Naar content

Hoofdnavigatie

Tijdelijk Reisrecht en declaratie

Wacht je op een vervangende OV-chipkaart met een jaarvariant van een abonnement? Dan kun je in de meeste gevallen 12 dagen reizen met een tijdelijke variant van het abonnement. Dit heet Tijdelijk Reisrecht. De kosten van de tussentijdse reizen kun je, afhankelijk van je abonnement, terugvragen.


Tijdelijk Reisrecht

Terwijl je wacht op een nieuwe OV-chipkaart, kun je op een persoonlijke of anonieme kaart een tijdelijke variant van je abonnement zetten. Dit heet Tijdelijk Reisrecht. Voor de maandvarianten van een abonnement is dit niet mogelijk. Als je Tijdelijk Reisrecht op een anonieme OV-chipkaart zet, dan is dit alleen geldig op NS-trajecten.

Tijdelijk Reisrecht met NS Flex

Voor NS Flex bestaat er geen Tijdelijk Reisrecht. Op deze pagina lees je hoe je in de tussentijd wel gewoon kunt reizen.

Tijdelijk Reisrecht met een Traject Vrij abonnement

Heb je een Traject Vrij abonnement op een persoonlijke OV-chipkaart, dan geldt Tijdelijk Reisrecht alleen op je vaste traject. Wil je buiten je traject reizen, dan kun je een e-ticket of eenmalige chipkaart kopen.

Tijdelijk Reisrecht bestellen

Je vraagt Tijdelijk Reisrecht aan bij NS Klantenservice. Na je bestelling haal je deze op bij een NS-kaartautomaat of OV-chipkaart servicepunt. Kijk op de adresvinder voor een ophaalpunt bij jou in de buurt.

Voorwaarden Tijdelijk Reisrecht

  • De voorwaarden van je abonnement gelden ook voor de tijdelijke kaart.
  • Je checkt gewoon in en uit, behalve voor Tijdelijk Reisrecht van een Grensabonnement.
  • Je kunt Tijdelijk Reisrecht niet gebruiken bij andere vervoerders wanneer dit geladen is op een anonieme OV-chipkaart, dit kan wel als het Tijdelijk Reisrecht is geladen op een persoonlijke OV-chipkaart.
  • Tijdelijk Reisrecht mag je niet doorverkopen of door iemand anders laten gebruiken.
  • Tijdelijk Reisrecht is 12 dagen geldig voor de eigenaar van het abonnement en gaat in zodra het product klaar staat op de kaartautomaat.
  • Je ontvangt alleen geld terug bij vertraging als je Tijdelijk Reisrecht op een persoonlijke OV-chipkaart staat.
  • Tijdelijk Reisrecht kun je alleen aanvragen als je een jaarvariant van een abonnement heeft.

Is je kaart defect of beschadigd?

Laat je kaart bij de NS-balie controleren. De baliemedewerker legt dan uit hoe je weer kunt reizen. De NS-vervoersbewijzen die je koopt zolang je op de vervangende kaart wacht, kun je declareren.

Tussentijdse reizen declareren

Gemaakte reizen declareren

Voor bijna alle abonnementen geldt dat je gemaakte reizen met een tijdelijke kaart kunt declareren vanaf 3 werkdagen nadat je een vervangende kaart hebt aangevraagd. Voor het Voordeelurenabonnement kan dat pas na 10 werkdagen. Deze mogelijkheden gelden niet voor een defecte anonieme OV-chipkaart.