Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Vlak buiten het bruisende Zandvoort ligt een oase van rust. Een heuvelachtige plek vol flora en fauna, uitgestrekte duinen en glinsterende wateren. Waar we het over hebben? De Amsterdamse Waterleidingduinen. Met ons 24-uursprogramma verken je al wandelend verrassende delen van dit gebied. Tip: huur een OV-fiets op station Zandvoort aan Zee. Daarmee ben je zo in de natuur. En stop een verrekijker in je tas. Je gaat ongetwijfeld herten spotten.


10:00 uur: Opstarten bij Noble Tree Café

Je brengt de dag grotendeels door in de natuur. Toch begint je dag in de stad: in het hart van Zandvoort om precies te zijn. Daar vind je Noble Tree Café. Dit café is opgericht door twee vrienden met een passie voor koffie. Een kop kwaliteitskoffie drink je hier dus gegarandeerd. Proef eens de Koffie van de Maand, gemaakt van bonen uit wisselende koffieregio's. Koffie uit het Indonesische Sumatra stond al eens eerder op de kaart. Omdat je gaat wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen, is een ontbijtje best verstandig. Met pannenkoeken met karamel, fruit en pecannoten heb je sowieso een goede bodem voor de wandeltocht.

Vanaf station Zandvoort aan Zee wandel je in minder dan 10 minuten naar Noble Tree Café. Pak je de OV-fiets mee? Dan ben je er zo.

  • Openingstijden: dagelijks van 8.30 - 18.00 uur
  • Je bestelt hier ontbijt met koffie voor +/- € 15

Raadhuisplein 16, nobletreecafe.nl

11:00 uur: Maak een historische Bunkerwandeling door de duinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen staan bekend om hun natuur, flora en fauna. Maar wist je dat er ook veel historie te vinden is? Er staan ongeveer 400 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Die zijn onderdeel van de Atlantikwall: een verdedigingslinie gebouwd door de Duitsers. Deze ochtend ga je 5 kilometer door dit historische stuk van de Amsterdamse Waterleidingduinen wandelen. Letterlijk hoogtepunt van de route is de Rozenberg. Dat is met 36 meter de hoogste duintop van het natuurgebied. Vanaf hier heb je een weids uitzicht. Tip: houd tijdens je wandeling je ogen en oren goed open. Je zou zomaar eens dierlijke bewoners kunnen spotten.

Vanaf Noble Tree Café ben je in 25 minuten wandelen bij het startpunt van deze route door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Met de OV-fiets ben je sneller bij het startpunt, namelijk in ruim 5 minuten.

Startpunt: Zandvoortselaan 130, visitzandvoort.nl

12:30 uur: Lunchen en uitpuffen bij Dune aan de Duinrand

Met heel wat kilometers in de benen is het tijd om even op krachten te komen. Aan het eind van de wandelroute vind je Dune aan de Duinrand. Je kunt hier neerploffen op relaxbanken of aanschuiven aan tafels op het terras. Zowel in de zon als in de schaduw is er voldoende plek. Dune aan de Duinrand staat bekend om haar pannenkoekenkaart. Daar staan maar liefst 65 soorten pannenkoeken op, van klassiekers met poedersuiker en stroop tot specialiteiten met paella. Broodjes, maaltijdsalades en soepen zijn er ook. Rust lekker uit voordat je vanmiddag verder gaat wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Vanaf het eindpunt van de Bunkerroute wandel je binnen enkele minuten naar Dune aan de Duinrand.

  • Openingstijden: dagelijks van 10.00 - 21.30 uur
  • Pannenkoeken kosten hier tussen de € 7,70 en € 18,50. Een gerecht van de reguliere lunchkaart bestel je voor +/- € 15

Zandvoortselaan 130A, duneaandeduinrand.nl

14:00 uur: Herten spotten tijdens een Hertenwandeling

Geen hert gespot tijdens je ochtendwandeling? Geen stress: in de middag krijg je een nieuwe kans. Je gaat namelijk de Hertenroute door de Amsterdamse Waterleidingduinen wandelen. Dit keer pak je een groter deel van het gebied waar je vanochtend bent geweest. De kans dat je vanmiddag een hert tegenkomt, is erg groot. Je ziet er waarschijnlijk zelfs meerdere. Nergens anders in Nederland vind je namelijk zoveel Damherten als hier, in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Nu is dus het moment om je verrekijker te pakken. Vooral het pad bij de Voormalige Renbaan - een waterrijk stuk - is een schitterende plek om herten te bekijken.

Vanaf Dune aan de Duinrand wandel of fiets je met de OV-fiets binnen enkele minuten naar het startpunt van de route. 

Startpunt: Zandvoortselaan 130, visitzandvoort.nl​​​​​​​​​

17:00 uur: Uit eten bij Le Bar

Je ontdekkingstocht door de Amsterdamse Waterleidingduinen zit erop. Na je laatste wandeling keer je terug naar het centrum van Zandvoort. Daar neem je plaats bij Le Bar: een bistro in Franse stijl. Die stijl zie je goed terug in het interieur. Tafels in marmerlook, spiegelwanden en thonetstoelen doen je even denken dat je dineert in Parijs. Echte Franse klassiekers domineren de kaart, hoewel je er ook een vleugje Spaans op terugvindt. Denk aan een Franse bavette en Spaanse Ibericoham. Liever vega? Probeer dan de pasta met paddenstoelen, afgeblust in witte wijn.

Vanaf het eindpunt van de route wandel je in 25 minuten of fiets je binnen 8 minuten met de OV-fiets naar Le Bar.

  • Openingstijden: dagelijks van 8.30 - 23.00 uur
  • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 27

Kerkplein 1, visitzandvoort.nl

Overnachttip voor hotels in Zandvoort: Hotel Zand

Hotel Zand is een aanrader als je op zoek bent naar knusse boetiekhotels in Zandvoort. Het is een echt strandhotel. Dat merk je aan de locatie vlak bij zee, maar ook aan de inrichting. In elke kamer hangt een surfplank aan de muur. Die herinnert je eraan dat je hier in Zandvoort altijd een golf kunt pakken. Nog geen zin om de volgende dag naar huis te gaan? Plak er een ontspannen dag op het strand aan vast. Zandvoort heeft genoeg fijne strandtenten waar je heerlijk kunt ontspannen. Dat heb je wel verdiend na al die kilometers wandelen door de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Vanaf Le Bar wandel of fiets je in een paar minuten naar Hotel Zand. De volgende ochtend wandel je in 10 minuten terug naar station Zandvoort aan Zee. Als je op de OV-fiets stapt, ben je in 5 minuten op het station.

  • Hotel Zand is een van de betaalbaardere hotels van Zandvoort. Je boekt hier een kamer vanaf € 105

Hogeweg 50, hotelzand.com​​​​​​

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Tim Bilman, Noble Tree Café, Le Bar Zandvoort, Joyce Goverde, Kristel Veerman, LiefsuitZandvoort, Zandvoort Marketing, Pixabay, Pexels en Unsplash

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur dagje op avontuur met kids in Zandvoort

Lekker uitwaaien aan zee met het hele gezin.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten