Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur wandelen in Zaandam en omgeving

Zin om er tussenuit te gaan? Een nieuwe omgeving te leren kennen en lekker buiten te bewegen? Wij hebben een fijne tip. Stap in de trein naar Zaandam om in de Zaanstreek te wandelen. Vanuit hier ontdek je twee Zaandorpen: Wormer en Wormerveer. Duik de natuur en historie van de omgeving in, terwijl de Zaan langs je zijde kronkelt. Kijk, dat is echt een lekker dagje uit.


10:00 uur: Koffie bij De Koffiezaak

Je dag wandelen in de Zaanstreek begint in Zaandam. Hier start je de dag goed met een kop koffie van De Koffiezaak. Dit koffietentje zit op meerdere plekken in de stad; jij bezoekt de locatie aan de Gedempte Gracht. In deze kleine, maar fijne koffiezaak aan het water geniet je van kwaliteitskoffie. Vers geroosterde koffiebonen en de vaardigheden van de barista's zorgen daarvoor. Neem een koffie-to-go en wandel op je gemak langs de gracht. Terwijl de stad langzaam ontwaakt, heb jij de eerste stappen van de dag al achter de rug.

Vanaf station Zaandam ben je met een kleine 5 minuten wandelen bij De Koffiezaak.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur, zondag en maandag van 12.00 - 17.00 uur
 • Je bestelt hier een koffie-to-go voor +/- € 2,50

Gedempte Gracht 46, dekoffiezaak.nl

11:00 uur: Wandeling door Wormerveer

Koffie op? Trek je schoenen nog even stevig aan. De wandeling door de Zaanstreek gaat beginnen. Je gaat Zaandam achter je laten, omdat je gaat wandelen in Wormerveer. Een 6,5 kilometer lange route brengt je langs de hoogtepunten van dit Zaandorp. Zoals fabriekswand Wormerveer: een historische plek met voormalige rijstpellerijen en pakhuizen. Nog altijd worden in de Lassie-fabriek rijstproducten ontwikkeld. Het grootste gedeelte van de tocht wandel je langs de kabbelende Zaan. Vergeet niet af en toe langs de oever te rusten en te genieten van het uitzicht. Ontspanning hoort ook bij een dag als vandaag.

Vanaf station Zaandam pak je de trein richting station Wormerveer, van waaruit je gaat wandelen. De route start op station Wormerveer.

 • Afstand: 6,5 kilometer
 • Download de (gratis) route via de website zaans.nl

Startpunt route: station Wormerveer, zaans.nl

13:00 uur: Hemels lunchen bij Hemels Wormerveer

Heb je 6,5 kilometer in de benen? Tijd voor een rustpauze. Plof neer bij de vrolijkste lunchtent van Wormerveer: Hemels. Zeg nu zelf, die kleurige bloemenboog bij de ingang trekt je toch gewoon aan? De lunchgerechten van Hemels zijn zoveel mogelijk gemaakt van biologische streekproducten. Zo komt de kaas van de Witte Kaaswinkel in Krommenie. Extra fijn: het grootste deel van de kaart is vega(n) en kan glutenvrij worden gemaakt. Wij tippen de avocadotoast met kappertjes, cherrytomaten en granaatappel. En een ijsje als toetje. Met 30 smaken heb je meer dan genoeg keuze. Lekker, zeker met een plek op het terras in de zon.

Vanaf station Wormerveer - het eindpunt van de wandelroute - wandel je in 5 minuten naar Hemels.

 • Openingstijden: maandag t/m zondag van 9.00 - 18.00 uur
 • Je bestelt hier een lunchgerecht voor +/- € 10

Zaanweg 109, Wormerveer, hemelsijswormerveer.nl

15:00 uur: Wormer ontdekken via de Wormer-route

Aan de oostkant van de Zaan - tegenover Wormerveer - ligt het dorp Wormer. Na de lunch ga je dit deel van de Zaanstreek ontdekken. Je wandeling start bij Bezoekerscentrum De Poelboerderij. Vanuit hier wandel je naar een uniek natuurgebied: het Wormer- en Jisperveld. Wist je dat dit het grootste veenweidegebied van West-Europa is? Je wandelt er langs ontelbaar veel weilanden die zijn omringd met sloten en wuivend riet. Wat meteen opvalt tijdens je wandeling is de stilte. Je hoort niets, behalve het gekwetter van vogels. Heerlijk rustgevend. Via fabriekswand Wormer en langs de Zaan wandel je uiteindelijk terug naar het routestartpunt.

Vanaf Hemels Wormerveer wandel je in een half uur naar het startpunt van de route: Bezoekerscentrum De Poelboerderij.

 • Download de route via de website zaans.nl
 • Afstand: 7,5 kilometer

Startpunt: Bezoekerscentrum De Poelboerderij, Veerdijk 106, Wormer, zaans.nl​​

18:00 uur: Uit eten bij Batavia 1894

In een hip en historisch pand van fabriekswand Wormer vind je Batavia 1894. Hier schuif je in de avond aan voor een lekker diner. Binnen doen de grote stalen balken denken aan het fabrieksverleden. Buiten valt vooral het zonnige terras op, met zicht op de Zaan. Je geniet bij Batavia 1894 van seizoensgebonden gerechten. Die zijn zoveel mogelijk gemaakt met lokale ingrediënten. De malse spareribs zijn een specialiteit van het huis, maar wij vinden de vega Mexicaanse tortilla ook een delicatesse. Lekker fris met verse groenten, guacamole en crème fraîche. Een portie friet met echte Zaanse mayonaise mag natuurlijk niet ontbreken.

Vanaf Bezoekerscentrum De Poelboerderij wandel je in ruim 20 minuten naar Batavia 1894.

 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 - 0.00 uur
 • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 20

Veerdijk 39, Wormer, batavia1894.nl

Overnachttip: Bed & Breakfast Saenliefde

Zaandam, Wormerveer en Wormer: je hebt vandaag heel wat kunnen wandelen. Ontspan met een fijne overnachting bij Bed & Breakfast Saenliefde. Je slaapt hier in een authentiek pakhuis, een monument uit 1680. De zachte bedden, het uitzicht op de Zaan en de bloeiende binnentuin brengen rust. Dat verdien je wel na zoveel kilometers. In de ochtend ontwaak je met een uitgebreid ontbijt, met verse broodjes en kaas uit de Beemster. Dat wordt geserveerd in een oud-Hollandse kamer in boerderijstijl. Lekker uitgerust en gegeten? Keer terug naar station Wormerveer en richting Zaandam. Plak je er nog een dag in de Zaanstreek aan vast?

Vanaf Batavia 1894 wandel je in een kleine 10 minuten naar Bed & Breakfast Saenliefde. Wil je de volgende ochtend terug naar station Zaandam? Vanuit Bed & Breakfast Saenliefde wandel je in ruim een kwartier naar station Wormerveer. Pak daar de trein naar Zaandam.

 • Er zijn verschillende kamers beschikbaar. Van modern met opvallende kleuren tot nostalgisch met oude, houten balken in het plafond. Je boekt hier een tweepersoonskamer vanaf € 139 per nacht

Veerdijk 62, Wormer, saenliefde.nl​​​​​​

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Marion Stoffels, Floor van der Vlist, Bed & Breakfast Saenliefde, Bart Homburg, Floris Krelage, Pixabay, Unsplash en Pexels

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

5x de leukste winkels in Zaandam

Ga op ontdekking in de leukste winkels van Zaandam.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten