Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Circulair ondernemen

NS heeft als doel om in 2030 circulair in te kopen, materialen maximaal te (her)gebruiken en geen afval meer te creëren op kantoren, werkplaatsen en van treinen. Om dit te realiseren werken we volgens de uitgangspunten: beperk (nieuw) grondstofgebruik, optimaliseer materiaalgebruik en afval bestaat niet.

We zijn zuinig met grondstoffen en op onze producten. Door circulair ontwerpen en circulair inkopen hebben we minder (nieuwe) grondstoffen nodig en voorkomen we afval in de toekomst. We kiezen voor hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen. Door bewust en slim gebruik, goed onderhoud en levensduurverlening maken we efficiënt en optimaal (her)gebruik van onze producten. Als we toch afscheid moeten nemen van producten dan zorgen we voor een hoogwaardige nieuwe bestemming. 

Onze doelstelling is om in 2030 circulair in te kopen, onze materialen maximaal te (her)gebruiken en geen afval meer te hebben op kantoren, werkplaatsen en van treinen. Wanneer treinen verouderen, knappen wij deze op of zorgen wij ervoor dat deze milieuvriendelijk worden gesloopt ontmanteld of in (onder)delen worden verkocht. Ook zoeken wij doorlopend nieuwe oplossingen om de hoeveelheid afval te verkleinen. Zo gebruiken we bijvoorbeeld het GFT-afval uit winkels gebruiken als grondstof voor bio energie. Bij de inkoop van producten, kijken we kritisch naar de samenstelling van producten, de mogelijkheden tot hergebruik, maar ook de noodzakelijkheid ervan.

Beperk (nieuw) grondstofgebruik

We stimuleren ons personeel en reizigers om afval te verminderen.

Optimaliseer materiaalgebruik

Afval scheiden in kantoren en werkplaatsen doen we al geruime tijd. Maar er zijn meer mogelijkheden om afval te scheiden.

Afval bestaat niet

NS producten krijgen een nieuwe bestemming