Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x iconische plekken in Rotterdam

Rotterdam barst van de iconische plekken. Soms steken die met kop en schouders boven Rotterdam uit, zoals de Euromast. Af en toe zijn ze van internationale allure. Denk aan Chinatown Rotterdam. En wat dacht je van plekken die doordrenkt zijn van historie, zoals Delfshaven? Leer Rotterdam echt goed kennen en bezoek de zeven grootste iconen van de stad. Met de trein ben je er zo.


1. Klim de Euromast Rotterdam in

Hoog boven het silhouet van Rotterdam steekt de Euromast uit. Wist je dat deze 185 meter hoge toren een van de hoogste van Nederland is? Vanaf de top van de Euromast kijk je uit over heel Rotterdam. Een sportieve activiteit waar een 360 graden uitzicht op je wacht. Echte sportievelingen abseilen van de toren af. Liever relaxt? Geniet dan van een etentje in de brasserie van de Euromast. Vooral een diner bij zonsondergang is een aanrader. Dan heb je zicht op een schitterend verlicht Rotterdam. Tip: bezoek ook Het Park dat aan de Euromast grenst. Hier wandel je tussen eeuwenoude bomen, sierlijke waterpartijen en knusse picknickplekken.

Vanaf station Rotterdam Centraal wandel je in een half uur naar de Euromast. Met de OV-fiets ben je er sneller, dan duurt de tocht een klein kwartier.

 • Openingstijden Euromast: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 22.00 uur
 • Tickets Euromast: volwassenen € 12,50, senioren vanaf 65 jaar € 11 en kinderen van 4 t/m 11 jaar € 9 

Parkhaven 20, euromast.nl

2. Ontdek multicultureel Chinatown Rotterdam 

Op de Rotterdamse Kruiskade vind je een stukje Azië: Chinatown. Dit multiculturele stuk stad zit sinds de jaren 80 in dit deel van Rotterdam. Daarvoor vond je het in Katendrecht, aan de andere kant van de Nieuwe Maas. De verhuizing was vanwege stedelijke vernieuwing. Wist je dat die verplaatsing van locatie vrijwel nooit voorkomt bij wereldwijde Chinatowns? In Chinatown Rotterdam vind je allerlei Aziatische producten en delicatessen, van Chinese donuts tot dim sums. Toch ontdek je er ook meer culturen. Vooral de West-Kruiskade is een mengelmoes van Aziatische, Afrikaanse en Caribische invloeden. Tip: bezoek Chinatown Rotterdam tijdens Chinees Nieuwjaar. Dan geniet je er van vuurwerk, muziek en dans. 

Vanaf station Rotterdam Centraal wandel je in 5 minuten naar Chinatown. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in een paar minuten.

Chinatown Rotterdam, chinatownology.com

3. Proef lokaal lekkers bij Fenix Food Factory 

In Fenix Food Factory maak je kennis met het werk van echte Rotterdamse ondernemers. Er zijn veel spots waar je lokale delicatessen kunt proeven. Zoals Kaapse Brouwers uit Katendrecht, waar meer dan 32 verschillende ambachtelijke bieren op de tap staan. Of Shokunin: een koffiebranderij met Rotterdamse roots. Bij Bosch&de Jong vind je dan weer voer voor je brein, in de vorm van boeken. Je snuffelt hier tussen metershoge boekenkasten vol leeswerk. Van literatuur tot boeken over de stad Rotterdam. 

Vanaf station Rotterdam Zuid wandel je in een half uur naar Fenix Food Factory. Met de OV-fiets ben je er sneller, namelijk in 10 minuten.

 • Openingstijden: woensdag en donderdag van 8.30 - 22.00, vrijdag en zaterdag van 8.30 - 23.00 en zondag van 8.30 - 20.00 uur

Nico Koomanskade 1025, fenixfoodfactory.nl

4. Cultuur snuiven in Wereldmuseum Rotterdam

In Wereldmuseum Rotterdam draait alles om culturen. Hoe ze zijn ontstaan, wat ze kenmerkt en hoe ze in al die jaren zijn veranderd. Migratie, mobiliteit en makerschap zijn thema's die je in het museum terugziet. Bezoek bijvoorbeeld de tentoonstelling Kolonialisme en Rotterdam. In deze tentoonstelling - die draait t/m november 2024 - ontdek je hoe kolonialisme de stad beïnvloedde. Beelden, verhalen en objecten leren je meer over deze donkere kant van de geschiedenis. Kleurrijke werken spot je bij de exhibitie A World in Common. Hier wordt hedendaagse Afrikaanse fotografie gevierd. Bijzonder feit: deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het Londense Tate Modern museum.

Vanaf station Rotterdam Centraal wandel je in een half uur naar het Wereldmuseum. Met de OV-fiets duurt je tocht 10 minuten.

 • Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur, zaterdag en zondag van 11.00 - 17.00 uur
 • Tickets: volwassenen € 16, kinderen van 6 t/m 18 jaar € 8 en kinderen t/m 5 jaar gratis
 • Benieuwd welke tentoonstellingen er nu zijn? Bekijk de agenda op rotterdam.wereldmuseum.nl

Willemskade 25, rotterdam.wereldmuseum.nl

5. Bezoek historisch Delfshaven  

In de Tweede Wereldoorlog, in het jaar 1940, werd Rotterdam gebombardeerd door de Duitsers. Delfshaven is een van de weinige plekken die toen intact bleef. Een echt historisch stukje Rotterdam dus. Wist je dat de beroemde Nederlandse zeeheld Piet Hein hier geboren werd? Struin door dit knusse havengebied, langs glinsterend water en historische grachtenpanden. Neem een kijkje in een van de antiekwinkels, ateliers of jenevercafés. En bezoek zeker Molen De Destilleerketel: één van de grootste molens van Nederland. Een mooi plaatje schiet je hier gegarandeerd.

Vanaf station Rotterdam Centraal fiets je in een kwartier met de OV-fiets naar Delfshaven.

 • Tip: huur een OV-fiets

Baden Powellaan 2, rotterdam.info

6. Verwonder je over de Kijk-Kubus Museumwoning

De Rotterdamse kubuswoningen doen heel wat wenkbrauwen optrekken. Een woning in de vorm van een kubus, hoe zit dat precies? Woont dat een beetje comfortabel? Toch zijn ze al 40 jaar razend populair. In de Kijk-Kubus Museumwoning ontdek je misschien wel waarom. Of krijg je je brandende vragen over deze ongewone woning beantwoord. Je ziet op maat gemaakte meubels, die zijn aangepast aan de schuine muren. Aan de hand van informatie op beeldschermen en maquettes leer je meer over de architectuur. 

Vanaf station Rotterdam Centraal wandel je in 25 minuten naar de Kijk-Kubus Museumwoning. Wij tippen de OV-fiets. Daarmee ben je in 10 minuten op locatie.

 • De Kijk-Kubus Museumwoning is 7 dagen per week geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur
 • Tickets: vanaf 12 jaar € 3, vanaf 65 jaar en studenten € 2 en kinderen tot 12 jaar € 1,50

Overblaak 70, kubuswoning.nl

7. Ga de groene Rotterdamse daken op van DakAkker  

In Rotterdam maakt men slim gebruik van de vele platte daken in de stad. Dat ontdek je op DakAkker. Op het Rotterdamse Schieblock staat een dakboerderij van ongeveer 1.000 vierkante meter. Daar is volop leven. Je ziet tientallen groentesoorten, ruikt allerlei bloemen en kruiden en hoort het gezoem van bijen. Er wordt volop verbouwd en geëxperimenteerd. Een effectieve manier om Rotterdam een stukje groener te maken. Tip: op DakAkker vind je brunchrestaurant Ted's Place. Je bruncht hier op het dak, tussen de daktuinen en met uitzicht op de stad. De vegan French Toast - met fruit en kokosyoghurt - is een aanrader. Zoet en verfrissend tegelijkertijd.

Vanaf station Rotterdam wandel je in een kleine 10 minuten naar de DakAkker. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in een paar minuten.

 • Openingstijden Ted's Place: dagelijks van 9.00 - 17.00 uur
 • Je bestelt bij Ted's Place een lunchgerecht voor +/- € 14

Schiekade 189 (7e verdieping), dakakker.nl
Ted's Place, Schiekade 189, teds-place.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Tim Bilman, Fenix Food Factory, Karin Oppelland, Tom Pilzecker, Wereldmuseum Rotterdam en Unsplash

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur creatieve plekken bezoeken in Rotterdam centrum

Laat je inspireren in de creatieve hoofdstad van Zuid-Holland.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten