Naar content

Hoofdnavigatie

Spreekbeurtpakket basisschool groep 3 t/m 5

Als je meer wilt weten over reizen met de trein, dan helpen we je graag. We vertellen je welke treinen er bestaan en hoe het werkt als je wilt reizen met de trein. Maar ook wat je op het station kunt doen. En misschien wil je later wel werken op het station of in de trein. Over al deze onderwerpen hebben we voor jou iets opgeschreven. Zodat je straks heel veel weet over reizen met de trein.


De trein

Iedereen weet wat een trein is. Jij natuurlijk ook. Maar weet je ook alles over de trein? Weet je hoeveel soorten treinen er zijn, of hoe ze werken? Weet je wat een bak is? Of wat bedoeld wordt met bovenleiding? Weet je wie een trein bestuurt? En hoe dat moet?

Hoe werkt dat precies, reizen met de trein?

Voordat je op reis gaat, moet je je reis voorbereiden. Dat begint meestal thuis, bijvoorbeeld op de website.

Wat vinden we op het station en wat kun je er doen?

Stations zijn er in alle soorten en maten. Er zijn heel oude stations, zoals station Haarlem. Maar er zijn ook heel nieuwe zoals station Utrecht Terwijde. Je hebt grote stations, zoals Amsterdam Centraal, en heel kleine zoals Soestdijk. Op zo’n klein station is vaak geen loket meer te vinden en staat er alleen een kaartjesautomaat. Want op elk station moet je een kaartje kunnen kopen.

Wat voor treinen rijden er in Nederland?

Treinen zijn er in alle soorten en maten. Voordat we die allemaal behandelen moet je weten dat er twee soorten vervoer zijn: vrachtvervoer en personenvervoer.

Welke beroepen zijn er in en om de trein?

In de trein vinden we twee beroepen: de conducteur en de machinist. De conducteur zorgt voor de reizigers en let erop dat de trein op tijd vertrekt; de machinist bestuurt de trein. Samen zorgen de machinist en de conducteur ervoor dat de trein veilig kan vertrekken.

Nog meer informatie nodig? Kijk dan op de website Alles over het spoor.