Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x de mooiste culturele en historische bezienswaardigheden van Den Haag

Van monumentale panden als een oude gevangenis tot musea met werk van grote kunstenaars als Escher: in onze politieke hoofdstad valt veel te beleven. Bewonder deze historische en culturele bezienswaardigheden in Den Haag en maak je dagje uit onvergetelijk.


1. Stap in de wereld van Eschers optische illusies

Tijdens een bezoek aan Escher in het Paleis dompel je je onder in de wereld van Escher. Alleen al de locatie van het museum, gelegen in het oude werkpaleis van Koningin Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix, is een bezienswaardigheid. Terwijl je door de zalen dwaalt, zie je prachtige gouden details, schilderingen, karakteristieke deuren en een schitterende kroonluchter. Het museum neemt je mee in de ontwikkeling van deze Nederlandse kunstenaar. Van zijn Italiaanse landschappen tot zijn optische illusies met spiegels en trappen. In de interactieve tentoonstelling op de tweede verdieping wordt er gespeeld met jouw perspectief: een beleving voor al je zintuigen! Is alles écht wat het lijkt? 

Vanaf station Den Haag Centraal is het 11 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets. 

 • Open van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur 
 • Entree: volwassenen € 11,50, € 8,50 voor 13 t/m 17-jarigen, € 6,50 voor 7 t/m 12-jarigen en kinderen t/m 6 jaar gratis

Lange Voorhout 74, escherinhetpaleis.nl

2. Idyllisch en rijk aan historie: Het Heilige Geest Hofje

Via een oude poort stap je dit schilderachtige en oudste hofje van Den Haag binnen. Het ontstond in 1616 en was bestemd als woonplek voor arme vrouwen en weduwen. De kerk en de rijken die het hofje stichtten hoopten door aan deze liefdadigheid te doen een plek in de hemel te krijgen. Nu bekijk je hier tijdens een rondleiding schattige arbeidershuisjes met trapgevels die rondom de tuin staan. Het stralende middelpunt én hoogtepunt van het hofje is de juttepeer uit 1647. Waarschijnlijk de oudste perenboom van ons land. De boom bloeit nog elkaar jaar, net als de vele mooie bloemen.

Vanaf station Den Haag Centraal is het 15 minuten lopen of 10 minuten met de OV-fiets. 

 • Let op: alleen te bezoeken via georganiseerde wandelingen van het Buitenmuseum. Prijs voor een rondleiding langs twee museumhuizen en het Heilig Geesthofje is € 12,50 p.p. (mogelijk vanaf 6 personen) en € 10 p.p. voor een groep van minimaal 15 personen. 

Paviljoensgracht, hetheiligeesthofje.nl

3. Ga op een spannend avontuur bij de eeuwenoude Gevangenpoort

Heb je altijd al willen weten hoe een gevangenis ervan binnen uitziet? Dan is Rijksmuseum de Gevangenpoort, aan de Hofvijver, the place to be. In de dertiende eeuw verleende dit imposante gebouw de toegang tot het kasteel de Graven van Holland, nu bekend als het Binnenhof. Eeuwen later werd de poort een gevangenis voor wanbetalers en verdachte misdadigers die in afwachting waren van hun proces. Tegenwoordig huist er in de Gevangenpoort een museum voor jong en oud en ontdek je in de permanente tentoonstelling alles over misdaad, berechting en straf door de jaren heen. Voor kinderen is er een speciale audiotour en interactieve game, waar je voor even in de rol van een rechter kruipt.

Vanaf station Den Haag Centraal is het 15 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

 • Open van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur en in het weekend van 11.00 – 17.00 uur 
 • Entreeprijs volwassenen € 15 p.p. en € 7,50 voor 4 t/m 17-jarigen, Museumkaart gratis. Ook zijn er rondleidingen voor € 5 p.p. Wij raden aan om van tevoren te reserveren

Buitenhof 33, gevangenpoort.nl

4. Mensen kijken en de skyline van de stad bewonderen bij de Hofvijver

In hartje centrum en pal naast het Binnenhof vind je de Hofvijver. Wist je dat hier van origine een natuurlijk duinmeer was waar de Haagse Beek en de gedempte Bosbeek bij het Haagse Bos op uitkwamen? Volgens geruchten bevond zich in de dertiende eeuw in het ‘duinmeer’ een eiland met een kasteel van graaf Willem II van Holland. Leuk detail: het eiland is er nog, herkenbaar aan de vlaggenstok en bomen. De rechthoekige vijver is met zijn karakteristieke hoeken, kades en fontein nog steeds een eyecatcher. Plof neer aan de kades en je hebt prachtig zicht op de skyline van Den Haag, het beroemde torentje van de minister, en de voorbijtrekkende locals, toeristen en politici.

Je loopt binnen 15 minuten naar de Hofvijver of met de OV-fiets is het slechts 5 minuten fietsen.

 • Je kunt verschillende wandelroutes volgen langs vele Haagse hoogtepunten in de binnenstad die ook langs de Hofvijver gaan. Bijvoorbeeld deze 17,3 kilometer lange route van Wandelnet, die je zelfstandig kunt volgen

Lange Vijverberg, denhaag.com

5. Ontdek de schoonheid van de gotische Kloosterkerk

Gelegen aan het Lange Voorhout ligt de vijftiende-eeuwse Kloosterkerk. De gotische architectuur met de enorme en sierlijke ramen is alleen al van buitenaf indrukwekkend om te zien. Rond 1400 werd er een Dominicaans klooster gesticht bij de monumentale kerk. De kerk figureerde als paardenstal en opslagplaats voor munitie. Sinds halverwege de zeventiende eeuw is het een protestante kerk. Ook binnen kijk je je ogen uit, van de glas-in-loodramen tot de wonderschone lichtinval en mozaïek van ‘Het laatste avondmaal’. Rijk aan fascinerende kunst, architectuur en historie.  

Vanaf station Den Haag Centraal is het 15 minuten lopen of 9 minuten met de OV-fiets. 

 • Van mei t/m begin september geopend op dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur 
 • Gratis toegang, een vrijwillige bijdrage is welkom 

Lange Voorhout 4, kloosterkerk.nl

6. Leer meer over het leven in gevangenschap bij Nationaal Monument Oranjehotel

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het ‘Oranjehotel’ een Scheveningse gevangenis. Hierin zaten zo’n 25.000 gevangenen. Van Joden tot communisten die werden opgesloten voor verhoor en berechting door de Duitsers. Tegenwoordig is het een museum en nationaal monument. Zodra je via de hoge gevangenismuren naar binnen loopt, is het alsof je in een misdaadfilm zit. In Cel 601 brachten terdoodveroordeelden hun laatste nacht door. In de audiotour ontdek je persoonlijke verhalen over de bezetting, het verzet en het gevangenisleven. 

Vanaf station Den Haag Centraal is het 20 minuten met de OV-fiets of 10 minuten met de bus of 24 minuten met de tram. 

 • Open van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur 
 • Entreeprijs volwassenen € 12,50 p.p., € 7 voor 8 t/m 24-jarigen en Museumjaarkaart gratis 

Van Alkemadelaan 1258, oranjehotel.org

7. Waan je in een koninklijk sprookje bij het Vredespaleis

Eén van de meest iconische, historische en mooiste bezienswaardigheden in Den Haag is het Vredespaleis. Het idee voor het paleis ontstond in 1899 toen de Russische tsaar Nicolaas II met de staatshoofden van 26 andere landen bijeenkwam voor een conferentie over vrede en ontwapening. Ook huist er het Internationaal Gerechtshuis van de VN. Sierlijke bogen, glas-in-loodramen, kleurrijke wandschilderijen van onder meer Ferdinand Bol en bronzen borstbeelden van vredesiconen als Ghandi: elk detail is een lust voor het oog. In de idyllische tuin van de Britse tuinarchitect Andrew Carnegie – met rozen als symbool voor liefde – begeef je je in een oase van rust én vrede.

Vanaf station Den Haag Centraal is het 15 minuten met de OV-fiets of 8 minuten met de bus of 13 minuten met de tram. 

 • Open van woensdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur
 • Entree is gratis. Een rondleiding door het Vredespaleis van ongeveer een uur kost € 15 p.p., kinderen t/m 7 jaar gratis

Carnegieplein 2, vredespaleis.nl

8. Oude trams spotten bij het Haags Openbaar Vervoer Museum

Van het verleden naar het heden tot de toekomst: in het Haags Openbaar Vervoer Museum draait alles om het openbaar vervoer van Den Haag en omstreken. Het HOVM begeeft zich in een voormalige tramremise vanaf waar de HTM van 1906 tot 1983 vertrok. In het museum ontdek je op de trambanen 30 trams, voornamelijk historische exemplaren uit de vorige eeuw. Sommigen waren open zodat bezoekers konden ‘luchten’, anderen hebben geen nummerborden, ogen bijna als een trein of waren zo klein dat ze vooral dienden om goederen te vervoeren. Ontdek jij alle verschillen? 

Vanaf station Den Haag Holland Spoor is het 20 minuten lopen of 8 minuten met de OV-fiets of 8 minuten met de tram. 

 • Let op: alleen open op zondagmiddag (t/m 17 december 2023) van 12.30 – 17.00 uur 
 • Entreeprijs volwassenen € 7,50 p.p., 65+ € 6 en 4 t/m 12-jarigen € 4,50. Ook zijn er combitickets voor de tram- en busrit beschikbaar. Je kunt alleen pinnen in het museum
 • Elke zondag en met het Open Monumentenweekend in september kun je een ritje maken met een oude tram 

Parallelweg 224, hovm.nl

9. Bezoek het museum van wereldformaat het Mauritshuis

Heb je altijd al ‘Het meisje met de parel’ in het echt willen bewonderen? Dan mag het wereldberoemde Mauritshuis niet ontbreken tijdens jouw historische stadswandeling door Den Haag. Het gebouw is klein in uitvoering maar laat een onvergetelijke indruk achter. In de zeventiende eeuw werd het pand ontworpen door architect Jacob van Campen - bekend van het Paleis op de Dam - en diende het als woonhuis van graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen. Sinds 1822 is het Mauritshuis een museum alias ‘het Koninklijke Kabinet van Schilderijen’. Loop door de knusse zalen en laat je verrassen door zeventiende-eeuwse schilderkunst van bekende Nederlandse en Vlaamse kunstenaars, van Frans Hals tot Paul Rubens.

Vanaf station Den Haag Centraal 10 minuten is het lopen of 8 minuten met de OV-fiets.

 • Open op maandag van 13.00 – 18.00 en van dinsdag t/m zondag van 10.00 – 18.00 uur  
 • Entreeprijs volwassenen € 18 p.p., jongeren t/m 18 jaar en voor mensen met een Museumjaarkaart gratis entree. Let op: reserveer van tevoren vanwege de drukte

Plein 29, mauritshuis.nl

10. Dwaal van de historische binnenstad naar de Scheveningse kust

Cultuur- en natuurliefhebbers kunnen letterlijk uit de voeten met onze veelzijdige historische stadswandeling door Den Haag. Vanaf Den Haag Centraal ben je binnen een paar minuten in de monumentale binnenstad met het Binnenhof, het torentje en de Hofvijver. Onderweg stop je bij vele hoogtepunten als de Gevangenispoort, Panorama Mesdag, het Vredespaleis en leuke winkelstraatjes. Tijdens het tweede deel van de route loop je langs het historische en romantisch ogende landgoed in Engelse stijl Clingendael met haar bijzondere geometrische tuinen. Sluit je dag in koninklijke stijl af voor de poort van Paleis Huis ten Bosch.

Deze wandeling start op station Den Haag Centraal. 

 • Lengte: 8 of 19 km. Je kunt op diverse plekken de route inkorten door de tram te nemen, bijvoorbeeld bij het Vredespaleis
 • Geschikt met kinderen: ja  
 • Honden toegestaan: ja, mits aangelijnd 

Tekst: Rosa Lee Szarzynski - Insiders
Beeld: Het Heilige Geest Hofje, Beeldbank Den Haag, Kerkelijk Bureau Kloosterkerk, Jan Louis van den Oever, Arjan de Jager, Inga Powilleit, Gerrit Schreurs en Chris Westerduin.

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur op creatieve stedentrip in hip Den Haag

Beleef alles wat het creatieve Den Haag te bieden heeft.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten