eigenzinnige street art van lokale kunstenaars.

De route kan via de Rewriters-app gedownload worden. Je kunt de originele route door het centrum ook lopen door middel van de kaart die je gratis kunt uitprinten. Wil je er zeker van zijn dat je de allernieuwste kunstwerken kunt bewonderen, raden we je aan om de Rotterdam Street Art routes via de app te downloaden. Download voor iOS in de App store of voor Android in de Google Play-store.

  • Startpunt route: station Rotterdam Centraal
  • Lengte: de routes variëren tussen de 4 en 10 km

4. Rondje muurschilderingen Tymon de Laat, Rotterdam

Stap op de OV-fiets en ontdek de kleurrijke muurschilderingen van de Rotterdamse Tymon de Laat door de hele stad. In elk werk staat een verhaal centraal. Een mooi voorbeeld is ‘Love Birds’ in de Boomgaardsstraat: een ekster met een ring in zijn mond en de tekst ‘Sam will you marry me?’ Op deze plek vroeg de Laat zijn vriendin ten huwelijk. Een andere favoriet is ‘Madre Tierra’, oftewel Moeder Aarde. De boodschap: wees liever voor elkaar. Meer zien van Rotterdam? Maak er een compleet dagje uit van. Ontdek alle hotspots in Rotterdam.

De muurschilderingen zijn verspreid over Rotterdam. Vanaf station Rotterdam Centraal is het 22 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets naar ‘Madre Tierra’.

instagram.com

5. Free Walking Tour Eindhoven

Met de Free Walking Tour in Eindhoven leer je in twee uur de stad kennen. Tijdens deze rondleiding neemt een lokale gids je mee door de straten van de stad en vertelt je alles wat je moet weten over de geschiedenis, cultuur en bezienswaardigheden van Eindhoven. Tijdens de tour loop je langs prachtige muurschilderingen en de belangrijkste bezienswaardigheden van Eindhoven, zoals de Sint-Catharinakerk, het Philips Stadion en het Van Abbemuseum. Je leert over de geschiedenis van Eindhoven en de invloed die Philips heeft gehad op de ontwikkeling van de stad. Je ziet ook enkele minder bekende plekken die je misschien niet zou ontdekken als je zelf op pad gaat.

De Free Walking Tour in Eindhoven duurt ongeveer twee uur en is geschikt voor alle leeftijden. Wil je er een compleet dagje Eindhoven van maken? Bekijk dan onze stedengids met alle hotspots in Eindhoven.

  • Startpunt: Philips Museum in het centrum van de stad, iedere zaterdag om 13.00 uur

Emmasingel 31, Eindhoven

6. Kunstschatten in Leiden

Wist je dat je op meer dan 120 gevels door de stad prachtige muurgedichten vindt? Met acht routes wandel je langs deze Leidse kunstschatten. Elke wandelroute is ingestoken op een thema. Zo heb je de wandelroutes 'Vreemde schriften', 'Voor 1880' en 'Natuur'. Ontdek Leiden met de magische muurgedichten.

De routes bevinden zich door heel Leiden. Tip: maak deze wandeling onderdeel van je stedentrip. Bekijk al onze tips voor 24 uur in Leiden.

  • Startpunt: zes wandelingen starten op enkele minuten lopen van station Leiden Centraal.

7. Blind Walls Gallery Breda

De Blind Walls Gallery in Breda is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in street art en de stad op een creatieve manier wil ontdekken. De muurschilderingen zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar vertellen ook verhalen over de geschiedenis, cultuur en identiteit van de stad. De Blind Walls Gallery is ontstaan uit het idee om de stad te transformeren van een grijze en saaie omgeving naar een kleurrijke en inspirerende plek. Sinds de start in 2014 zijn er meer dan 90 muurschilderingen gemaakt door zowel lokale als internationale kunstenaars. De schilderingen variëren van portretten van lokale inwoners tot abstracte en surrealistische afbeeldingen.

  • De routes starten op verschillende plekken in de binnenstad van Breda
  • De wandelingen variéren tussen de 3 en 23 km (er zijn wandel- en fietsroutes beschikbaar)
  • Wil je er een compleet dagje uit in Breda van maken? Bekijk dan onze stedengids met alle hotspots in Breda.

Beeld: Goes is Goes, LaPeet, Rolanda Windhorst

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

8x bijzondere Nederlandse musea

Musea in de categorie ‘net even anders’.

Kunst en cultuur

De leukste tips op een rij van moderne kunst, klassieke werken en events.

Groepsticket Daluren

Reis voordelig met een groep vanaf 2 personen. Geldig tijdens daluren.

vanaf € 7,15 p.p.