Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur activiteiten vol Hollands glorie in Zaandam

In Zaandam komt Hollands glorie tot leven. Authentieke molens, donkergroene Zaanse huisjes: je komt ze allemaal tegen. Met ons programma vol activiteiten ontdek je het glansrijke verleden van Zaandam. Stap op de OV-fiets - die je huurt op station Zaandam - en trap naar de Zaanse Schans en het Zaans Museum. Hier proef je van het Zaanse verleden, van klompen tot kaas en koekjes. Zalig, Zaandam!


10:00 uur: Koffie en ontbijt bij 't Groene Pandje

Op de Gedempte Gracht van Zaandam komen historie en de tijd van nu samen. Het straatbeeld is een mengelmoes van eeuwenoude gevels, bruggetjes en hippe winkels. Je dag vol Hollands glorie begint in deze iconische Zaanse straat, bij 't Groene Pandje. Het donkergroene Zaanse huisje - anno 1793 - is niet te missen tussen de moderne winkelpanden. Begin je dag lekker uitgebreid met een compleet ontbijt. Kies voor gezond met yoghurt, fruit en muesli. Of ga op de Franse of Engelse toer, met croissants, kaas en jam of roerei en bacon. Tip: het drijvende terras is een heerlijke plek als de zon schijnt.

Vanaf station Zaandam fiets je in 5 minuten met de OV-fiets naar 't Groene Pandje.

 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 - 18.00 uur, zaterdag van 9.00 - 17.00 uur en zondag van 10.00 - 17.00 uur
 • Je bestelt hier een compleet ontbijt voor € 14,25 (gezond), € 14,75 (Frans) of € 17,35 (Engels)

Gedempte Gracht 77, groenepandje.nl

11:00 uur: Bezoek het Czaar Peterhuisje

Vanuit 't Groen Pandje fiets je naar een oranje pand met een knalrode deur: het Czaar Peterhuisje. Ooit logeerde hier een beroemde gast, namelijk Peter de Grote. De Russische tsaar verbleef eind augustus 1697 in Zaandam. Zijn doel? Het vak van scheepstimmerman leren. Het Czaar Peterhuisje is een plek waar eeuwenoude herinneringen worden bewaard. Je kunt er bijvoorbeeld het dodenmasker van Peter de Grote en de buste van Russische grootvorstin Anna Paulowna bekijken. De namen op de wanden en ramen herinneren aan voormalige bezoekers van het huisje. Wist je dat Napoleon en keizerin Sissi ooit op jouw plek stonden?

Vanaf 't Groene Pandje fiets je in 3 minuten met de OV-fiets naar het Czaar Peterhuisje.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
 • Tickets: volwassenen € 6, kinderen van 4 t/m 17 jaar € 3 en kinderen t/m 3 jaar gratis

Krimp 23, zaansmuseum.nl

12:30 uur: Lunch bij Eetcafé de Toog

Je eerste bezoek aan een museum in Zaandam zit erop. Tijd om te lunchen. Opnieuw bezoek je een pand met een rijke historie: het uit 1680 stammende Eetcafé De Toog. In 2003 werd dit pand volledig gerestaureerd. De opknapbeurt heeft het restaurant goed gedaan, hoewel de goede sfeer altijd is gebleven. Net als de heerlijke ligging aan de Zaan overigens. Binnen proef je de nostalgische sfeer meteen. De oude bar, diepbruine houten vloer en fluwelen stoelen maken het een gezellige plek. Bestel een panini brie en honing, met een warme kop soep erbij. Of probeer de beroemde spareribs met huisgemaakte marinade. 

Vanaf het Czaar Peterhuisje fiets je in ruim 10 minuten met de OV-fiets naar Eetcafé de Toog.

 • Openingstijden: maandag t/m donderdag van 12.00 - 23.00 uur, vrijdag en zaterdag van 12.00 - 0.00 uur en zondag van 12.00 - 23.00 uur
 • De prijzen voor lunchgerechten lopen uiteen van € 6,75 voor een kom soep tot € 31,50 voor een warm pannetje ossenhaas

Zuideinde 50, eetcafedetoog.nl

14:00 uur: Bezoek iconen van Zaandam: de Zaanse Schans en het Zaans Museum

Zeg je Zaandam, dan zeg je Zaanse Schans. Het cultureel erfgoeddorp is Hollands glorie ten top. Fiets langs de Zaan, met de kleurige molens in je vooruitzicht. Wist je dat in deze molens nog volop arbeid wordt verricht? Olie, meel, specerijen en kleurstoffen worden hier allemaal gemaald. Je kunt een bezoek brengen aan de molens. Net als aan de kaasmakerij en bakkerij overigens, die allemaal op korte afstand van elkaar liggen. Neem gerust iets lekkers mee voor thuis. Zulke heerlijke ambachtsproducten zijn maar moeilijk te weerstaan.

Op de Zaanse Schans vind je ook hét museum van Zaandam: het Zaans Museum. Dit museum werd opgericht om het Zaanse erfgoed te bewaken. Bekijk bijvoorbeeld de kunstcollectie Kunst uit de Zaanstreek. De kunstwerken werden gemaakt door kunstenaars die zich door de Zaanstreek lieten inspireren. Absoluut pronkstuk is het schilderij De Voorzaan en de Westerhem, gemaakt door de Franse schilder Claude Monet. Een andere vorm van kunst zie je in de Verkade Experience. De kunst van het chocolade en koek maken. De originele machines - die uit de vroege twintigste eeuw stammen - draaien hier nog op volle toeren.

Vanaf Eetcafé de Toog fiets je in een kleine 10 minuten naar de Zaanse Schans en het Zaans Museum.

 • Openingstijden Zaanse Schans: dagelijks van 9.00 - 17.00 uur
 • Bekijk actuele openingstijden en ticketprijzen van de Zaanse Schans-molens via de website van dezaanseschans.nl
 • Openingstijden Zaans Museum: dagelijks van 10.00 - 17.00 uur
 • Tickets Zaans Museum: volwassenen € 14,50, kinderen van 4 t/m 17 jaar € 7,50 en kinderen t/m 3 jaar gratis

Zaansche Schans, Schansend 7, dezaanseschans.nl
Zaans Museum, Schansend 7, zaansmuseum.nl​​​​​​

17:30 uur: Hapje eten bij Café Fabriek

Vanuit de Zaanse Schans trap je door naar een andere mooie locatie in Zaandam: De Fabriek. Wist je dat dit ooit een jongensschool was? De originele mozaïeken tegelvloer op de gang herinnert daar nog aan. Met zicht op de Zaan kom je bij De Fabriek heerlijk bij van een dag vol activiteiten in Zaandam. Het is een plek waar je lekker lang blijft hangen. Kies bijvoorbeeld voor kaasfondue, waarbij je dipt met brood van Kiss Bakery uit Zaandam. Tip: Café De Fabriek is onderdeel van Theater De Fabriek. Als je wil, kun je na het dineren je caféstoel verruilen voor een bioscoopstoel.

Vanaf de Zaanse Schans en het Zaans Museum fiets je in 20 minuten naar De Fabriek.

 • Openingstijden: maandag en dinsdag van 19.30 - 0.00 uur, woensdag en donderdag van 14.00 - 0.00 uur, vrijdag en zaterdag van 12.00 - 1.00 uur en zondag van 12.00 - 0.00 uur
 • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 20
 • Bekijk de agenda en ticketprijzen van Theater De Fabriek via de website van de-fabriek.nl

Jan Sijbrandsteeg 12, de-fabriek.nl

Overnachttip: Boutique Hotel Zaan

Van het uitzicht op de Zaan en de windmolens krijg je toch nooit genoeg? Met een overnachting bij Boutique Hotel Zaan kun je er nog flink van genieten. Je slaapt hier in comfortabele kamers met uitzicht op de Zaanstreek. Open je 's ochtends je gordijnen, dan zie je de molenwieken en historische gevels meteen. In de ochtend geniet je van een uitgebreid en vers ontbijt. Ga je daarna weer op pad? Er zijn nog genoeg toffe activiteiten die je kunt beleven in Zaandam. Lever je OV-fiets weer in op station Zaandam en ontdek de Zaanstreek ook eens te voet.

Vanaf De Fabriek fiets je in een kwartier met de OV-fiets naar Boutique Hotel Zaan. De volgende dag trap je ook weer in een kwartier terug naar station Zaandam.

 • Je boekt hier een tweepersoonskamer vanaf € 152 per nacht
 • Let op: tot 29 maart 2024 is het niet mogelijk om te ontbijten in het restaurant. In plaats daarvan krijg je een ontbijtpakket op je kamer. Na deze datum is het restaurant weer open voor bezoek

Lagedijk 32-34, boutiquehotelzaan.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Marion Stoffels, Floor van der Vlist, Bart Hombrug, Stichting de Zaansche Schans, Mike Bink Fotografie en Pexels

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur wandelen in Zaandam en omgeving

Beleef de natuur en historie van de Zaanstreek.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten