Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur in de Spoorzone in Tilburg

Creatief, innovatief, groen en gezellig, dat is de Tilburgse Spoorzone. Het is een plek waar de historie van de stad in een hip en industrieel jasje is gestoken. Zoals de Tilburgse LocHal: een culturele hotspot in een voormalige locomotiefhal. Met ons 24-uursprogramma beleef je volop activiteiten in de Spoorzone van Tilburg. Klaar om dit unieke stukje stad langs het Tilburgse spoor te ontdekken?


10:00 uur: Koffietje en ontbijtje bij Stoom013

Je dag vol activiteiten in de Tilburgse Spoorzone begint beter met koffie. Wandel vanuit station Tilburg de Spoorzone in en stop bij Stoom013. Deze oude, knalblauwe treinwagon is omgebouwd tot koffiebar. Binnen zit je lekker knus, buiten geniet je in de zon van koffie en kleurrijke graffiti. Op het menu staat specialty coffee. Dat is koffie die voldoet aan hoge kwaliteitseisen. Bij Stoom013 bieden ze ook kwaliteit in de vorm van lokale en biologische producten. Begin je dag extra lekker met een vers, lokaal worstenbroodje, een echte Brabantse delicatesse.

Je wandelt vanaf station Tilburg in een kleine 10 minuten naar Stoom013.

 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.30 - 17.00 uur
 • Je bestelt hier koffie met iets lekkers voor +/- € 8

Burgemeester Brokxlaan 6, stoom013.nl

11:00 uur: Bezoek een Tilburgs icoon: de LocHal

De Spoorzone is een plek waar moderne architectuur met historische achtergronden samenkomen. Daar is de Tilburgse LocHal een goed voorbeeld van. Vroeger was dit een NS-locomotiefwerkplaats. Kapotte locomotieven kregen hier een nieuw leven. Nu vind je er een bibliotheek, werk- en vergaderplekken en exposities. Vind je het leuk om de geschiedenis van de Tilburgse LocHal te leren kennen? Meld je dan aan voor een rondleiding met een gids. Tip: in het StadsCafé van de LocHal kun je pauzeren met een kop koffie.

Vanaf Stoom013 wandel je in 5 minuten naar de Tilburgse LocHal.

 • Openingstijden Tilburgse LocHal: maandag t/m vrijdag van 8.00 - 22.00 uur, zaterdag van 9.00 - 17.00 uur, zondag van 12.00 - 17.00 uur
 • Openingstijden StadsCafé: maandag t/m vrijdag van 8.30 - 18.00 uur, zaterdag van 9.00 - 17.00 uur, zondag van 12.00 - 17.00 uur. Je bestelt hier een kleine kop koffie voor € 1,80
 • Boek een rondleiding met gids op lochal.nl

Burgemeester Brokxlaan 1000, lochal.nl

12:30 uur: Lunch bij het T-Huis in het Tilburgse Spoorpark

Het Spoorpark is het groene stukje van de Tilburgse Spoorzone. Tilburgers kiezen het Spoorpark voor een picknick, wandeling of sportieve activiteit. Je kunt er bijvoorbeeld de 37 meter hoge Kempentoren op klimmen. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over Tilburg. Een toffe tip voor de avonturier. Maar eerst: lunchen bij het T-Huis. In dit restaurant is het lekker ruim, maar ook knus. Daar zorgen zachte, fluwelen zitjes, vele planten en een kleine haard voor. Schijnt de zon? Kies dan een plek op het terras aan het water. Fijn: de menukaart is groot. Wij vonden de avocadotoast met mangospread, cashewnoten en granaatappel erg lekker.

Je wandelt vanaf de LocHal in een kwartier naar het Tilburgse Spoorpark, waar het T-Huis ligt.

 • Openingstijden Spoorpark: dagelijks van 8.00 - 22.00 uur. Van mei t/m september is het Spoorpark open tot 23.00 uur
 • Openingstijden T-Huis: dagelijks van 11.00 - 22.00 uur
 • Je bestelt bij het T-Huis een lunchgerecht voor +/- € 15
 • Toegangsprijs Kempentoren: € 2. Het ticket kun je alleen met pinpas betalen. Meer informatie over de Kempentoren vind je op spoorparktilburg.nl

Adres T-Huis: Spoorpark 12, t-huis-spoorpark.nl
Spoorpark, spoorparktilburg.nl​​​​​​

14:00 uur: Op avontuur in Doloris Meta Maze Tilburg

In de middag bezoek je een magische plek in de Tilburgse Spoorzone: Doloris. Het doet hier een beetje Alice in Wonderland-achtig aan. Niets is wat het lijkt. Klinkt vaag? Dat is het ook wel. Maar dat maakt deze ervaring bijzonder. De Tilburgse Doloris Meta Maze is een doolhof van 40 kamers. Een sprookjeswereld waar je in ronddwaalt. Al je zintuigen worden er geprikkeld. Je klimt, klautert en kruipt, ziet kleuren en lichten en hoort bizarre geluiden. De route bepaal je zelf. Je wandelt dan ook in je eentje door het doolhof. Een ding is zeker: zoiets als Doloris Meta Maze in Tilburg ervaarde je nog nooit eerder.

Vanaf het T-Huis wandel je in een kleine 20 minuten naar de Doloris Meta Maze, aan de andere kant van de Tilburgse Spoorzone.

 • Openingstijden: maandag 11.30 - 20.30 uur, dinsdag en woensdag van 12.00 - 20.30 uur, donderdag van 10.30 - 20.30 uur, vrijdag van 10.30 - 23.00 uur, zaterdag van 9.30 - 23.00 uur en zondag van 9.30 - 20.00 uur
 • Prijzen toegangsticket: tussen de € 19 en € 25, afhankelijk van dag van de week en tijd van het jaar. Bekijk actuele toegangsprijzen op doloris.nl

Spoorlaan 21C, doloris.nl​​​​​​

17:30 uur: Uit eten bij Eetbar De Wagon

Nog een bijzondere locatie in de Tilburgse Spoorzone: Eetbar De Wagon. Dit restaurant ligt aan de noordelijke kant van station Tilburg. Je dineert hier in een oude treinwagon uit 1900, in een sfeervolle historische setting. Oude fluwelen treinbanken, bagagerekken en donkerhouten meubels nemen je mee terug in de tijd. Het menu heet de Avondspits. Je start met een voorgerecht op het 1e station en eindigt op het Eindstation: de desserts. Als 2e station - het hoofdgerecht - tippen we je in ieder geval het vegan Wagon patatje stoof. En als laatste station? De 'appeltaart' van knolselderij. Een zoete en frisse afsluiter van je culinaire reis.

Je wandelt vanaf Doloris Meta Maze in een kleine 10 minuten naar Eetbar De Wagon.

 • Openingstijden: zondag t/m donderdag van 12.00 - 23.00 uur, vrijdag en zaterdag van 12.00 - 23.00 uur
 • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 25

Burgemeester Brokxlaan 1041, eetbardewagon.com​​​​

20:00 uur: Borrelen bij LOC Brewery

Je dag in de Spoorzone sluit je af bij LOC Brewery. Dat is een 'brew pub': een brouwerij en restaurant in één. Er staan 21 zelfgebrouwen bieren op roterende taps. Zoals de Train Hopper: een fruitig bier met bittere afdronk. Kies bieren naar keuze of ga voor een proeverij. Zin in een borrelhap? Probeer dan de La Trappe Quadruppel-bitterballen. Bij LOC Brewery borrel je in een gezellige huiskamersfeer. Er staat regelmatig iets op de planning, zoals een proeverij en DJ-avond. Een ontspannen manier om je dag vol activiteiten in Tilburg af te sluiten.

Je wandelt van Eetbar De Wagon in ruim 5 minuten naar LOC Brewery.

 • Openingstijden: maandag t/m woensdag van 16.00 - 23.00 uur, donderdag van 14.00 - 0.00 uur, vrijdag van 14.00 - 1.00 uur, zaterdag van 12.00 - 1.00 uur en zondag van 12.00 - 22.00 uur
 • Bekijk de actuele menukaart en agenda op locbrewery.nl

Burgemeester Brokxlaan 18, locbrewery.nl​​​​​​​

Overnachttip: NineT7

Blijven plakken in Tilburg? Een fijn overnachtingsadres vind je tegenover de Spoorzone, in het Tilburgse Dwaalgebied. Dat zijn de gezellige zijstraten van de binnenstad. In de Noordstraat vind je B&B NineT7. Het historische pand heeft twee soorten verblijfplekken: een junior suite en een studio. Beide kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien. De junior suite heeft een bad, terwijl je in de studio een eigen keukenblad en eettafel hebt. Zin om de volgende dag te ontbijten of lunchen in de Tilburgse binnenstad? We verzamelden de acht leukste restaurants voor je via ns.nl.

Vanaf LOC Brewery wandel je in een klein kwartier naar B&B NineT7. De volgende ochtend wandel je in 5 minuten terug naar station Tilburg.

Noordstraat 97, ninet7.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Bjorn Snelders, Eetbar De Wagon, Jostijn Ligtvoet Fotografie, Loc Brewery, Doloris Meta Maze, Pexels en Unsplash

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

8x eten in de leukste restaurants van Tilburg

Laat je smaakpapillen dansen in deze gezellige Brabantse stad.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten