Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur activiteiten op en rond het water in Groningen ontdekken

Groningen en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Neem nou het oude havenkwartier. Wist je dat dit stadsdeel vroeger in directe verbinding met de zee lag waardoor het verschil van eb en vloed goed merkbaar was? Nu wandel je er met droge voeten over de kades: de Hoge der A en Lage der A. Ook de grachten zijn een belangrijk onderdeel van de stad. Met ons 24-uursprogramma vol activiteiten leer je waterrijk Groningen goed kennen.


10.00 uur: De dag beginnen bij Revista Coffee

Lange treinreis achter de rug? Dan kun je een kop koffie vast goed gebruiken. Steek bij aankomst op station Groningen direct de Heresingel over. Op de Herebrug zie je een blauwe bus staan. Raak niet in de war: deze bus is niet onderweg naar een volgende bestemming. In plaats van een motor ronkt hier de hele dag een koffiezetapparaat. Aan de zijkant van je bus bestel je koffie, eventueel met iets lekkers. De plakken bananenbrood zijn populair. Vanaf hier kun je dieper Groningen in wandelen of fietsen. Of plof je nog even neer op het terras aan het water?

Vanaf station Groningen wandel je in een kleine 10 minuten naar Revista Coffee. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in een kleine 5 minuten. 

 • Openingstijden: maandag van 12.00 - 17.00 uur, dinsdag t/m vrijdag 9.00 - 17.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00 -17.00 uur
 • Je bestelt hier een koffie voor +/- € 3

Herebrug, instagram.com/revistacoffee

11.00 uur: Wandelen door het oudste havenkwartier van Groningen

Met of zonder koffie in je hand wandel je vanuit Revista Coffee het centrum in. Je gaat naar een historische plek: het oudste havenkwartier van de stad. Eeuwen geleden kwamen vrachtschepen hier af en aan. Toen lag dit stuk stad in directe verbinding met de zee. Dat zorgde voor nogal onvoorspelbare situaties voor handelaren. Daarom bouwden stadsgenoten een kade voor eb en voor vloed. De lage kade voor eb heet de Lage der A. De andere hoge kade - voor vloed - heet de Hoge der A. Tegenwoordig is het een sfeervolle plek met veel horeca. En nog altijd fotogeniek, met de vele pakhuizen aan het glinsterende water.

Vanaf Revista Coffee wandel je in een kwartier naar de Hoge der A en de Lage der A. Met de OV-fiets ben je er in 5 minuten.

Hoge der A en Lage der A, visitgroningen.com

12:00 uur: Lunchen aan het water bij Wadapartja Westerhaven

Met nog wat activiteiten in Groningen voor de boeg kun je wel een lekkere lunch gebruiken. Wij tippen een bezoek aan Wadapartja: een kleurrijk lunchcafé aan winkelgebied Westerhaven. Het terras van dit café zit bij lekker weer bomvol. Niet gek, want je zit dan in de zon aan het water. Bij Wadapartja werken ze graag met lokale producten. Zo komen de cranberries van Terschelling en de broden - van Gronings graan - van stadsbakker Luuk. Nieuwsgierig naar deze lokale specialiteiten? Bestel dan het Omgedraaid Suikertrutje. Dat is een wentelteefje van Luuks Gronings suikerbrood met Terschellingse cranberrycompote. 

Vanaf Hoge der A en Lage der A wandel je in 5 minuten naar Wadapartja. Met de OV-fiets ben je een paar minuten sneller.

 • Openingstijden: woensdag en donderdag van 10.00 - 16.00 uur, vrijdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
 • Van 28 april t/m 3 november is Wadapartja één uur langer open
 • Een lunchgerecht kost hier tussen de € 10 en € 15

Pottebakkersrijge 21, wadapartja.nl

15:00 uur: Rondvaart over de grachten van Groningen

Na een ochtend wandelen door Groningen mag je je voeten wel wat rust gunnen. Hoe ontdek je een stad nu relaxter dan vanaf een boot? Stap aan boord van een KOOL-rondvaartboot en leer Groningen kennen vanaf het water. Tijdens de stadsrondvaart vertelt de kapitein je allerlei feitjes over Groningen. Bovendien zie je gebouwen die typisch zijn voor de stad, zoals het Groninger Museum en de Martinitoren. Een uur na afvaart keer je weer terug aan wal. Regent het? De boot is grotendeels overdekt. Je zit dus altijd droog. 

De afvaartlocatie van de rondvaart is tegenover station Groningen. Vanaf Wadarpatja wandel je hier in een kleine 10 minuten naartoe. Of stap op je OV-fiets: dan ben je er in een paar minuten.

 • Bekijk de afvaartkalender via de website van rondvaartbedrijfkool.nl. Let op: wees 15 minuten  voor afvaart aanwezig
 • Tickets: volwassenen € 16, kinderen van 4 t/m 11 jaar € 9 en groepen (vanaf 20 personen) € 13,50
 • Prijzen zijn exclusief consumpties en/of catering

Afvaart locatie, station Groningen, rondvaartbedrijfkool.nl

17:30 uur: Dineren bij Restaurant & Brasserie Groen 

Je dag vol activiteiten in Groningen zit er bijna op. Sluit af bij Restaurant & Brasserie Groen, in het hart van de stad. Verwacht geen groene muren, vloeren en stoelen hier. Nee, de restaurantnaam past vooral bij het concept van het restaurant. Ze werken er zoveel mogelijk biologisch, met streekproducten en volgens de seizoenen. Behoorlijk groen dus. Wat er op de kaart staat? Onder andere een groene vega risotto met zelfgemaakte pesto, doperwten en spinazie. Maar ook een diamanthaas van lokale Groninger Weiderund. Tip voor de liefhebber van alcoholische versnaperingen: laat je adviseren over een port of dessertwijn van het menu.

Vanaf de afvaartlocatie van de rondvaart wandel je in een kwartier naar het restaurant. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in 5 minuten.

 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 11.30 - 22.00 uur
 • Een driegangenmenu kost € 39,50 per persoon. De prijzen van losse hoofdgerechten variëren van € 21,50 tot € 27,50

Carolieweg 16-1, brasseriegroen.nl

Overnachttip: Hotel Corps de Garde

Je dag vol activiteiten in Groningen zit erop. Wil je blijven slapen? Boek dan een kamer bij Hotel Corps de Garde. Dit hotel ligt - geheel in thema - aan het water. Wist je dat dit niet altijd een hotel is geweest? In de 17e eeuw was het een wachthuis voor soldaten en militairen. Zij beschermden toen de stad. De historie van toen zie je op verschillende plekken in het hotel terug. Zoals de oude kroonlijst, waar nu de naam van het hotel op prijkt. Na een fijne nacht kun je de volgende dag op je gemak terug wandelen naar station Groningen.

Vanaf Restaurant & Brasserie Groen wandel je in ruim 10 minuten naar Hotel Corps de Garde. Met de OV-fiets ben je er een kleine 5 minuten.

 • Je boekt hier een kamer vanaf € 120

Oude Boteringestraat 74, hotelcorpsdegarde.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Marion Stoffels, Stella Dekker Fotografie, Bas Meelker, Brasserie Groen en Hotel Corps De Garde

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur met vriendinnen in Groningen

De leukste tips voor een weekend in het hoge noorden.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten