Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x zien en doen in Groningen

Struin door de levendige binnenstad van Groningen en bezoek de indrukwekkende monumenten, zoals de Martinitoren. Maar sla zeker de vele eettentjes en winkels niet over. Vanaf Groningen station ervaar je de stad al wandelend op z’n best. Wat te doen in Groningen?


1. Groninger Museum

Zodra je het treinstation uitloopt, is het Groninger Museum niet te missen. De artistieke buitenkant van het gebouw is alleen al een bezoek waard. Binnen geniet je van diverse tentoonstellingen, in ruimtes met ieder een eigen uitstraling. Verwacht veel kleur, design, moderne kunst en vooral heel bijzonder werk.

Vanaf Station Groningen 4 minuten lopen.

Museumeiland 1, groningermuseum.nl

2. Het Forum Groningen

Achter de gevels van de Grote Markt in het Groningse centrum doemt dit gigantische gebouw op. Het Forum dient op vele manieren als ontmoetingsplek. Voor cultuurliefhebbers zijn er exposities, het museum Storyworld en een filmaanbod. Ga rondneuzen in de bibliotheek of op onderzoek in het smartlab. De horecagelegenheden vind je op verschillende verdiepingen. Bij STACH geniet je van cappuccino’s met vegan bananenbrood. Op de tiende verdieping zit restaurant NOK. Onder het genot van een luxe gangenmenu kijk je door het panorama-uitzicht uit over de hele stad.

Vanaf Station Groningen 17 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Nieuwe Markt 1, forum.nl

3. Fietsroute door de stad en de polder

Combineer de stadse levendigheid met een mooie groene fietstocht per OV-fiets. Kilometers door de polder, langs kleine dorpjes, grote meren en bospaadjes. Terwijl de vogels je toefluiten en de Schotse hooglanders in de weilanden grazen. Op deze route ervaar je de omgeving op z’n mooist en eindig je weer in het gezellige centrum.

De fietsroute start en eindigt bij de Herebrug, visitgroningen.nl

4. Even uitrusten bij Cappuvino

Na een fietsroute of een stadswandeling ben je misschien toe aan een kopje koffie. Of een glas wijn. In deze elegante koffie- en wijnbar klinkt jazzmuziek uit de boxen. Het is een gezellige plek om ’s middags of tot in de late uurtjes even neer te strijken. 

Vanaf Station Groningen 13 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Vismarkt 1, cappuvino.com

5. Beklim de Martinitoren

De Martinitoren, het statement van de stad, is ook echt een must visit. Misschien zie je het niet direct, maar de toren heeft veel doorstaan. Een brand, bliksem, oorlogen op de stoep en ook een instorting lag op de loer. Toch staat de toren er al zo’n 500 jaar. Na zo’n 300 traptreden ben je ongeveer op 97 meter hoogte. Iets te hoog gegrepen? Van beneden is het ook al een plaatje.

Vanaf Station Groningen 17 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Martinikerkhof 3, visitgroningen.nl

6. Universiteitsmuseum

In een historisch pand, in een van de leukste straten van het centrum, zit het Universiteitsmuseum. Hier komen natuur, wetenschap en cultuur samen. Bekijk eeuwenoude portretten van hoogleraren of instrumenten uit een oud laboratorium. Of doe mee aan een interactieve tentoonstelling. En geniet van de exposities over botanische, anatomische of medische studies. Een bezoek aan dit museum is niet alleen leuk, je leert er ook veel.

Vanaf Station Groningen 13 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Oude Kijk in ’t Jatstraat 7A, rug.nl/museum

7. Winkelen bij Lilos vintage

Verderop in de straat zit deze niet te missen vintagewinkel. Alle items in de collectie zijn met zorg uitgezocht door eigenaar Siedo. Dit resulteert in een collectie vol kwaliteit met unieke items die vooral uit Italië komen.  Let op, de winkel is gevestigd achter in saladebar Rå. Een goed excuus om het shoppen te combineren met een voedzame salade.

Vanaf Station Groningen 15 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Oude Kijk in ‘t Jatstraat 50, instagram.com/lilos.vintage

8. Vegan fine cuisine bij Achterwerk

Heb je in een restaurant vaak keuzestress? Bij Achterwerk maken ze het makkelijk. De enige keuze die je hoeft te maken is tussen een vier-of vijfgangenmenu. Wat er geserveerd wordt, blijft een verrassing totdat het voor je neus staat. Het is in ieder geval allemaal veganistisch. Het restaurant is klein en knus, met een ongedwongen sfeer. In het pand zijn ook restaurant Cilinder en club OOST gevestigd.

Vanaf Station Groningen 15 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Oosterstraat 13a, lekkerachterwerk.nl

9. Interieur en meer bij Laif en Nuver

Meubels, posters, woonaccessoires en nog veel meer moois. En vooral heel veel kleur. Laif en Nuver is echt zo’n winkel waar je bij binnenkomst direct geïnspireerd raakt. Het is ook veel meer dan een interieurwinkel. Ze noemen het niet voor niets een ‘soulstore’. De medewerkers denken met de klant mee, ze proberen zo veel mogelijk duurzaam te ondernemen en de prachtige interieurartikelen maken je ook gewoon heel blij.

Vanaf Station Groningen 16 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Rode Weeshuisstraat 7, laifennuver.nl

10. Drankjes drinken bij Mr. Mofongo

’s Avonds nog tijd over voor een borrel? Strijk dan neer bij deze leuke en populaire cocktail- en wijnbar. Gelukkig wordt het barpersoneel ondersteund door een robot. Ja echt, een robot. Om het nog mooier te maken wordt de sterke drank bij Mr. Mofongo zelf gemaakt. De distilleerketels kun je zo zien hangen. Hierdoor is het natuurlijk extra leuk om samen een cocktail te proeven met huisgemaakte rum of gin.

Vanaf Station Groningen 15 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Oude Boteringestraat 26, mofongo.nl

Spoordeelwinkelaanbieding

Maak je dagje Groningen nog leuker met deze aanbieding: voor slechts € 39 krijg je een Dagretour Daluren naar Groningen en een kopje koffie of thee met cannoli.

Tekst: Lea de Jonge – MPG.
Beeld: ANP, Stella Dekker Fotografie, Marketing Groningen, Sjoerd Knol, Studiobram.

5x culturele hotspots in Groningen

Laat je verrassen door deze onbekende parels.

6x vintage winkels in Groningen

De must-visit adressen voor tweedehands en vintage kleding én meubels.